Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Eindelijk duidelijkheid over concurrentie op kabels Ziggo?

    Het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo is een tijdrovende klus gebleken. En nog steeds is geen sprake van concurrentie op het Ziggo-kabelnetwerk.
    Jarco Kriek
    9 maart 2020
    comments 6
    Eindelijk meer keuze op kabelnetwerk Ziggo?

    Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het kabelnetwerk van VodafoneZiggo op 1 oktober 2018 opengebroken. Dit had het begin moeten markeren van een nieuwe werkelijkheid waarin bedrijven via het kabelnetwerk van VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel Ziggo konden concurreren. Maar anderhalf jaar later is van enige vorm van concurrentie nog geen sprake. Sterker, het is nog steeds onduidelijk of het door ACM genomen besluit juridisch stand kan houden.

     

    CBb

    Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is namelijk nog steeds bezig de juridische weegschaal dusdanig te ijken dat het hoogste rechtsorgaan bij dit soort geschillen uitspraak kan doen. In eerste instantie dacht CBb in oktober 2019 uitspraak te kunnen doen. Maar na enkele uitstellen is het bindend antwoord in de beroepszaak nog niet uitgesproken. Eind deze week wordt bekend of CBb inderdaad op dinsdag 17 maart uitspraak doet. De kans is zeker aanwezig dat de uitspraak weer wordt uitgesteld. Duidelijk is wel dat het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo juridisch complexer is dan toezichthouder ACM nu bijna twee jaar geleden had gedacht.

     

    Toetreders

    Voor alle marktpartijen – inclusief VodafoneZiggo – is het wenselijk dat er een definitief oordeel komt over concurrentie op de kabel. Maar zelfs als de juridische weegschaal van CBb in het voordeel van ACM doorslaat dan nog duurt het nog maanden – en mogelijk zelfs nog veel langer – voordat toetreders diensten via het kabelnetwerk van Ziggo aan Nederlanders kunnen leveren. Er is namelijk nog steeds geen overeenstemming over de prijs voor toegang tot het netwerk en de door Ziggo te leveren wholesalediensten. Meerdere bedrijven – waaronder T-Mobile, YouCa en Caiway – hebben bij VodafoneZiggo aangegeven interesse te hebben om diensten via de kabel te leveren. Onderhandelingen over toegangs- en wholesaleprijzen zijn echter stilgelegd tot CBb uitspraak heeft gedaan. Mochten VodafoneZiggo en toetreders niet zelf overeenstemming over de prijsstelling kunnen bereiken dan moet ACM aan de slag om prijzen vast te stellen. Ook dit kan weer tot langer uitstel leiden. Bronnen melden aan Totaal TV dat toetreders niet geheel op één lijn zitten wat betreft de te volgen strategie over vaststelling van toegangs- en wholesaleprijzen.

    ZiggoVodafoneZiggoT-MobileYouCaCaiwaySCMAutoriteit Consument & MarktCBbCollege van Beroep voor het bedrijfslevenWBA-besluitmartkanalysetoetreders

    Reacties

  1. TV-TIP Wielrennen: Vuelta Feminina

    Wielrennen: Vuelta Feminina
    NPO 1 om 13:11 uur
    De Ronde van Spanje voor vrouwen is tot nu toe meestal een Nederlands feestje. Annemiek van Vleuten won de afgelopen drie edities van de wielerkoers. Nu haar racefiets ergens in een wilg hangt is haar troon vacant. Alle ogen zijn gericht op Demi Vollering, die vorig jaar tweede werd op een paar seconden van Van Vleuten. De Italiaanse Gaia Realini, vorig jaar derde, zal proberen de Nederlandse zegereeks te beëindigen.

    TV-TIP Ik Ben Onzichtbaar

    Ik Ben Onzichtbaar
    NPO 3 om 19:20 uur
    Het verhaal van Joodse kinderen in de Tweede Wereld­oorlog wordt concreet gemaakt met voorwerpen die ze in Nederland achterlieten. Kinderen in de studio kunnen vragen stellen over de poppenhuizen, kleding of instrumenten. Door middel van stopmotion-filmpjes wordt duidelijk wat er met de vorige eigenaartjes van de spullen gebeurd is. Ik Ben Onzichtbaar leert de jeugd over WO II op een manier die dicht op hun eigen belevingswereld aansluit.

    Interview