Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Kondigt Viaplay binnenkort exit Nederland aan?

  Dat het niet goed gaat met Viaplay Group is al enige tijd bekend. Maar blijft Viaplay als zelfstandige streamingdienst in Nederland in de toekomst bestaan?
  Jarco Kriek
  13 november 2023
  comments 5
  Kondigt Viaplay binnenkort exit Nederland aan?
  Foto Getty Images

  Er zijn verschillende aanwijzingen dat het mogelijk einde oefening kan zijn voor Viaplay in Nederland. In ieder geval wacht Viaplay enkele moeilijke maanden. Als op 26 november in de late middag de laatste Formule 1-race van het seizoen 2023 wordt afgevlagd, betekent dit voor een deel van de abonnees dat het abonnement geheel of tijdelijk wordt opgezegd tijdens de Formule 1-loze wintermaanden.

   

  Ziggo Sport

  Maar blijft het bij een tijdelijk verlies van abonnees? Viaplay maakte voor 2024 een nauwere samenwerking met Formule 1-rechteneigenaar FOM bekend. Zo wordt F1 TV Pro aan het Viaplay-abonnement toegevoegd. Maar voormalig pitreporter van Ziggo Sport Jack Plooij versprak zich onlangs - al dan niet bewust - dat hij volgend seizoen tijdens de races weer op locatie aanwezig is. Iets dat duidt op een terugkeer van Formule 1 bij Ziggo Sport van in ieder geval meer dan alleen samenvattingen. Nu maken Olav Mol en Jack Plooij voor de Belgische variant van Grand Prix Radio wel live verslag van alle Formule 1-weekenden, maar het aantal luisteraars en de inkomsten van deze online radiozender zijn te mager om de twee Formule 1-fanaten de hele wereld over te laten reizen.

   

  Kwartaalcijfers

  Een andere aanwijzing voor een gewijzigd strijdplan van Viaplay voor de Nederlandse markt is de nieuwe datum van het bekendmaken van de financiële cijfers over het derde kwartaal. Deze is verplaatst van medio oktober naar 29 november, enkele dagen na het einde van het Formule 1 seizoen 2023. Dit kan toeval zijn, of natuurlijk ook niet.

   

  Canal+

  Canal+ maakte vandaag bekend dat het bedrijf in Nederland een OTT-streamingdienst gaat optuigen met content die op dit moment exclusief bij Viaplay te zien is. Het gaat hierbij om zogeheten Viaplay Originals: content die in opdracht van Viaplay Group is gemaakt om de lineaire kanalen en streamingdienst Viaplay onderscheidend te maken van de concurrenten. Het beschikbaar komen van het exclusieve Viaplay-content bij de nieuwe streamingdienst van Canal+ betekent op zijn minst een devaluatie van het contentaanbod van Viaplay in Nederland. Canal+ is sinds enkele maanden een van de grotere aandeelhouders van Viaplay Group.

   

  Wetgeving

  Ook nieuwe wet- en regelgeving die vanaf januari 2024 van kracht wordt, kan Viaplay parten gaan spelen. Vanaf dat moment moet Viaplay verplicht minimaal vijf procent van de jaaromzet aan Nederlandse content besteden. En juist Nederlandse content werd in de afgelopen wegbezuinigd omdat de financiële positie van de Zweedse eigenaar Viaplay Group dat noodzakelijk maakte. Op dit moment is de financiële situatie nog nijpender dan op het moment dat dit besluit werd genomen.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstfilmsseriescontentFormule 1

  Reacties