Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Einde analoge radio in zicht? Radiozenders: FM wordt DAB+

  Ziggo is bezig met het gefaseerd uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Maar komt het einde van analoge FM radio via de ether nu ook in zicht?
  Jarco Kriek
  22 maart 2021
  comments 6
  Einde analoge radio in zicht? Radiozenders: FM wordt DAB+
  Foto Getty Images

  FM wordt DAB+. Met deze slogan zijn de publieke en commerciële radiozenders begonnen met een campagne om Nederlanders de overstap van analoge FM naar digitale DAB+ radio te laten maken. Maar de radioliefhebber hoeft zich niet te haasten. Het duurt nog jaren voordat analoge radio definitief uit de ether verdwijnt.

   

  Nog geen datum einde FM

  Vandaag begint op alle Nederlandse publieke en commerciële radiostations de nieuwe campagne ‘FM wordt DAB+. Ben jij al om?’. De campagne laat zien dat in de afgelopen decennia digitalisering heeft gezorgd voor gebruiksgemak. Zo verving onder andere de OV-chipkaart de strippenkaart, de navigatie de wegenkaart en streamingsdiensten de videotheek. Het gebruik van FM neemt af. Zodra het aantal luisteraars via analoge FM is afgenomen tot dertig procent van de Nederlandse bevolking, zullen partijen in onderling overleg een datum vaststellen waarop FM wordt afgeschakeld.

   

  Meer digitaal luisteren

  Mensen luisteren steeds meer digitaal naar de radio. In de meest recente NLO cijfers zien we dat 38,3% van de beluistering via internet en DAB+ gaat, dit was een jaar eerder nog maar 33,5%. Gemiddeld over 2020 werd 11,2% via DAB+ geluisterd en 24,6% via internet. Luisteren via FM/Kabel nam af tot 56,7% in december 2020/januari 2021. Dit was 60% in dezelfde periode een jaar eerder.

   

  Miljoenen DAB+ radio’s

  Inmiddels zijn bijna 2,5 miljoen DAB+ radio’s (inclusief automotive) verkocht en 72% van de nieuw verkochte auto’s reed met DAB+ standaard aan boord de weg op. Sinds 20 december 2020 is de Europese richtlijn van kracht dat alle nieuw verkochte auto’s standaard zijn voorzien van digitale radio DAB+. Mensen luisteren graag naar het grotere aanbod dat op DAB+ te horen is in vergelijkinging met de FM. Met de start van een nieuwe landelijke DAB+-multiplex, gepland eind 2021, verbreedt dit aanbod. Ook steeds meer lokale omroepen zenden uit via DAB+. Bij grote retailers bestaat het radio-aanbod uit gemiddeld 90% digitaal - DAB+, IP en/of hybride - waardoor het aantal radio’s met alleen FM als ontvangstmogelijkheid zich steeds meer uit faseert.

   

  Nog jaren FM

  Paul Römer, Voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL en Managing Director Radio en Televisie Talpa Network: "Het ligt in de lijn der verwachting dat in de komende 5 tot 8 jaar steeds meer luisteraars via digitale devices naar de radio gaan luisteren. Met deze nieuwe campagne die door alle stations wordt uitgezonden, maken we mensen hier steeds meer bewust van."

  radioFMDAB+digitaalanaloogonlinehybride

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview