Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Helpt Wilfred Genee VI en zijn eigen carrière om zeep?

  De strijd is gestreden, maar de impact is zo groot dat nog niet alle stofwolken zijn verdwenen. Duidelijk is wel dat er een bom ligt onder Veronica Inside.
  Jarco Kriek
  24 juni 2020
  comments 4
  Wilfred Genee Veronica Inside
  Foto ProShots

  Het was de opvallendste uitzending ooit. Veronica Inside deed maandag wat geen elke talkshow in Nederland – van Jinek tot Beau en zelfs hun publieke collega's van Op1 – had gedaan: een reclamevrije discussie van meer dan vijf kwartier over racisme. Helemaal zoals presentator Wilfred Genee het vooraf in zijn hoofd had bedacht. Alleen vergat hij zijn beide tv-maten René van der Gijp en Johan Derksen in te lichten of in ieder geval niet goed in te lichten over zijn nobel streven om Nederland te proberen te verbeteren. Zo waren zij – volgens eigen zeggen – niet op de hoogte van de tafelschikking aan een grotere tafel waar de overige gasten samen met vaste tafelgast Wim Kieft aan dezelfde tafel zaten. En plots dook daar ook de uit Marokko afkomstige ex-voetballer Dries Boussatta op. Een fel criticaster van Johan Derksen. En juist Derksen lag al onder vuur na een racistische grap. De komst van Boussatta was de druppel. Het gevolg was dat net voor de uitzending het tussen Wilfred Genee, René van der Gijp – die de kant van De Snor koos - en Johan Derksen escaleerde. Zo erg zelfs dat Wilfred Genee in zijn radioprogramma de dag erna zou verklappen dat hij voor het eerst voor begin van een tv-uitzending nerveus was.

   

  Nooit voorbereiden

  Het geheel leverde wellicht een kleine eerste stap richting een groter racismedebat in Nederland op. Maar aan de andere kant verloochende Wilfred Genee niet alleen zijn twee tv-collega’s, met wie hij al minimaal twaalf jaar het programma maakt. Ook de vaste trouwe kijkersgroep wist niet wat zij op het beeldscherm te zien kregen. De kijkers die juist Wilfred Genee hadden geholpen aan diverse publieksprijzen waardoor hij lucratieve contracten en schnabbels in het land mee in de wacht kon slepen. Denk hierbij aan de Gouden TelevizierRing, de Zilveren TelevizierRing en de Gouden Radio Ring. Prijzen die hij verdiende met programma’s die rondom het merk VI werden gemaakt. En bij deze programma’s was het de standaard dat de voorbereiding minimaal was. Juist bij de ene racisme-aflevering waarin Genee zich beter had voorbereid, gaat het voor hem mis. Aan de kijkcijfers lag het niet. VI – onder welke programmanaam dan ook – had met 1,7 miljoen nog nooit zoveel kijkers. Maar die konden dan wel Wilfred Genee op zijn allerslechtst zien. Maar vooral ook zijn mede-programmamakers in de steek latend. Het in zijn hoofd nationale debat over racisme leek meer op een nationaal tv-tribunaal van Johan Derksen. Dat viel niet alleen zijn tv-collega’s maar ook het merendeel van de kijkers op. Genee werd afgemaakt op sociale media met termen als matennaaier en Judas.

   

  Einde tijdperk?

  “Een storm die overwaait.” “Over een paar dagen is iedereen het vergeten.” In dergelijke bewoording sprak Johan Derksen zich vorige week uit over zijn ‘racistische’ grap over Akwasi. Het was voor Wilfred Genee aanleiding om samen met René van der Gijp naar Grolloo te rijden om Johan Derksen te overtuigen dat het dit keer anders was. Nu liggen de kaarten anders. Het is namelijk voor Wilfred Genee persoonlijk te hopen dat de woorden die Johan Derksen vorige week zelf uitsprak ook de instelling van Gijp en De Snor is. Beiden lieten zich hard uit over het solistisch handelen van Genee. Termen als ‘het komt nooit meer goed’ en ‘dit was de laatste uitzending’ kwamen voorbij. Reden voor Peter R de Vries om in RTL Boulevard de woorden oorlogsverklaring in de mond te nemen. Wordt de zoveelste binnenbrand bij VI niet op tijd geblust dan heeft dit voor Genee de meest schadelijke gevolgen. Zijn carrière binnen het tv-landschap valt of staat met VI. Alle andere programma’s die hij alleen of met anderen heeft gemaakt waren niet succesvol. Eigenlijk blijft er dan alleen zijn radiocarrière bij BNR Nieuwsradio en Radio Veronica over. En zelfs bij de laatstgenoemde zender moet afgevraagd worden of het stoppen van VI op tv geen gevolgen voor het radioprogramma Veronica Inside heeft. Het tv- en het radioprogramma zijn namelijk sterk aan elkaar verbonden.

   

  Spannend

  Of het de komende weken nu veertig graden wordt of de natuur de grootste wending ooit neemt en het plots in Nederland gaat vriezen, duidelijk is wel dat het niet alleen voor Wilfred Genee een hete zomer gaat worden. Ook Marco Louwerens – het directeurtje – de zenderdirecteur bij Talpa Network moet wind of geen wind alle zeilen bijzetten om de heren van VI weer op dezelfde koers te krijgen. Wellicht is zelfs de hulp van John de Mol nodig. De beste kijkcijfers ooit voor een niet live sportevenement op tv-zender Veronica heeft een keerzijde. De 1,7 miljoen kijkers en de boycot van adverteerders is na twee dagen alweer vergeten. De neuzen van Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen moeten weer in dezelfde richting. En als het kan zo snel mogelijk. Dit is niet alleen op korte termijn van belang voor het programma Veronica Inside. Mogelijk staat op langere termijn zelfs de toekomst van tv-zender Veronica op het spel.

  VeronicaRadio VeronicaVeronica InsideTalpaTalpa NetworkMarco LouwerensJohn de MolWilfred GeneeRené van der GijpJohan Derksen

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview