Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ mux uit de lucht door energiecrisis

  De hoge energiekosten maken een volgend slachtoffer in het Nederlandse radiolandschap: een lokale DAB+ mux is gestopt met uitzenden.
  Jarco Kriek
  3 januari 2023
  comments 0
  DAB+ mux uit de lucht door energiecrisis
  Foto Getty Images

  Het lokale digitale radionetwerk DAB+ in de kop van Noord-Holland is gestopt met uitzenden. De DAB+ zender in Hippolytushoef met een vermogen van 900 watt is niet meer op kanaal 8C te horen. De licentiehouder van deze DAB+ mux is RTV Noordkop, de lokale omroep van Hollands Kroon. Na een mislukte fusie met de lokale omroep van Den Helder LOS heeft RTV Noordkop besloten de DAB+ zender uit te zetten. Als reden geeft de omroep aan dat de energiekosten om de zender in de lucht te houden te hoog zijn geworden. Verder uitzenden via DAB+ kan volgens de lokale omroep tot een faillissement leiden.

   

  Meer zenders

  De DAB+ zender op kanaal 8C is bestemd voor publieke en commerciële omroepen in de regio Noordkop met daarin onder meer de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Via deze DAB+ mux waren de radiozenders Radio Noordkop, LOS Den Helder, Hoorn Radio en Radio Centraal te beluisteren. Het is onduidelijk of de andere radiozenders de financiële lasten en/of de uitzendlicentie van deze lokale DAB+ mux deels of geheel gaan overnemen om de DAB+ zender weer terug in de ether te brengen.

  DAB+radiodigitaalenergiecrisis

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)