Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Interview Roger Lodewick: Viaplay belooft beterschap, nadruk blijft op sport

  Totaal TV sprak in de afgelopen weken meerdere malen met de nieuwe Viaplay Nederland CEO Roger Lodewick over het heden, het verleden en de toekomst van de streamingdienst in Nederland.
  Jarco Kriek
  8 februari 2024
  comments 2
  Interview Roger Lodewick: Viaplay belooft beterschap, nadruk blijft op sport

  Viaplay was in 2023 zonder enige twijfel de meest besproken streamingdienst. En veelal niet op een positieve manier. Van ernstige financiële problemen tot voetbalwedstrijden zonder commentaar en alles daar tussen in. Viaplay maakte het vorig jaar allemaal mee.

   

  Max Verstappen

  Desondanks was en bleef de streamingdienst in Nederland succesvol. Gedreven door de goede prestaties van Max Verstappen in Formule 1 is het aantal abonnees opgelopen tot rond een miljoen. Hiermee is Viaplay in Nederland winstgevend, en naast de Scandinavische landen een kernmarkt van de Zweedse eigenaar Viaplay Group. Ondanks dit Nederlands succes zijn er volgens Roger Lodewick nog veel verbeterpunten. Lodewick is de nieuwe CEO van Viaplay in Nederland. Voor het eerst komt er een persoon uit eigen land bij de Nederlandse tak van de streamingdienst aan het roer te staan. En dat was nodig, zo laat Lodewick tijdens dit interview aan Totaal TV weten. Een Nederlander voelt de Nederlandse markt en mentaliteit immers beter aan.

   

  Ervaring

  Roger Lodewick is geen onbekende in de sportwereld. Zo verkocht hij voor UEFA’s exclusieve media & marketingbureu, TEAM Marketing de voetbalrechten van UEFA-clubcompetities aan tal van zenders en mediabedrijven over hele wereld. Hij vervolgde zijn loopbaan bij de esports bedrijfsonderdelen van Modern Times Group (MTG). Daar werkte Lodewick samen met Jørgen Madsen Lindemann, die medio 2023 de rol van CEO overnam van Anders Jensen nadat Viaplay Group van de klif in financiële zwarte gat was gevallen. Lindemann probeert met hulp van onder meer Canal+ en PPF het Zweedse bedrijf terug op de rails te krijgen. Dit doet hij veelal met vertrouwelingen afkomstig van MTG. Zoals ook Lodewick. “De kans om dit bedrijf te mogen leiden komt één keer in je leven voor. Het is een eer om van Viaplay Nederland de baas te mogen zijn. En de mensen die nu de leiding aam Viaplay Group geven die ken ik al heel lang. En daar heb ik heel veel vertrouwen in dat die de juiste keuzes maken om het bedrijf weer gezond te maken.”

   

  Streaming-only

  Natuurlijk gaat Lodewick ook diverse veranderingen bij Viaplay Nederland doorvoeren. Zo wordt op 25 februari de stekker uit het lineaire kanaal Viaplay Xtra bij de providers Ziggo, KPN, Odido, Delta, Caiway en Solcon getrokken. “Wij zijn een streamingdienst. En het is daarnaast niet eerlijk dat abonnees die bij ons een abonnement kopen niet naar dit lineaire kanaal kunnen kijken”, verdedigt de nieuwe CEO van Viaplay Nederland deze stap. Wat ook gaat veranderen is het delen van het Viaplay-account buiten het eigen huis. Je mag nog maar met één IP-adres gelijktijdig live naar sport kijken. Voor de Formule 1-kijker verandert echter niets omdat Viaplay zonder meerkosten bij het abonnement F1 TV Pro gaat leveren. Via deze streamingdienst kan ook met één verbinding live Formule 1 gekeken worden. Waardoor het aantal gelijktijdige gebruikte apparaten dus weer op twee uitkomt, net als voorheen.

   

  Ongewijzigd

  Maar er zijn ook dingen die Lodewick ongewijzigd laat. “De productie en sport dat loopt allemaal, dat is perfect. Daar moeten wij niets aan veranderen. Maar met marketing en vooral sociale media kunnen wij veel meer doen. Ik heb er ook budget voor gekregen om daar ook veel meer mee te gaan doen. Hierdoor kan meer communiceert worden met diverse community’s zoals voetbal, darts en hockey.” Vooral hockey wordt op dit moment in de ogen van Lodewick nog niet genoeg in de schijnwerper gezet. Op Viaplay zijn alle competitiewedstrijden en de play-offs in de Tulp Hoofdklassen live te zien. “Vergeet niet dat hockey de derde sport in Nederland is”, vult Lodewick aan.

   

  Interactie met kijkers

  Ook andere zaken gaan dit jaar niet veranderen. Zo blijft het sportaanbod gelijk. De uitzendrechten van alle sporten zijn voor dit jaar vastgelegd. Viaplay wil mogelijk in de tweede helft van dit jaar publiek gaan toevoegen bij studioprogramma’s. Lodewick maakt hierbij een vergelijking met de hitserie Seinfield. “Als je naar deze serie kijkt zonder dat er steeds een lachband wordt opgezet dan is het eigenlijk helemaal niet zo leuk om naar te kijken. Iets vergelijkbaars heb je met een studioprogramma zonder publiek.” Wat naar alle waarschijnlijkheid ook niet verandert is de beeldkwaliteit. Die blijft HD. De stap maar 4K staat dit jaar nog niet in de agenda van de streamingdienst.

   

  Uitzendrechten 

  Formule 1 blijft belangrijk voor Viaplay. Dit jaar is deze populaire autosport in ieder geval nog bij Viaplay te zien. De biedingsstrijd voor de uitzendrechten na 2025 gaat in de komende maanden tot een climax komen. Lodewick denkt dat Formule 1 ook na dit jaar nog jaren bij Viaplay in Nederland te zien is. Als dit niet het geval is dan smaken de druiven weliswaar zuur maar betekent dit volgens Lodewick zeker niet het einde van Viaplay in Nederland. “Ik ben niet voor één jaar naar Viaplay gekomen. We gaan sowieso verder. Zonder Formule 1 is het een andere propositie maar dat is de wereld van rechten. Soms verlies je de uitzendrechten. Maar wij zijn in Formule 1 gestapt met de hoop en gedachte dat wij na 2024 gewoon doorgaan. Als het niet doorgaat dan gaan wij kijken waar wij dan op gaan focussen.”

   

  Sport

  De nadruk blijf hoe dan ook op sport liggen. Maar door veranderde Nederlandse wetgeving moet Viaplay in de komende jaren minimaal vijf procent van de omzet in Nederlands content zoals films en series investeren. “Op dit moment kan ik hierover nog niets zeggen. Andere zaken zoals de uitzendrechten van Formule 1 hebben een hogere prioriteit. Over een paar maanden kan ik hier wellicht meer over zeggen”, zo besluit Lodewick.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstRoger Lodewick

  Reacties

 1. TV-TIP Erin Brockovich

  Erin Brockovich
  Net5 om 20:00 uur
  Erin Brockovich (Julia Roberts) werkt als assistent op een advocatenkantoor. Ze ontdekt dat een groot bedrijf gif loost in het drinkwater. Erin stelt advocaat Ed Masry (Albert Finney) op de hoogte, maar hij is huiverig om het bedrijf met een beurswaarde van 28 miljard aan te klagen. Daarom besluit Erin zelf een zaak aan te spannen.

  TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:24 uur
  Het thema van de aflevering is ‘oost west, thuis best’ en dat uit zich in een handvol uitdagende opdrachten. Als eerst moeten de thuisbakkers een fruitmand van botercrème maken. Wie deze opdracht op zijn sloffen uit kan voeren, heeft een voordeel bij de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelsloffen worden gebakken. Wie dan nog niet uit z’n slof is geschoten, mag aan de slag met de grootste uitdaging van de avond: een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk. De bakkers die dit voor elkaar krijgen, hoeven nog niet naar huis.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)