Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Illegaal films en series kijken neemt weer toe: gevolg van prijsverhoging bij streamingdiensten?

  Het illegaal kijken en streamen van films en series nam door de komst van streamingdiensten in de afgelopen jaren af. Maar deze tendens is gekeerd.
  Jarco Kriek
  26 september 2023
  comments 4
  Illegaal films en series kijken neemt weer toe: gevolg van prijsverhoging bij streamingdiensten?
  Foto Getty Images

  Meer mensen vinden weer de weg naar het illegaal kijken van films en series. Dit blijkt uit een onderzoek van de auteursrechtenorganisatie van de Europese Unie (EU). Daaruit wordt duidelijk dat het illegaal kijken van videocontent de afgelopen twee jaar weer een stijgende lijn vertoont.

   

  Redenen

  Er zijn diverse redenen voor de trendbreuk te noemen. Zo is het aanbod van films en series over meerdere streamingdiensten verdeeld. Dit betekent dat er meer abonnementen nodig zijn om een volledig aanbod te zien, wat kijkers op kosten jaagt. Ook de prijsverhogingen bij belangrijke streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Viaplay zijn kijkers een doorn in het oog.

   

  Accountsharing

  Een andere nieuwe ontwikkeling is het ontmoedigingsbeleid van enkele streamingdiensten met betrekking tot accountsharing. Voorheen werd het delen van het account met familie, vrienden en kennissen oogluikend toegestaan. In sommige gevallen werd het zelfs door streamingdiensten aangemoedigd. Nu gaan steeds meer streamingdiensten accountsharing aan banden leggen.

   

  Reclame

  Streamingdiensten proberen abonnees binnenboord te houden door goedkopere abonnementen aan te bieden. Bij deze abonnementen wordt wel reclame aangeboden. Het abonnement met reclame is echter vaak net zo duur als voorheen de prijs van het reclamevrije abonnement. En reclame blijkt voor een deel van de kijkers reden te zijn om de toevlucht te nemen naar illegaal kijken.

  illegaalfilmsseriesstreamingdienstOTTonlineNetflixDisney+VideolandViaplayHBO MaxAmazonPrime Video

  Reacties