Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Eredivisie blijft tot 2030 op ESPN te zien

  De kogel lijkt door de kerk. De Eredivisie blijft live te zien op de kanalen van ESPN. Eredivisie CV gaat hiertoe een overeenkomst met Disney opstellen.
  Jarco Kriek
  10 oktober 2023
  comments 1
  Eredivisie blijft tot 2030 op ESPN te zien
  Foto Getty Images

  De Eredivisieclubs hebben unaniem ingestemd met het bod dat Disney heeft uitgebracht op de uitzendrechten na medio 2025. Voor een periode van vijf jaar betaalt Disney 135 miljoen euro per jaar om het Nederlandse betaalde voetbal live te mogen uitzenden. Ook krijgt Eredivisie CV een eenmalige tekenbonus van enkele tientallen miljoenen euro's en wordt een lopende lening kwijtgescholden.

   

  Betaald voetbal

  Onderdeel van de nieuwe deal is dat niet alleen alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB-beker live worden uitgezonden, maar dat vanaf 2024 ook alle wedstrijden van de Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie.

   

  ACM

  Of de deal tussen Eredivisie CV en Disney daadwerkelijk tot stand komt, hangt af van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het consortium van kabelaars bestaande uit VodafoneZiggo (Ziggo), KPN, Odido en Delta Fiber (Delta en Caiway) heeft bij ACM een handhavingsverzoek ingediend. De kabelaars deden een financieel aantrekkelijker bod op de uitzendrechten. Eredivisie CV wilde echter niet met de kabelaars aan tafel om over dit bod te praten. De kabelaars wijzen op een uitspraak van de NMa – de voorganger van de ACM – van bijna 20 jaar geleden, die stelt dat de verkoop van de uitzendrechten van de Eredivisie via een openbare bieding moet verlopen.

   

  Exclusiviteit

  Die openbare bieding is op dit moment niet mogelijk omdat Disney door de huidige uitzendrechtenovereenkomst een exclusief onderhandelingsrecht tot medio 2024 heeft. Ook heeft Disney altijd het laatste recht om een vergelijkbaar bod uit te brengen na een eventuele biedingsstrijd. ACM onderzoekt op dit moment of de huidige gang van zaken rondom de verkoop van de uitzendrechten van het betaalde voetbal overeenkomstig de nu geldende regels is. De toezichthouder wil tussentijds geen mededelingen doen rondom het onderzoek. Ook is niet bekend wanneer het onderzoek voltooid is.

  EredivisieEredivisie CVESPNDisneyDisney Beneluxuitzendrechtenvoetbal

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)