Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Eredivisie uitzendrechten boven grens twee miljard euro’

  De zilvervloot is voor eredivisievoetbalclubs in aantocht. Het biedingsspel tussen mediabedrijven als Disney (ESPN) en VodafoneZiggo (Ziggo) drijft de prijs van uitzendrechten op.
  Jarco Kriek
  24 maart 2023
  comments 12
  ‘Eredivisie uitzendrechten boven grens twee miljard euro’
  Foto Getty Images

  Het financiële pokerspel rond de verkoop van de uitzendrechten van de Nederlandse voetbalcompetitie Eredivisie is in volle gang. Een lucratief spel voor de voetbalclubs waarvan de kijker uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgt. Het kan niet anders of het kijken van eredivisievoetbal wordt duurder. Sterker, zelfs het niet kijken naar voetbal wordt naar alle waarschijnlijkheid duurder vanwege verhoging van eredivisiebelasting vanaf medio 2025.

   

  1 april

  Het huidige bod op de uitzendrechten vanaf het seizoen 2025 – 2026 voor een periode van tien jaar staat volgens sportmarketeer Chris Woerts op 1,7 miljard euro. Dit komt overeen met 167 miljoen euro per jaar. Verder hoeft Eredivisie CV een lening van 350 miljoen euro aan Disney niet terug te betalen als ESPN de uitzendrechten ook na medio 2025 in handen mag houden. Andere geïnteresseerden in de uitzendrechten kunnen komende week tot 1 april hun eerste officiële bod bij Eredivisie CV uitbrengen. De voetbalclubs worden daarna op 6 april op de hoogte van de biedingen gebracht. Overigens heeft Disney (ESPN) de vastgelegde mogelijkheid om altijd een laatste bod te mogen uitbrengen. Mochten marktpartijen als VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport) en Viaplay dus willen overbieden – de kans wordt overigens als klein geacht – dan kan Disney altijd een nog hoger bod uitbrengen.

   

  Twee miljard

  Zelfs met het huidige bod van Disney komt het totale bedrag dat aan uitzendrechten wordt verdiend al snel richting of boven de twee miljard euro in tien jaar tijd – 200 miljoen euro per jaar. Zo mogen voetbalclubs gezamenlijk of afzonderlijk buitenlandse voetbalrechten verkopen en sponsordeals sluiten. Maar het allerbelangrijkste is wellicht dat voetbalclubs zelf de uitzendrechten van de samenvattingen mogen verkopen en het geld zelf mogen houden. Dit alleen levert Eredivisie CV jaarlijks al tussen 20 en 30 miljoen euro op. De NOS zendt al enige tijd de samenvattingen uit. Hoeveel de NOS hiervoor betaalt, is niet precies bekend maar ergens tussen de genoemde bedragen. Eredivisie CV kan de uitzendrechten van de samenvattingen overigens niet aan iedereen verkopen. De Mediawet schrijft voor dat deze op een zogenaamd open net-kanaal uitgezonden moeten worden.

  EredivisieEredivisie CVESPNDisneyvoetbaluitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Stavanger

  Schaatsen: World Cup Stavanger
  NPO 1 om 14:20 uur
  Je zou haar zo zonder helm bijkans niet herkennen, maar Marijke Groenewoud schaatst haar rondjes niet alleen maar op de achtervolging en massastart. De Hallumse reed tijdens het World Cup kwalificatietoernooi op de 1.500 meter zelfs naar het goud, nog voor topfavoriet Antoinette Rijpma-de Jong. Tijdens de aftrap van het World Cup-seizoen in het Japanse Obihiro bleef een nieuwe krachtmeting uit: de ploeg van Jillert Anema bleef thuis. In het Noorse Stavanger is Groenewoud wél weer van de partij.

  TV-TIP The Last Boy Scout

  The Last Boy Scout
  Paramount Network om 20:00 uur
  Privédetective Joe Hallenbeck (Bruce Willis) zit aan de grond. Dus komt het goed uit dat ex-footballspeler Jimmy Dix (Damon Wayans) hem inhuurt om zijn vriendin Cory (Halle Berry) te beschermen. Cory heeft belastende informatie over de eigenaar van Jimmy's oude club. Als ze vermoord wordt besluiten Joe en Jimmy haar dood te wreken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)