Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Doet Ziggo het zo slecht? Viaplay slaat andere weg Formule 1 in

  Wat voor velen een zekerheidje was, blijkt toch niet het geval. Analist Robert Doornbos is door NENT/Viaplay afgeserveerd.
  Jarco Kriek
  4 december 2021
  comments 4
  Doet Ziggo het zo slecht? Viaplay slaat andere weg Formule 1 in
  Foto Getty Images

  Het was Robert Doornbos zelf die vorige week met Nordic Entertainment Group (NENT) contact opnam om te praten over een eventuele overstap van Ziggo Sport naar Viaplay als Formule 1-analist. Alles leek in kannen en kruiken. Tenminste dat dacht Doornbos. Vrijdagmorgen liet de analist nog in de ochtendshow van Qmusic het volgende weten: "Ze willen mij erbij hebben." Tien uur later is het Doornbos die zelf tegen BN/De Stem in een interview zegt dat NENT een andere weg voor Formule 1 gaat inslaan en dat na Rob Kamphues, Olav Mol en Jack Plooij ook hij volgend jaar niet meer terugkeert bij de Nederlandse Formule 1-uitzendingen.

   

  Ziggo Sport

  Deed Ziggo Sport het dan zo slecht? Als we naar de kijkcijfers kijken dan is het enige antwoord ‘nee’. Natuurlijk heeft Ziggo Sport de wind in de zeilen met de goede prestaties van Max Verstappen in het huidige Formule 1-landschap. Minimaal twee miljoen Nederlanders kijken via Ziggo Sport, Ziggo Sport Totaal en Ziggo GO naar de Formule 1-races. Het zijn cijfers waarvan NENT op voorhand alleen nog maar kan dromen.

   

  Sprong in het duister

  Kijken we naar het huidige kijkpubliek van Formule 1 dan zie we dat ongeveer een half miljoen Nederlanders betalen om naar de races te kijken. Het gaat om abonnees van distributeurs als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile. De overige kijkers zijn abonnees van Ziggo die Formule 1 gratis kunnen volgen via het digitale basiskanaal Ziggo Sport. De huidige groep betalende kijkers is voor NENT dus het laaghangende fruit. Zij zijn gewend om te betalen voor Formule 1 en zolang de abonnementsprijs van Viaplay maar niet hoger is dan 15 euro per maand – dit is de gemiddelde prijs van een Ziggo Sport Totaal-abonnement – dan zal deze groep Nederlanders de overstap naar Viaplay gaan maken. Cruciaal voor NENT is om de huidige grote groep gratis kijkers warm te krijgen voor een betaalabonnement om naar een nieuwe F1-gevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton te kijken. Daarbij zijn ook de eventuele samenwerkingsovereenkomsten met Ziggo, KPN en wellicht andere distributeurs als Delta Fiber en Canal Digitaal van groot belang.

   

  Vernieuwing

  Het is begrijpelijk dat NENT als nieuwe rechtenhouder Formule 1 via Viaplay op een andere en vernieuwende manier aan kijkers wil leveren. Het spreekwoord luidt ‘stilstand is achteruitgang’. En inderdaad heeft de tijd toch wel enigszins stilgestaan bij de Formule 1-uitzendingen bij Ziggo Sport. Maar of het afdanken van bijvoorbeeld Olav Mol als commentator en Robert Doornbos als analist een goede keuze van NENT is, dat moet nog maar blijken, Voor velen hoort de stem van Olav Mol gewoon bij beelden van racende bolides. Het is de vraag of de kijker de nieuwe commentator Nelson Valkenburg wel een echte kans wil geven. En hetzelfde geldt voor Robert Doornbos die in de afgelopen jaren als studio-analist tot het troetelkind van de Formule 1-uitzendingen bij Ziggo Sport is doorgegroeid.

   

  Nog even geduld

  NENT gaat een deel van de antwoorden op de vele vragen komende woensdag (8 december) geven. Dan wordt Viaplay officieel in Nederland gepresenteerd. De verwachting is dat NENT niet alleen de abonnementsprijs en de startdatum van Viaplay, maar ook het volledige Formule 1-team van Viaplay bekend gaat maken. Daarna moet dan iets meer dan drie maanden gewacht worden op de eerste echte Formule 1 Grand Prix van het seizoen 2022 en dus ook de eerste Grand Prix op het Nederlandse Viaplay.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayFormule 1uitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Lewis

  Lewis
  RTL 8 om 20:25 uur
  Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

  TV-TIP Het Roer Om

  Het Roer Om
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)