Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Komt Viaplay belofte over zes gratis Formule 1-races na?

  De geloofwaardigheid van Viaplay Group staat op het spel nu onduidelijkheid blijft ontstaan over de aangekondigde zes gratis Formule 1-races die aangeboden zouden worden.
  Jarco Kriek
  9 september 2022
  comments 5
  Komt Viaplay belofte over zes gratis Formule 1-races na?
  Foto Getty Images

  De uitzendrechten van Formule 1 zijn dit seizoen na negen jaar overgegaan van Ziggo Sport (voorheen Sport1) naar Viaplay Group (voorheen Nordic Entertainment Group). Dit nieuws werd in mei 2021 bekendgemaakt. Gelijktijdig maakte Viaplay Group bekend dat ieder jaar zes races zonder abonnement voor Nederlanders zichtbaar zouden zijn. Aan diverse media – waaronder het Algemeen Dagblad – werd dit nieuws gemeld. Al kunnen we niet in de overeenkomst tussen Liberty Media (eigenaar van Formule 1) en Viaplay Group kijken, lijkt de kans groot dat het uitzenden van zes races op een ‘open net’ of online op een manier zodat geen abonnement vereist is onderdeel van deze overeenkomst is. Sky Deutschland heeft bijvoorbeeld een nieuwe overeenkomst met Liberty Media over de Duitse uitzendrechten gesloten. En dit Duitse bedrijf heeft een sublicentie aan RTL Deutschland verkocht waardoor deze ‘open net’ zender zes races per seizoen live kan uitzenden.

   

  Alleen Zandvoort

  In Nederland zijn op dit moment twee races voor alle Nederlanders met een traditioneel tv-abonnement op het open net uitgezonden. Als eerste werd de Grand Prix van België op het circuit op Spa Francorchamps op de laatste zondag van augustus live op VRT Canvas uitgezonden. Deze race was in Nederland gratis te zien omdat VRT in de Nederlandse Mediawet de ‘must-carry’ status heeft. Dit betekent dat de tv- en radiokanalen van VRT als Vlaamse publieke omroep verplicht door tv-providers met meer dan 100.000 abonnees in het goedkoopste abonnement aangeboden dienen te worden. Het uitzenden van de Belgische race op Canvas valt dus niet onder de door Viaplay in 2021 aangekondigde zes gratis Formule 1-races per seizoen. Dit geldt wel voor de race van de Dutch GP op het circuit van Zandvoort op 4 september. Viaplay heeft hiervoor een sublicentie aan NOS verstrekt.

   

  Tijd dringt

  Viaplay moet in ieder geval volgens eigen belofte maar mogelijk ook contractueel nog vijf races op een open manier aan Nederlanders aanbieden zonder dat deze ook maar een eurocent extra hoeven te betalen. En daarvoor gaat de tijd voor het Zweedse mediabedrijf dringen. Na de aankomende race van dit weekend op het circuit van Monza in Italië staan nog slechts zes races op de Formule 1-kalender van 2022. Volgens eigen belofte van Viaplay Group moeten hiervan vijf races zonder extra te betalen voor Nederlandse kijkers beschikbaar worden gesteld.

   

  Hoe?

  Naar bekend heeft Viaplay Group op dit moment met nog geen enkele tv-zender een afspraak gemaakt voor het uitzenden van de nog vijf resterende beloofde gratis races. Dit kan worden opgemaakt uit het feit dat nog geen enkele tv-zender aan zijn kijkers heeft aangekondigd dat Formule 1 bij hen live uitgezonden wordt. De enige manier voor Viaplay Group om de vijf races gratis aan Nederlanders aan te bieden. Is dus het eigen platform. Maar dit platform is al in opspraak omdat een – naar het lijkt – klein deel van de Viaplay-abonnees nu al verbindingsproblemen ervaart en klaagt over slechte beeldkwaliteit. En toestroom van wellicht wel meer dan een miljoen extra streamstarts lijkt het zoals Viaplay Group zelf omschrijft het robuuste netwerk van de streamingdienst niet op voorhand aan te kunnen.

   

  Viaplay Xtra

  Er zijn nog twee andere manieren. Als eerste YouTube maar ook dan moet Viaplay Group eerst goede afspraken met eigenaar Google maken. Een andere ligt wellicht meer voor de hand. Viaplay kan met Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway afspraken maken om het lineaire kanaal Viaplay Xtra voor alle klanten van deze providers open te stellen. Viaplay moet dan wel met deze providers afspraken maken. Het nadeel van deze oplossing is dat niet iedere Nederlander de races kan volgen. De genoemde aanbieders hebben toegang tot iets meer dan zes miljoen woningen. In ongeveer een miljoen van de resterende Nederlandse woningen zijn de races hierdoor niet te zien. Maar dit kan eventueel opgevangen worden door voor deze groep Nederlanders het eigen netwerk gedurende de race open te zetten.

   

  Geloofwaardigheid

  Het is voor Viaplay een pijndossier. De streamingdienst is in Nederland wat betreft het aantal abonnees goed begonnen. Binnen enkele maanden hadden volgens eigen zeggen van Viaplay Group al meer dan 750.000 Nederlanders een abonnement gekocht. Of dit aantal op dit moment nog op dit aantal ligt, is de vraag. Viaplay heeft last van negatieve berichten op sociale media, aanhoudende klachten over verbindingsproblemen, abonnees vinden de beeldkwaliteit tegenvallen en een deel van de abonnees stoort zich aan het commentaar bij sportuitzendingen. Uit een onderzoek van Telecompaper blijkt dat de helft van de abonnees zich nog aan het bedenken is of het abonnement voortgezet moet worden. Het entertainmentaanbod is wat betreft de eigen Viaplay Originals films en series kwalitatief goed maar het overige aanbod in het entertainment gebied valt veel abonnees tegen. En nu staat dan ook nog eens de geloofwaardigheid van Viaplay op het spel. Het breken van de belofte om zes Formule 1-races in 2022 gratis uit te zenden kan voor schade zorgen voor de merknaam Viaplay in Nederland.

   

  Verantwoording

  Natuurlijk heeft Totaal TV Viaplay Group om een reactie gevraagd. Meerdere keren zelfs. Na de laatste race voor de zomerstop in Hongarije werd met een woordvoerder van Viaplay Group in Zweden contact gezocht over dit onderwerp. Toen op de gestelde vragen geen reactie kwam, zijn op 14 augustus dezelfde vragen aan de Nederlandse persvertegenwoordiging van Viaplay gesteld. Tot 31 augustus is over dit onderwerp meerdere keren met de Nederlandse persvertegenwoordiging contact geweest. Op 25 augustus werd gemeld dat wegens vakantie antwoorden op de vragen vertraging opliepen. Daarna volgde op 31 augustus het bericht dat een inhoudelijke reactie binnen een week verwacht kon worden. Toen deze op 7 september nog niet binnen was, heeft Totaal TV aangekondigd voornemens te zijn op 9 september voor het begin van de Formule 1 Grand Prix in Italië bovenstaand artikel te gaan publiceren, desnoods – maar het liefst niet – zonder reactie van Viaplay Group. Mocht Viaplay Group na publicatie de door Totaal Tv gestelde vragen alsnog beantwoorden dan worden deze toegevoegd aan dit artikel.

  ViaplayViaplay GroupFormule 1Liberty Mediopen net

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview