Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Domper voor Viaplay: tot 9 Formule 1-races ‘gratis’ live bij Ziggo, KPN en andere providers

  Het slechte nieuws blijft zich opstapelen voor Viaplay. Dit keer komt het onheil van buitenlandse kant, waardoor klanten van bijvoorbeeld Ziggo en KPN gratis naar Formule 1 kunnen kijken.
  Jarco Kriek
  19 december 2023
  comments 2
  Domper voor Viaplay: tot 9 Formule 1-races ‘gratis’ live bij Ziggo, KPN en andere providers
  Foto Getty Images

  RTL Deutschland heeft namelijk met Sky Deutschland – de eigenaar van de Duitse uitzendrechten – overeenstemming weten te bereiken over een sublicentie. Hierdoor keert live Formule 1 in 2024 terug op RTL Deutschland. Dit keer worden niet zes maar zelfs zeven races van het komende seizoen live uitgezonden op RTL Deutschland. Welke Grand Prixes dat zijn, wordt later door de Duitse zender bekendgemaakt.

   

  Tot negen races

  Het nieuws is een domper voor Viaplay, want hierdoor kan de situatie ontstaan dat mogelijk negen races live zonder Viaplay-abonnement bij Nederlandse providers te bekijken zijn. Naast de zeven races die RTL Deutschland gaat uitzenden, is in ieder geval de Dutch GP in Zandvoort bij NPO en de Belgian GP op Francorchamps bij VRT live te volgen. NPO en VRT moeten door Nederlandse providers verplicht worden doorgegeven (must-carry). RTL Deutschland is bij veel providers – waaronder Ziggo en KPN – opgenomen in het basispakket en kan zonder extra te betalen bekeken worden. Voor satellietkijkers is RTL Deutschland in SD-kwaliteit als ongecodeerde zender zelfs geheel gratis aanwezig op de Astra1-satelliet. Als RTL Deutschland de races in Nederland en België niet live gaat uitzenden, komt het aantal races dat in Nederland zonder Viaplay-abonnement live gevolgd kan worden uit op negen.

   

  Nut abonnement

  De vraag is dan ook hoeveel abonnees door de nieuwe ontwikkeling bij Viaplay afhaken. Het Viaplay-abonnement is het duurste van de in Nederland verkrijgbare streamingdiensten. Daarnaast hangt een nieuwe prijsverhoging in de lucht. Verder is er ook nog het veel goedkopere F1 TV Pro-abonnement waarmee alle Formule 1 Grand Prixes van de eerste tot de laatste minuut – zelfs met Nederlands Viaplay commentaar – live gevolgd kunnen worden. En naast de negen races die live buiten Viaplay bekeken kunnen worden, zijn direct na de race bij NPO en Ziggo Sport ruime samenvattingen en analyses van alle races te zien.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstFormule 1sublicentieuitzendrechtenSky DeutschlandRTL Deutschland

  Reacties