Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Doet Ziggo het zo slecht? Viaplay slaat andere weg Formule 1 in

  Wat voor velen een zekerheidje was, blijkt toch niet het geval. Analist Robert Doornbos is door NENT/Viaplay afgeserveerd.
  Jarco Kriek
  4 december 2021
  comments 4
  Doet Ziggo het zo slecht? Viaplay slaat andere weg Formule 1 in
  Foto Getty Images

  Het was Robert Doornbos zelf die vorige week met Nordic Entertainment Group (NENT) contact opnam om te praten over een eventuele overstap van Ziggo Sport naar Viaplay als Formule 1-analist. Alles leek in kannen en kruiken. Tenminste dat dacht Doornbos. Vrijdagmorgen liet de analist nog in de ochtendshow van Qmusic het volgende weten: "Ze willen mij erbij hebben." Tien uur later is het Doornbos die zelf tegen BN/De Stem in een interview zegt dat NENT een andere weg voor Formule 1 gaat inslaan en dat na Rob Kamphues, Olav Mol en Jack Plooij ook hij volgend jaar niet meer terugkeert bij de Nederlandse Formule 1-uitzendingen.

   

  Ziggo Sport

  Deed Ziggo Sport het dan zo slecht? Als we naar de kijkcijfers kijken dan is het enige antwoord ‘nee’. Natuurlijk heeft Ziggo Sport de wind in de zeilen met de goede prestaties van Max Verstappen in het huidige Formule 1-landschap. Minimaal twee miljoen Nederlanders kijken via Ziggo Sport, Ziggo Sport Totaal en Ziggo GO naar de Formule 1-races. Het zijn cijfers waarvan NENT op voorhand alleen nog maar kan dromen.

   

  Sprong in het duister

  Kijken we naar het huidige kijkpubliek van Formule 1 dan zie we dat ongeveer een half miljoen Nederlanders betalen om naar de races te kijken. Het gaat om abonnees van distributeurs als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile. De overige kijkers zijn abonnees van Ziggo die Formule 1 gratis kunnen volgen via het digitale basiskanaal Ziggo Sport. De huidige groep betalende kijkers is voor NENT dus het laaghangende fruit. Zij zijn gewend om te betalen voor Formule 1 en zolang de abonnementsprijs van Viaplay maar niet hoger is dan 15 euro per maand – dit is de gemiddelde prijs van een Ziggo Sport Totaal-abonnement – dan zal deze groep Nederlanders de overstap naar Viaplay gaan maken. Cruciaal voor NENT is om de huidige grote groep gratis kijkers warm te krijgen voor een betaalabonnement om naar een nieuwe F1-gevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton te kijken. Daarbij zijn ook de eventuele samenwerkingsovereenkomsten met Ziggo, KPN en wellicht andere distributeurs als Delta Fiber en Canal Digitaal van groot belang.

   

  Vernieuwing

  Het is begrijpelijk dat NENT als nieuwe rechtenhouder Formule 1 via Viaplay op een andere en vernieuwende manier aan kijkers wil leveren. Het spreekwoord luidt ‘stilstand is achteruitgang’. En inderdaad heeft de tijd toch wel enigszins stilgestaan bij de Formule 1-uitzendingen bij Ziggo Sport. Maar of het afdanken van bijvoorbeeld Olav Mol als commentator en Robert Doornbos als analist een goede keuze van NENT is, dat moet nog maar blijken, Voor velen hoort de stem van Olav Mol gewoon bij beelden van racende bolides. Het is de vraag of de kijker de nieuwe commentator Nelson Valkenburg wel een echte kans wil geven. En hetzelfde geldt voor Robert Doornbos die in de afgelopen jaren als studio-analist tot het troetelkind van de Formule 1-uitzendingen bij Ziggo Sport is doorgegroeid.

   

  Nog even geduld

  NENT gaat een deel van de antwoorden op de vele vragen komende woensdag (8 december) geven. Dan wordt Viaplay officieel in Nederland gepresenteerd. De verwachting is dat NENT niet alleen de abonnementsprijs en de startdatum van Viaplay, maar ook het volledige Formule 1-team van Viaplay bekend gaat maken. Daarna moet dan iets meer dan drie maanden gewacht worden op de eerste echte Formule 1 Grand Prix van het seizoen 2022 en dus ook de eerste Grand Prix op het Nederlandse Viaplay.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayFormule 1uitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Waku Waku

  Waku Waku
  NPO 3 om 18:21 uur
  Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

  TV-TIP Ice Road Rescue

  Ice Road Rescue
  National Geographic om 19:35 uur
  Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)