Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ mux uit de lucht door energiecrisis

  De hoge energiekosten maken een volgend slachtoffer in het Nederlandse radiolandschap: een lokale DAB+ mux is gestopt met uitzenden.
  Jarco Kriek
  3 januari 2023
  comments 0
  DAB+ mux uit de lucht door energiecrisis
  Foto Getty Images

  Het lokale digitale radionetwerk DAB+ in de kop van Noord-Holland is gestopt met uitzenden. De DAB+ zender in Hippolytushoef met een vermogen van 900 watt is niet meer op kanaal 8C te horen. De licentiehouder van deze DAB+ mux is RTV Noordkop, de lokale omroep van Hollands Kroon. Na een mislukte fusie met de lokale omroep van Den Helder LOS heeft RTV Noordkop besloten de DAB+ zender uit te zetten. Als reden geeft de omroep aan dat de energiekosten om de zender in de lucht te houden te hoog zijn geworden. Verder uitzenden via DAB+ kan volgens de lokale omroep tot een faillissement leiden.

   

  Meer zenders

  De DAB+ zender op kanaal 8C is bestemd voor publieke en commerciële omroepen in de regio Noordkop met daarin onder meer de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Via deze DAB+ mux waren de radiozenders Radio Noordkop, LOS Den Helder, Hoorn Radio en Radio Centraal te beluisteren. Het is onduidelijk of de andere radiozenders de financiële lasten en/of de uitzendlicentie van deze lokale DAB+ mux deels of geheel gaan overnemen om de DAB+ zender weer terug in de ether te brengen.

  DAB+radiodigitaalenergiecrisis

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview