Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ is de toekomst voor etherradio, maar niet voor iedere zender: ClassicNL stopt

  Voor etherradio is DAB+ in de toekomst de vervanger van het aloude FM. Maar het uitzenden via DAB+ is voor menige radiozender te duur. Zo ook voor ClassicNL.
  Jarco Kriek
  20 september 2023
  comments 6
  DAB+ is de toekomst voor etherradio, maar niet voor iedere zender: ClassicNL stopt

  ClassicNL is namelijk per direct gestopt met het uitzenden via het digitale radionetwerk DAB+. De klassieke radiozender maakte gebruik van gehuurde bandbreedte via het netwerk van dienstenaanbieder MTVNL. Hierdoor was de radiozender in delen van Nederland te beluisteren. Het is niet de eerste keer dat ClassicNL met de DAB+ distributie is gestopt. De radiozender was echter de afgelopen jaren weer in delen van Nederland – vooral de Randstad – digitaal in de ether te beluisteren.

   

  NPO Klassiek

  Liefhebbers van klassieke muziek kunnen via de DAB+ radio nog wel naar dit genre blijven luisteren. Het publieke radiostation NPO Klassiek blijft onverminderd via DAB+ beschikbaar. De geluidskwaliteit van NPO Klassiek is veel beter dan voorheen bij ClassicNL het geval was. Dit komt doordat NPO Klassiek met een meer dan dubbele bandbreedte wordt uitgezonden. Zeker bij klassieke muziek is een hogere bandbreedte van groot belang voor een aangename luisterervaring. Overigens is de ontvangst van NPO Klassiek op dit moment in delen van Nederland minder goed dan voorheen. Dit zal de komende weken echter verbeteren, omdat meer zenders en opstelpunten voor het publieke NPO DAB+ netwerk in gebruik worden genomen.

  DAB+radiodigitaalClassicNLNPO KlassiekMTVNL

  Reacties

 1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

  TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)