Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ mux uit de lucht door energiecrisis

  De hoge energiekosten maken een volgend slachtoffer in het Nederlandse radiolandschap: een lokale DAB+ mux is gestopt met uitzenden.
  Jarco Kriek
  3 januari 2023
  comments 0
  DAB+ mux uit de lucht door energiecrisis
  Foto Getty Images

  Het lokale digitale radionetwerk DAB+ in de kop van Noord-Holland is gestopt met uitzenden. De DAB+ zender in Hippolytushoef met een vermogen van 900 watt is niet meer op kanaal 8C te horen. De licentiehouder van deze DAB+ mux is RTV Noordkop, de lokale omroep van Hollands Kroon. Na een mislukte fusie met de lokale omroep van Den Helder LOS heeft RTV Noordkop besloten de DAB+ zender uit te zetten. Als reden geeft de omroep aan dat de energiekosten om de zender in de lucht te houden te hoog zijn geworden. Verder uitzenden via DAB+ kan volgens de lokale omroep tot een faillissement leiden.

   

  Meer zenders

  De DAB+ zender op kanaal 8C is bestemd voor publieke en commerciële omroepen in de regio Noordkop met daarin onder meer de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Via deze DAB+ mux waren de radiozenders Radio Noordkop, LOS Den Helder, Hoorn Radio en Radio Centraal te beluisteren. Het is onduidelijk of de andere radiozenders de financiële lasten en/of de uitzendlicentie van deze lokale DAB+ mux deels of geheel gaan overnemen om de DAB+ zender weer terug in de ether te brengen.

  DAB+radiodigitaalenergiecrisis

  Reacties

 1. TV-TIP Boerderij van Dorst

  Boerderij van Dorst
  NPO 3 om 20:24 uur
  Het format van Boerderij van Dorst is even simpel als briljant: ergens aan de rand van Apeldoorn scharrelt Raven van Dorst rond in een vervallen boerderijtje dat langzaam in een oase van zelfvoorzienendheid verandert. Om al die noeste arbeid niet alleen te hoeven verzetten, nodigt Raven elke week twee bekende koppen uit, die hen tussen het schoffelen door het verbale vuur aan de schenen legt. De eerste gasten van dit seizoen: Nikkie de Jager en Roxeanne Hazes.

  TV-TIP Bureau Rotterdam

  Bureau Rotterdam
  RTL 4 om 20:30 uur
  Samen met agenten Lindsey en Wouter belandt Ewout midden in een heftige ruzie tussen dronken en hevig bloedende mannen. Keashia en Brian lossen na flink wat speurwerk een beroving op. Als een automobilist door de laaghangende avondzon een voetganger over het hoofd ziet, helpen Ulubat en Andrea deze gewonde vrouw. En Nadia en Joyce moeten een groep mensen die zwaar aan de drugs zit kalmeren.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)