Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Draadloze concurrentie voor Ziggo en KPN: Na 5G komt 6G

  Zuid-Korea neemt het initiatief bij de ontwikkeling en uitrol van het eerste mobiele 6G-netwerk. Binnen vijf jaar moet dit netwerk op beperkte schaal operationeel zijn.
  Jarco Kriek
  21 februari 2023
  comments 2
  Draadloze concurrentie voor Ziggo en KPN: Na 5G komt 6G
  Foto Getty Images

  Terwijl in Nederland nog niet eens echte 5G-verbindingen mogelijk zijn binnen een hoger frequentiespectrum, kondigt Zuid-Korea al zijn plannen aan voor de volgende techniek 6G. Zuid-Korea verwacht volgens media uit dit land in 2028 6G uit te kunnen rollen. Dit is twee jaar eerder dan tot nu toe werd verwacht. Om dit doel te realiseren trekt het land een half miljard euro extra uit. Met de vervroegde uitrol van 6G spreekt het land een duidelijke ambitie uit om wereldwijd een dominante rol te blijven spelen in de wereld van draadloze communicatie via etherfrequenties.

   

  Patenten

  Ten opzichte van 5G wordt bij 6G de snelheid verhoogd en de reactiesnelheid (latency) van de internetverbinding verlaagd. Het gebruik van bekabelde netwerken – zoals in Nederland van VodafoneZiggo (Ziggo), KPN NetwerkNL/Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber – komt hiermee onder druk te staan. Zuid-Korea heeft met 5G het stokje al van Amerikaanse en Europese bedrijven overgenomen. Dit is te zien aan het aantal belangrijke patenten die voor deze techniek nodig zijn. Bij 4G lag het initiatief in Amerika en Europa. Bij 5G heeft Zuid-Korea dit overgenomen.

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)