Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Eredivisie uitzendrechten boven grens twee miljard euro’

  De zilvervloot is voor eredivisievoetbalclubs in aantocht. Het biedingsspel tussen mediabedrijven als Disney (ESPN) en VodafoneZiggo (Ziggo) drijft de prijs van uitzendrechten op.
  Jarco Kriek
  24 maart 2023
  comments 12
  ‘Eredivisie uitzendrechten boven grens twee miljard euro’
  Foto Getty Images

  Het financiële pokerspel rond de verkoop van de uitzendrechten van de Nederlandse voetbalcompetitie Eredivisie is in volle gang. Een lucratief spel voor de voetbalclubs waarvan de kijker uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgt. Het kan niet anders of het kijken van eredivisievoetbal wordt duurder. Sterker, zelfs het niet kijken naar voetbal wordt naar alle waarschijnlijkheid duurder vanwege verhoging van eredivisiebelasting vanaf medio 2025.

   

  1 april

  Het huidige bod op de uitzendrechten vanaf het seizoen 2025 – 2026 voor een periode van tien jaar staat volgens sportmarketeer Chris Woerts op 1,7 miljard euro. Dit komt overeen met 167 miljoen euro per jaar. Verder hoeft Eredivisie CV een lening van 350 miljoen euro aan Disney niet terug te betalen als ESPN de uitzendrechten ook na medio 2025 in handen mag houden. Andere geïnteresseerden in de uitzendrechten kunnen komende week tot 1 april hun eerste officiële bod bij Eredivisie CV uitbrengen. De voetbalclubs worden daarna op 6 april op de hoogte van de biedingen gebracht. Overigens heeft Disney (ESPN) de vastgelegde mogelijkheid om altijd een laatste bod te mogen uitbrengen. Mochten marktpartijen als VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport) en Viaplay dus willen overbieden – de kans wordt overigens als klein geacht – dan kan Disney altijd een nog hoger bod uitbrengen.

   

  Twee miljard

  Zelfs met het huidige bod van Disney komt het totale bedrag dat aan uitzendrechten wordt verdiend al snel richting of boven de twee miljard euro in tien jaar tijd – 200 miljoen euro per jaar. Zo mogen voetbalclubs gezamenlijk of afzonderlijk buitenlandse voetbalrechten verkopen en sponsordeals sluiten. Maar het allerbelangrijkste is wellicht dat voetbalclubs zelf de uitzendrechten van de samenvattingen mogen verkopen en het geld zelf mogen houden. Dit alleen levert Eredivisie CV jaarlijks al tussen 20 en 30 miljoen euro op. De NOS zendt al enige tijd de samenvattingen uit. Hoeveel de NOS hiervoor betaalt, is niet precies bekend maar ergens tussen de genoemde bedragen. Eredivisie CV kan de uitzendrechten van de samenvattingen overigens niet aan iedereen verkopen. De Mediawet schrijft voor dat deze op een zogenaamd open net-kanaal uitgezonden moeten worden.

  EredivisieEredivisie CVESPNDisneyvoetbaluitzendrechten

  Reacties