Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Is 2021 eindelijk het jaar van doorbraak 4K Ultra HD in Nederland?

  4K Ultra HD. Het is er al jaren, maar Nederland blijft achter bij andere Europese landen. De vraag is of 2021 dan eindelijk het jaar van de doorbraak van 4K is?
  Jarco Kriek
  6 januari 2021
  comments 6
  Is 2021 eindelijk het jaar van doorbraak 4K Ultra HD in Nederland?
  Foto Getty Images

  Vijf jaar geleden waren de eerste 4K Ultra HD-televisies in Nederlandse winkels te koop. Maar waar landen in vrijwel heel Europa het contentaanbod hebben uitgebouwd, is het in Nederland relatief rustig gebleven. Het resultaat: Nederland loopt achter op de belangrijkste Europese landen. De vraag bij veel Nederlandse beeldpuristen met voorliefde voor 4K Ultra HD is dan ook of 2021 dan eindelijk het jaar wordt dat deze beeldtechniek in gaat doorbreken. En de eerlijkheid dient te zeggen dat op dit moment de weegschaal beide kanten kan opslaan. En dat moet een frustrerend antwoord zijn voor veel bezitters van een 4K Ultra HD-televisie.

   

  Vrijwel alleen 4K-televisies

  Want in steeds meer huiskamers is een 4K-televisie aanwezig. De prijs van dergelijke televisies is in de afgelopen vijf jaar sterk gedaald. Kijkend naar het nieuwe assortiment van fabrikanten als LG, Sony, Philips (TP Vision) en Samsung beschikken inmiddels ook de goedkopere modellen nu over een 4K-beeldscherm. En wat is er nu mooier dan naar echt 4K-content te kijken als de televisie hiervoor geschikt is?

   

  Content is king

  De twee belangrijkste distributeurs in Nederland Ziggo en KPN bieden wel lineair 4K-kanalen aan, maar het aanbod staat stil. KPN loopt daarbij iets voor maar staat ook al meer dan een jaar stil. Bij het telecombedrijf zijn drie 4K-kanalen in het zenderaanbod opgenomen. Dit zijn Love Nature 4K, Insight 4K en Xite 4K. Bij Ziggo is alleen Love Nature 4K in het aanbod opgenomen. En om bij Ziggo en KPN naar 4K te kunnen kijken, moet meer betaald worden. KPN vraagt €2,50 per maand voor het karige aanbod. Bij Ziggo dient voor het nog kariger lineair 4K aanbod de abonnementsvormen Max of Giga gekocht te worden. Want bij Ziggo is 4K alleen met bruikleendecoder Mediabox Next te bekijken. En deze decoder wordt alleen bij de twee duurste abonnementen geleverd.

   

  Ontvangstmogelijkheden

  Ziggo levert 4K alleen als IPTV-stream. Lineair via DVB-C kan technisch 4K aangeboden worden. In dat geval kan 4K door de Ziggo-abonnee direct via de tuner in de 4K-televisie ontvangen en daarna bekeken kunnen worden. Ideaal en ook nog eens klantvriendelijk. Maar deze vorm van distributie heeft twee belangrijke nadelen. Als eerste slokt een 4K-zender aardig wat bandbreedte van het netwerk op. Bandbreedte die Ziggo nodig heeft om internet meer gelijkwaardig te maken met het internet dat glasvezelaanbieders aan klanten levert. Maar ook contentleveranciers dwingen Ziggo tot het leveren van 4K-content middels een IPTV-streams naar beter beveiligde bruikleendecoders. Dit heeft vooral te maken met het bemoeilijken van herverspreiding van uitgezonden programma’s door het opnemen van op lineaire 4K-zenders uitgezonden programma’s.

   

  Toekomstvisie

  Is er in 2021 uitzicht op meer 4K-zenders bij Nederlandse distributeurs? Ja, dat wel. Maar nog geen enkele voor de Nederlandse markt nieuwe 4K-zender is officieel aangekondigd. Als eerste wordt verwacht dat als de Olympische Zomerspelen in Tokyo komende zomer doorgaan Eurosport de tijdelijke zender Eurosport 4K voor in ieder geval enkele maanden nieuw leven inblaast. Het is niet uit te sluiten dat Eurosport via deze tijdelijke zenders ook Tour de France wielrennen en US Open tennis in de betere beeldkwaliteit gaat uitzenden. Van beide sportevenementen bezit Eurosport de uitzendrechten en het aanvoersignaal is al enige jaren in 4K beschikbaar.

   

  Ziggo Sport in 4K?

  Maar bij Ziggo-abonnees is de hoop vooral gericht op Ziggo Sport 4K. Ziggo Sport is het digitale basiskanaal dat nu in HD door iedere abonnee te bekijken is. Technisch staat weinig de komst van Ziggo Sport 4K in de weg. De nieuwe studio is voor Ultra HD geschikt. Dat geldt ook voor de uitzendstraat. Het aanvoersignaal van diverse sportcompetities die Ziggo Sport uitzendt, is eveneens in 4K aan te leveren. Dit is bijvoorbeeld bij de voetbalcompetities Premier League en La Liga het geval. Maar ook Max Verstappen en Formule 1 kan in 4K aangeleverd worden in de studio van Ziggo Sport. Als we een klein gokje mogen wagen dan zetten wij ons geld in op de komst van Ziggo Sport 4K rond september bij Ziggo. In het eerste weekend van september staat Formule 1 Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort in de agenda. En dat zou een mooi evenement zijn voor de marktintroductie van Ziggo Sport 4K. En dan is het de vraag of Ziggo dit 4K-kanaal alleen aan eigen klanten met een Mediabox Next gaat aanbieden of dat de zender in 4K ook direct voor klanten van andere distributeurs zoals KPN en Stichting Kabelnet Veendam (SKV) beschikbaar komt. SKV is op dit moment het meest innovatiefs met 4K Ultra HD in Nederland.

   

  4K vooral on demand

  Kijken we naar het video on demand-aanbod dan is Ziggo echt de goede weg ingeslagen. Steeds meer films en series zijn in 4K te bekijken. Soms is dit content zonder extra kosten in het abonnement Ziggo Movies & Series (X)L beschikbaar. Nog vaker zijn nieuwere huurfilms via Mediabox Next in 4K te bekijken. KPN biedt ook 4K video on demand aan, maar het aantal beschikbare titels is lager. Maar zonder enige twijfel kunnen Nederlanders het meeste 4K-content bekijken via Amerikaanse streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video. Alleen bij Netflix dient voor 4K het duurste abonnement – kosten €13,99 per maand – gekocht te worden. De Nederlandse streamingdienst Videoland biedt geen content in 4K Ultra HD aan. Het is zeer twijfelachtig of Videolandeigenaar RTL Nederland de belangrijke stap naar 4K in 2021 gaat maken.

  4KUltra HDUHDtvtelevisiesportZiggo SportZiggoVodafoneZiggoKPNSKVStichting Kabel VeendamSKVonlinestreamingdienstNetflixVideolandDisney+AmazonPrime VideoAmazon Prime Video

  Reacties