Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Het hoge woord is eruit: Viaplay gaat vooralsnog door in Nederland

  “We will be strong in the Netherlands.” Viaplay houdt woord en gaat dus door in Nederland. Het Zweedse moederbedrijf heeft van Nederland zelfs een belangrijke markt gemaakt.
  Jarco Kriek
  20 juli 2023
  comments 0
  Het hoge woord is eruit: Viaplay gaat vooralsnog door in Nederland

  De mededeling dat Nederland voorlopig nog gebruik kan blijven maken van de content van Viaplay komt niet als een verrassing. Eind vorig jaar piekte de streamingdienst volgens eigen zeggen zelfs op 1,2 miljoen abonnees in ons land. Echt keiharde abonnee-aantallen heeft Viaplay nooit genoemd en dat doet het Zweedse moederbedrijf Viaplay Group ook in het financiële verslag over het tweede kwartaal van 2023. Maar duidelijk is wel dat het aantal abonnees in Nederland is gekelderd. Tussen de regels door is zelfs te lezen dat Viaplay in Nederland nog niet winstgevend is maar dat de verwachting er is dat dit wel binnen afzienbare tijd gaat veranderen.

   

  Content

  Daar speelt dan vooral de Formule 1 een belangrijke rol in. Viaplay heeft de Nederlandse uitzendrechten in ieder geval tot eind 2024 in bezit. Wat er na deze periode gebeurt is ongewis. De uitzendrechten voor de periode na 2024 komen naar verwachting in augustus weer op de markt. Viaplay moet dan weer meebieden op de uitzendrechten. Om de rechten te behouden moet diep in de geldbuidel getast worden. De vraag is alleen of die geldbuidel wel voldoende gevuld is om een biedingsstrijd met VodafoneZiggo en wellicht wel andere streamingdiensten aan te gaan. VodafoneZiggo wil de uitzendrechten terughalen naar Ziggo en het sportplatform Ziggo Sport. Maar door het succes wat Viaplay met Formule 1 in Nederland heeft, zijn wellicht ook andere streamingdiensten geïnteresseerd. Allemaal factoren die prijsopdrijvend kunnen werken naast de onherroepelijke stijging van de uitzendrechten als gevolg van de huidige mondiale inflatie.

   

  Abonnementsprijs

  Mocht Viaplay Group wederom boven de marktprijs de uitzendrechten van Formule 1 bemachtigen, dan is het de vraag hoeveel abonnees afhaken bij een eventuele prijsverhoging, Die kan voor het in financiële nood verkerende bedrijf haast niet uitblijven. Viaplay Group doet er in dat geval goed aan om volledige exclusiviteit van Formule 1 te krijgen. Op dit moment is er voor kijkers die alleen interesse in Formule 1 hebben nog de uitvlucht naar het veel goedkopere F1 TV. Deze eigen dienst van Formule 1-eigenaar FOM is niet alleen minder storingsgevoelig maar biedt ook een betere beeldkwaliteit: twee onderdelen waar Viaplay volgens veel abonnees steken laat vallen. Volledige exclusiviteit van Formule 1 in Nederland betekent waarschijnlijk wel dat jaarlijks vele miljoenen euro extra voor de uitzendrechten betaald moet worden.

   

  Viaplay Xtra

  Overigens is Viaplay via het lineaire kanaal Viaplay Xtra wel met goed beeld en storingsvrij te bekijken. Voor toegang tot Viaplay Xtra is wel een abonnement via Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta, Caiway of Solcon nodig. Juist bij deze providers betalen Nederlanders de hoogste prijs voor een abonnement.

   

  Onduidelijk

  Viaplay Group maakt bij de nieuwe strategische plannen niet bekend wat er gebeurt als het bedrijf de biedingsstrijd voor de Formule 1-uitzendrechten mocht verliezen. Het bedrijf heeft wel voor langere termijn de uitzendrechten van onder meer voetbal (Premier League en Bundesliga) en PDC darts in bezit, maar als Formule 1 wegvalt is de overgebleven sportcontent waarschijnlijk te mager om nog honderdduizenden abonnees vast te houden. Dit geldt ook voor het entertainmentaanbod. Ondanks dat de eigen Scandinavische series kwalitatief sterk zijn, is dit ook niet de content waar Viaplay na het wegvallen van Formule 1 op kan herbouwen. Daarnaast valt in het strategisch plan te lezen dat een gehele verkoop van Viaplay in de toekomst niet uit te sluiten is.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstFormule 1voetbaldartsfilmsseriesuitzendrechtenkwartaalcijfers

  Reacties

 1. TV-TIP Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

  Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
  Net5 om 20:00 uur
  In deze tweede Pirates of the Caribbean-film heeft piraat Captain Jack Sparrow (Johnny Depp) een schuld openstaan bij Davy Jones (Bill Nighy), de ondode kapitein van het spookschip The Flying Dutchman. Om die schuld te vereffenen moet Sparrow het hart van Davy Jones vinden. Lukt dit niet, dan zal Jack voor eeuwig moeten boeten.

  TV-TIP Beste Kijkers

  Beste Kijkers
  RTL 4 om 21:35 uur
  Ruben Nicolai staat te trappelen voor een nieuw seizoen Beste Kijkers, het tiende alweer. Je schakelt in voor het commentaar op de grappigste filmpjes van de afgelopen week, maar blijft hangen voor Ruben, Tijl Beckand en Jeroen van Koningsbrugge die elkaar én hun team­leden in de maling nemen. Het programma leek een beetje uit de gratie, maar keerde in 2023 terug op tv. Nog geen jaar later loeren we al naar het derde seizoen sinds de break.

  Interview