Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Eigenaar Canal Digitaal koopt belang in noodlijdend Viaplay

  De grote mondiaal opererende mediagroep Canal+ heeft een belang gekocht in het Zweedse mediabedrijf Viaplay Group. Canal+ is eigenaar van Canal+ Luxembourg waartoe Canal Digitaal en Online.nl horen.
  Jarco Kriek
  20 juli 2023
  comments 0
  Eigenaar Canal Digitaal koopt belang in noodlijdend Viaplay
  Foto Getty Images

  Viaplay Group maakte vandaag zeer slechte kwartaalcijfers bekend. Daarna zakte de toch al lage koers nog verder in. Uiteindelijk sloot de aandelenkoers op 35 Zweedse Kronen (SEK). Dat is bijna de helft minder dan 24 uur daarvoor. Canal+ heeft vandaag een belang van 12 procent in Viaplay Group genomen. Wat Canal+ voor dit belang betaald heeft, is niet bekendgemaakt. Geschat wordt dat de transactie een waarde van enkele tientallen miljoenen euro heeft.

   

  Oostenrijk

  Canal+ en Viaplay Group zijn geen onbekenden van elkaar. Beide bedrijven werken al samen in Oostenrijk. Daar biedt Canal+ Austria binnen het eigen video on demand-aanbod films en series van Viaplay Group aan. Als Viaplay Group zich in Nederland hoofdzakelijk op sport wil richten, kan Canal Digitaal mogelijk het entertainmentaanbod van Viaplay binnen het Canal+ video on demand-aanbod aan eigen klanten leveren. Tot Canal+ Luxembourg behoort ook de Tsjechische provider Skylink. Bij deze provider tuigde Canal+ vorig jaar sportzender Canal+ Sport op door onder meer de uitzendrechten van het Engelse Premier League voetbal te kopen.

   

  Verleden

  Canal+ was begin van deze eeuw al eigenaar van Canal Digitaal. Het verkocht deze provider, waarna het bedrijf in meerdere stukken werd verdeeld. De providertak die op dit moment alleen uit tv-diensten via de satelliet begon ging alleen verder. De premium filmkanalen van Canal Digitaal werden omgedoopt tot Film1. Na diverse wisselingen van eigenaren is Canal+ via Canal+ Luxembourg op dit moment weer eigenaar van Film1. Er zijn nu plots kansen om samen met Viaplay Group in Nederland weer een nieuwe Canal+ Sport naar Tsjechisch voorbeeld op te tuigen. Mogelijk met gebruik van sublicenties van uitzendrechten die Viaplay voor langere tijd in bezit heeft. Viaplay Group maakte vandaag bekend eventueel met lokale partijen te willen samenwerken om de Formule 1 uitzendrechten voor Nederland na 2024 te kopen. Deze rechten komen waarschijnlijk volgende maand op de markt. Canal+ Luxembourg zou een dergelijke lokale partij kunnen zijn.

  Canal+Canal+ LuxembourgM7 GroupCanal DigitaalOnline.nlViaplayViaplay Group

  Reacties