Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Doet Ziggo het zo slecht? Viaplay slaat andere weg Formule 1 in

    Wat voor velen een zekerheidje was, blijkt toch niet het geval. Analist Robert Doornbos is door NENT/Viaplay afgeserveerd.
    Jarco Kriek
    4 december 2021
    comments 4
    Doet Ziggo het zo slecht? Viaplay slaat andere weg Formule 1 in
    Foto Getty Images

    Het was Robert Doornbos zelf die vorige week met Nordic Entertainment Group (NENT) contact opnam om te praten over een eventuele overstap van Ziggo Sport naar Viaplay als Formule 1-analist. Alles leek in kannen en kruiken. Tenminste dat dacht Doornbos. Vrijdagmorgen liet de analist nog in de ochtendshow van Qmusic het volgende weten: "Ze willen mij erbij hebben." Tien uur later is het Doornbos die zelf tegen BN/De Stem in een interview zegt dat NENT een andere weg voor Formule 1 gaat inslaan en dat na Rob Kamphues, Olav Mol en Jack Plooij ook hij volgend jaar niet meer terugkeert bij de Nederlandse Formule 1-uitzendingen.

     

    Ziggo Sport

    Deed Ziggo Sport het dan zo slecht? Als we naar de kijkcijfers kijken dan is het enige antwoord ‘nee’. Natuurlijk heeft Ziggo Sport de wind in de zeilen met de goede prestaties van Max Verstappen in het huidige Formule 1-landschap. Minimaal twee miljoen Nederlanders kijken via Ziggo Sport, Ziggo Sport Totaal en Ziggo GO naar de Formule 1-races. Het zijn cijfers waarvan NENT op voorhand alleen nog maar kan dromen.

     

    Sprong in het duister

    Kijken we naar het huidige kijkpubliek van Formule 1 dan zie we dat ongeveer een half miljoen Nederlanders betalen om naar de races te kijken. Het gaat om abonnees van distributeurs als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile. De overige kijkers zijn abonnees van Ziggo die Formule 1 gratis kunnen volgen via het digitale basiskanaal Ziggo Sport. De huidige groep betalende kijkers is voor NENT dus het laaghangende fruit. Zij zijn gewend om te betalen voor Formule 1 en zolang de abonnementsprijs van Viaplay maar niet hoger is dan 15 euro per maand – dit is de gemiddelde prijs van een Ziggo Sport Totaal-abonnement – dan zal deze groep Nederlanders de overstap naar Viaplay gaan maken. Cruciaal voor NENT is om de huidige grote groep gratis kijkers warm te krijgen voor een betaalabonnement om naar een nieuwe F1-gevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton te kijken. Daarbij zijn ook de eventuele samenwerkingsovereenkomsten met Ziggo, KPN en wellicht andere distributeurs als Delta Fiber en Canal Digitaal van groot belang.

     

    Vernieuwing

    Het is begrijpelijk dat NENT als nieuwe rechtenhouder Formule 1 via Viaplay op een andere en vernieuwende manier aan kijkers wil leveren. Het spreekwoord luidt ‘stilstand is achteruitgang’. En inderdaad heeft de tijd toch wel enigszins stilgestaan bij de Formule 1-uitzendingen bij Ziggo Sport. Maar of het afdanken van bijvoorbeeld Olav Mol als commentator en Robert Doornbos als analist een goede keuze van NENT is, dat moet nog maar blijken, Voor velen hoort de stem van Olav Mol gewoon bij beelden van racende bolides. Het is de vraag of de kijker de nieuwe commentator Nelson Valkenburg wel een echte kans wil geven. En hetzelfde geldt voor Robert Doornbos die in de afgelopen jaren als studio-analist tot het troetelkind van de Formule 1-uitzendingen bij Ziggo Sport is doorgegroeid.

     

    Nog even geduld

    NENT gaat een deel van de antwoorden op de vele vragen komende woensdag (8 december) geven. Dan wordt Viaplay officieel in Nederland gepresenteerd. De verwachting is dat NENT niet alleen de abonnementsprijs en de startdatum van Viaplay, maar ook het volledige Formule 1-team van Viaplay bekend gaat maken. Daarna moet dan iets meer dan drie maanden gewacht worden op de eerste echte Formule 1 Grand Prix van het seizoen 2022 en dus ook de eerste Grand Prix op het Nederlandse Viaplay.

    Nordic Entertainment GroupNENTViaplayFormule 1uitzendrechten

    Reacties

  1. TV-TIP Life After Lockup

    Life After Lockup
    TLC om 21:30 uur
    In de realityshow Love After Lockup leerden we gedetineerden kennen én hun partners, die buiten de gevangenismuren geduldig op hun geliefden wachtten (of soms ook niet). De spin-off Life After Lockup volgt de stellen als ze weer herenigd zijn, en hun leven opnieuw op proberen te bouwen. Da’s niet altijd makkelijk: hun criminele verleden blijft veel deelnemers achtervolgen, en werkgevers staan niet te springen om ex-gevangenen aan te nemen.

    TV-TIP 2Doc: Groenkijkers

    2Doc: Groenkijkers
    NPO 2 om 22:19 uur
    Waar sommigen slechts onkruid en ongedierte zien, zien anderen zeldzame insecten en woeste natuur. Als kind ergerde regisseur Sanne Rovers zich dood aan haar vader, die bij elk plantje dat hij tegenkwam stopte om het te bestuderen. Nu wil ze zélf zo naar de natuur leren kijken als haar vader. Samen duiken ze het weiland in, en tonen dat er heel veel te zien is als je maar geduldig bent en goed kijkt. Daarnaast volgt Sanne gewone Nederlanders die zich onvermoeibaar inzetten om ‘hun’ kleine stukjes natuur te beschermen.

    Interview