Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Geruchten nemen toe: ‘Viaplay verliest uitzendrechten Formule 1 aan Ziggo’

  Het zijn natuurlijk slechts geruchten, maar de kans is groter geworden dat de Formule 1 weer van Viaplay naar Ziggo terugkeert.
  Jarco Kriek
  10 maart 2024
  comments 18
  Geruchten nemen toe: ‘Viaplay verliest uitzendrechten Formule 1 aan Ziggo’
  Foto Getty Images

  Dat een beslissing over de uitzendrechten van Formule 1 na 2025 binnen afzienbare tijd genomen gaat worden is inmiddels wel duidelijk. Rechtenverkoper FOM organiseerde medio vorige maand een tenderevenement waarbij geïnteresseerde mediapartijen de voorwaarden onder ogen kregen waaraan biedingen moeten voldoen en de inhoud van de aangeboden rechtenpakketten. Als er voldoende animo voor de uitzendrechten is en de biedingen zijn hoog genoeg, dan volgt de beslissing over wie de biedingsstrijd heeft gewonnen doorgaans binnen enkele weken. Aan beide voorwaarden voldoet de biedingsstrijd voor de Nederlandse uitzendrechten.

   

  Content

  Dat VodafoneZiggo als eigenaar van kabelbedrijf Ziggo en sportzender Ziggo Sport veel geld voor de uitzendrechten van Formule 1 over heeft is al langere tijd bekend. Ziggo is aan de verliezende kant in de strijd om de abonnee op de Nederlandse vaste markt en ziet abonnees met bossen tegelijk overstappen naar glasvezelproviders als KPN, Odido en Delta. De investering om het laatste gedeelte van het Ziggo HFC-netwerk te verglazen kost niet alleen miljarden euro's, maar voordat binnen het verzorgingsgebied de zogenaamde ‘last mile’ is opgewaardeerd van coax naar glasvezel zijn we vele jaren verder. Verglazen van het netwerk is ook niet dringend nodig omdat Ziggo voor de consumentennorm op dit moment al voldoende internetsnelheid kan leveren. VodafoneZiggo zet dus in op het aanbieden van content in de vorm van entertainment zoals films, series en dus ook sport. Zo kocht het mediabedrijf de exclusieve uitzendrechten van alle UEFA toernooien voor clubteams, heeft het de uitzendrechten van aansprekende voetbalcompetities van Europese landen in bezit en wil men het sportaanbod compleet maken met de terugkeer van Formule 1. De prijs die VodafoneZiggo voor alle uitzendrechten betaalt, is niet met de verkoop van Ziggo Sport Totaal-abonnementen terug te verdienen. Maar het gratis aanbieden van het merendeel van dit content kan mogelijk wel de leegloop en het omzetverlies bij Ziggo tot stilstand brengen.

   

  Tweede ronde

  Achter de schermen zijn geluiden – over beter gezegd geruchten – te horen dat VodafoneZiggo bij de eerste bieding een hoger bod voor de Formule 1-uitzendrechten heeft neergelegd dan Viaplay. Het is in een biedingsstrijd niet uitgesloten dat de huidige rechtenhouder een poging krijgt om een tweede en dus hoger bod op de uitzendrechten te doen. Ook de tot dan hoogst biedende partij krijgt de mogelijkheid het eerste bod aan te passen. Het heeft er alle schijn van dat de biedingsstrijd zich momenteel in deze tweede fase bevindt. Dat de Ziggo Sport-medewerkers hoopvol gestemd zijn over de uitkomst van de biedingsstrijd bleek de afgelopen dagen uit uitspraken van onder meer Olav Mol en Jack Plooij in het programma Ziggo Sport Racecafé. Daarbij werd herhaaldelijk gehint op de terugkeer van Formule 1 naar Ziggo Sport. Of deze uitspraken gestoeld zijn op de werkelijkheid of alleen zijn bedoeld om de andere partij in het angstzweet te laten drijven, wordt binnen afzienbare tijd bekend. Tot de tijd dat de witte rook uit de schoorsteen komt, blijft de terugkeer van Formule 1 naar Ziggo een gerucht.

  ViaplayViaplay GroupZiggoVodafoneZiggoZiggo SportFormule 1FOMuitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview