Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    DAB+ is de toekomst voor etherradio, maar niet voor iedere zender: ClassicNL stopt

    Voor etherradio is DAB+ in de toekomst de vervanger van het aloude FM. Maar het uitzenden via DAB+ is voor menige radiozender te duur. Zo ook voor ClassicNL.
    Jarco Kriek
    20 september 2023
    comments 6
    DAB+ is de toekomst voor etherradio, maar niet voor iedere zender: ClassicNL stopt

    ClassicNL is namelijk per direct gestopt met het uitzenden via het digitale radionetwerk DAB+. De klassieke radiozender maakte gebruik van gehuurde bandbreedte via het netwerk van dienstenaanbieder MTVNL. Hierdoor was de radiozender in delen van Nederland te beluisteren. Het is niet de eerste keer dat ClassicNL met de DAB+ distributie is gestopt. De radiozender was echter de afgelopen jaren weer in delen van Nederland – vooral de Randstad – digitaal in de ether te beluisteren.

     

    NPO Klassiek

    Liefhebbers van klassieke muziek kunnen via de DAB+ radio nog wel naar dit genre blijven luisteren. Het publieke radiostation NPO Klassiek blijft onverminderd via DAB+ beschikbaar. De geluidskwaliteit van NPO Klassiek is veel beter dan voorheen bij ClassicNL het geval was. Dit komt doordat NPO Klassiek met een meer dan dubbele bandbreedte wordt uitgezonden. Zeker bij klassieke muziek is een hogere bandbreedte van groot belang voor een aangename luisterervaring. Overigens is de ontvangst van NPO Klassiek op dit moment in delen van Nederland minder goed dan voorheen. Dit zal de komende weken echter verbeteren, omdat meer zenders en opstelpunten voor het publieke NPO DAB+ netwerk in gebruik worden genomen.

    DAB+radiodigitaalClassicNLNPO KlassiekMTVNL

    Reacties

  1. TV-TIP MAX Muziekspecial: Wim Sonneveld

    MAX Muziekspecial: Wim Sonneveld
    NPO 1 om 21:53 uur
    Wim Sonneveld verrijkte de Nederlandse muziek met klassiekers als Het Dorp, Margootje en Aan de Amsterdamse grachten. De cabaretier had in de jaren 70 plannen om zijn hits met een groot orkest uit te voeren, maar overleed voordat hij de kans kreeg. 50 jaar na zijn overlijden is het alsnog zo ver. Richard Groenendijk, Waylon en Fay Claassen spelen de grootste hits van Wim samen met het Metropole Orkest.

    TV-TIP Focus

    Focus
    Net5 om 22:35 uur
    Meesteroplichter Nicky (Will Smith) neemt zijn jonge collega Jess (Margot Robbie) onder zijn hoede. Terwijl hij haar de fijne kneepjes van het vak leert, bloeit er iets op tussen hen. Maar Nicky besluit een punt achter hun relatie te zetten. Als ze elkaar drie jaar later weer tegenkomen, gooit Jess alle plannen van Nicky in de war.

    Interview