Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal stelt uitschakelen oude codering weer uit

  Canal Digitaal stelt voor de tweede keer het uitschakelen van de oude SECA-codering uit. Dit is goed nieuws voor satellietkijkers met een Linux-ontvanger.
  Jarco Kriek
  28 augustus 2023
  comments 3
  Canal Digitaal stelt uitschakelen oude codering weer uit

  Canal Digitaal bevestigde in juli aan Totaal TV dat het bedrijf voor 1 oktober zou stoppen het met ondersteunen van de SECA (Mediaguard) codering. Dat Canal Digitaal met deze verouderde coderingsnorm zou stoppen, komt niet als een volslagen verrassing. De provider heeft voor het eerst in 2021 aan dealers gecommuniceerd over het uitschakelen van deze coderingsnorm. Een voorgestelde uitschakeling later dat jaar werd uitgesteld. Onder meer een tekort aan vervangende hardware door een tekort aan onderdelen – waaronder computerchips – was hiervoor de aanleiding.

   

  Weer uitstel

  Canal Digitaal liet in juli aan dealers weten dat SECA (Mediaguard) in september 2022 dan toch echt uitgeschakeld zou worden. Aan Totaal TV bevestigde de provider dat de uitschakeling van de verouderde codering in oktober zou plaatsvinden. Maar ook deze voorgenomen algehele uitschakeling wordt nu uitgesteld. Tot wanneer geeft de provider niet aan. Via het klantenservicekanaal wordt desgevraagd aan klanten gemeld dat de uitschakeling uitgesteld is tot eind december.

   

  Meer tijd

  Over het uitschakelen van de SECA (Mediaguard) codering zegt Ingrid Timmer van Eviso namens Canal Digitaal vandaag het volgende: “Zoals aangegeven voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen die wij en andere contentpartijen stellen. Om die reden worden nieuwe zenders dan ook niet meer toegevoegd. Wij wijzen gebruikers erop dat bepaalde functionaliteiten niet meer werken en adviseren dan ook om over te stappen op goedgekeurde apparatuur. Zeker voor onze zakelijke partners die een lange aanlooptijd nodig hebben om het product te vervangen. Denk aan schepen die over de wereld varen en niet regelmatig huiswaarts keren. Het is dus niet zo dat vanaf 1 oktober bestaande klanten helemaal geen toegang meer hebben.” De laatste regel van de reactie laat de mogelijkheid van een gefaseerde uitschakeling in de periode na 1 oktober open.

   

  Linux-ontvangers

  Het tweede tijdelijke uitstel van het uitschakelen van de verouderde coderingsnorm is goed nieuws voor de gebruikers van de door satellietkijkers veel gebruikte Enigma2 open source Linux-ontvangers en satellietontvangers met interne kaartlezers die functioneren met de multicas-techniek. De interne kaartlezers van deze ontvangers gaan – met de huidige technische mogelijkheden – na het uitschakelen van de SECA (Mediaguard) codering ‘op zwart’. De losse Canal Digitaal-smartcard kan na het uitschakelen alleen nog werkend gebruikt worden in CI+ modules die door de provider zelf op de markt zijn gebracht.

  Canal DigitaalCanal+Canal+ LuxembourgM7 GrouptvtelevisiesatellietcoderingSECAMediaguard

  Reacties

 1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

  TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)