Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal zet populaire Enigma2 ontvanger vanaf september buitenspel: oude codering stopt

  Canal Digitaal-klanten die met een losse smartcard via de satelliet naar Nederlandse zenders kijken, krijgen met maken met een verandering.
  Jarco Kriek
  5 juli 2023
  comments 6
  Canal Digitaal zet populaire Enigma2 ontvanger vanaf september buitenspel: oude codering stopt

  Canal+ Luxembourg – de eigenaar van Canal Digitaal – heeft aan satellietdealers laten weten dat het in september wijzigingen gaat doorvoeren in de codering. Deze wijziging komt niet onverwacht. Canal Luxembourg (M7 Group) kondigde deze wijziging in februari van 2022 al aan. Dit werd om meerdere redenen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

   

  Populaire ontvangers

  De wijziging treft een groot aantal Canal Digitaal-klanten die via de satelliet naar hun favoriete tv- en radiozenders kijken en luisteren. Het gaat om klanten die eigen apparatuur gebruiken. Een deel van hen gebruikt een zogenaamde Enigma2 Linux satellietontvanger. De ingebouwde kaartlezer in deze ontvangers werkt met het zogenaamde Multicas principe. Dit betekent dat op basis van emulatie de kaartlezer geschikt is gemaakt voor het decoderen van het signaal in combinatie met een smartcard met geldig abonnement voor Canal Digitaal. De fabrikant van de satellietontvanger betaalt hierdoor niet de voor de kaartlezer benodigde licenties. Door de aankomende wijziging in de codering, waarbij een oude variant van de Mediaguard codering wordt uitgezet, is gebruik van Multicas out of the box niet meer mogelijk. Via een – voor veel eigenaren van dergelijke ontvangers – moeilijke omweg is toekomstig gebruik waarschijnlijk deels nog wel mogelijk.

   

  CI-module

  Ook gebruik van de oudere CI-modules is vanaf september niet meer mogelijk, laat Canal Digitaal aan de eigen dealers weten. Het gaat om de Mediaguard 2.0 CI-module die te herkennen is aan een zwarte sticker aan de voorzijde met daarop een wereldbol afgebeeld. Om bij gebruik van een losse smartcard in combinatie met een CI-module in eigen decoders of televisies met ingebouwde satelliettuner toch beeld te behouden moet worden overgestapt naar de nieuwere versie van de Mediaguard module, herkenbaar aan de witte sticker. Ook bij Enigma2 Linux satellietontvangers is deze witte CI-module de uitkomst om te kunnen blijven kijken. De ontvanger dient dan natuurlijk wel over een CI-slot te beschikken. Verder zijn bij gebruik van een CI-module de opnamemogelijkheden bij deze ontvangers beperkter. Ook voor veel gebruikte ontvangers met Multicas kaartlezer, zoals de APEBOX, is de witte CI-module de uitweg om vanaf september naar het aanbod van Canal Digitaal te kunnen blijven kijken.

   

  Onbekend

  De exacte datum waarop Canal Digitaal de oudere variant van de Mediaguard codering gaat uitzetten, is op dit moment niet bekend. Canal+ Luxembourg noemt in het bericht aan dealers dat het afschakelen in september gaat gebeuren. Omdat het recreatieseizoen met daaraan gekoppelde abonnementsvorm tot 21 september loopt. Is het niet ondenkbaar dat de wijziging na 21 september wordt doorgevoerd.

   

  Geen wijziging

  Een deel van de Canal Digitaal satellietkijkers merkt niet van de aankomende wijziging. Zij gebruiken een satellietontvanger of een CI-module die al geschikt is voor de coderingsnormen die Canal Digitaal na september blijft ondersteunen. Wie een module of satellietontvanger wordt gebruikt die vanaf september niet meer ondersteund wordt, kan het beste met een satellietverkooppunt contact opnemen voor de aanschaf van goed werkende apparatuur. Zo zijn bepaalde CI-modules van Canal Digitaal niet in bepaalde satellietontvangers of televisies te gebruiken omdat de gebruikte CI techniek niet overeen komt. Als er onderstaande apparatuur wordt gebruikt, dan hoeft de Canal Digitaal-abonnee geen actie te ondernemen om in de toekomst te blijven kijken en luisteren.

   

  • Losse smartcard met witte CI-module
  • De oudere M7/Canal Digitaal goedgekeurde satellietontvangers met de modelnummers Sat 801 en de Philips modellen 7121, 7141, 8121 en 8141.
  • Alle interactieve satellietontvangers van Canal Digitaal
  • Alle CI+ modules met ingebouwde smartcard of virtuele smartcard
  Canal DigitaalCanal+Canal+ LuxembourgM7 GrouptvtelevisieradiosatellietcoderingMediaguardCImodule

  Reacties

 1. TV-TIP Downey's Dream Cars

  Downey's Dream Cars
  discovery om 17:30 uur
  Robert Downey Jr. werd een van de grootste filmsterren van de 21ste eeuw, door de rol van Tony Stark in de Marvel-films. In deze reeks documentaires hangt Robert écht de uitvinder uit. De acteur heeft een grote verzameling auto’s; de tijd is rijp om ze om te bouwen naar elektrische voertuigen. Downey trapt af met een Chevrolet K10 pick-uptruck die nú nog 1 op 6 rijdt. Verder op de planning staan een Corvette Stingray én het up-to-date brengen van een klassieke Volkswagen T1-bus.

  TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  Interview