Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN Interactieve TV: HD Glas voorlopig niet op 1, maar wel meer HD en 4K

  "HD Glas op 1" is een term die onder een deel van de KPN-abonnees met Interactieve TV bekend is. Zij willen de kwalitatief beste streams van zenders vooraan in de zenderlijst.
  Jarco Kriek
  13 september 2022
  comments 0
  KPN Interactieve TV: HD Glas voorlopig niet op 1, maar wel meer HD en 4K

  Klanten met een abonnement op KPN Interactieve TV die diensten krijgen geleverd via een snelle internetverbinding, zoals glasvezel, hebben toegang tot tien zenders die met extra bandbreedte worden aangeboden. Deze zogenaamde "HD Glas"-zenders staan niet als eerste in de zenderlijst. De zenders zijn te vinden vanaf voorkeuzepositie 661. De zenders die KPN onder de noemer "HD Glas" levert zijn dezelfde tien kanalen die ook als eerste in de zenderlijst staan. Het verschil in bandbreedte van de geleverde stream ligt rond de 5Mbps. De echte beeldpurist ziet het verschil direct, maar voor het gros van de kijkers is het verschil minimaal zichtbaar. Reden dat er minder wordt afgestemd op de HD Glas-zenders dan op de ‘normale’ HD-streams die als eerste in de zenderlijst staan.

   

  Aanhoudende vraag

  Onder liefhebbers van de HD Glas-zenders blijft echter de vraag terugkomen of de betere streams niet als eerste in de zenderlijst geplaatst kunnen worden. Zeker nu glasvezel in Nederland in een versneld tempo wordt uitgerold, is in een groeiend aantal huishoudens de deur tot HD Glas-zenders geopend. De voorstanders van HD Glas wijzen erop dat een aantal van de tien belangrijkste zenders van NPO. RTL en Talpa bij concurrent Ziggo in een hogere bandbreedte worden aangeboden dan bij KPN. Tenminste als de keuze voor deze zenders vooraan in de zenderlijst wordt gemaakt. Verscholen achter voorkeuzepositie 661 of hoger zijn beeldkwalitatief minimaal gelijkwaardige zenders of zelfs streams met een hogere bandbreedte te vinden dan bij concurrent Ziggo.

   

  Investering

  Totaal TV vroeg KPN-woordvoerder Gerd de Smyter of "HD Glas op 1" op korte termijn wordt ingevoerd. “Zoals je weet kunnen we niet wachten om heel Nederland aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk. De HD Glas-kanalen maken gebruik van een hogere bandbreedte, wat extra capaciteit vraagt van ons netwerk. Het aanbieden van de HD-Glas zenders vergt dan ook de nodige investeringen. We willen de aankomende tijd inzetten op het uitbreiden en het verbeteren van het HD en 4K zenderaanbod. Klanten die op hun huidige box via het glasvezelnetwerk van KPN de HD Glas-kanalen ontvangen, kunnen deze wel blijven bekijken op kanaal 661 t/m 670.” De teleurstellende conclusie die De Smyter voor voorstanders van "HD Glas op 1" heeft luidt dan ook: “De HD-Glas zenders zullen vooralsnog niet worden samengevoegd op de HD kanalen op 1 en verder.”

   

  Positief

  Maar is het antwoord van de KPN-woordvoerder eigenlijk wel teleurstellend? Zeker omdat voor het gros van de abonnees het optische verschil tussen de ‘normale’ en de ‘HD op 1’ streams minimaal is, kan de aankondiging op termijn van het HD- en 4K-aanbod juist als positief gekenmerkt worden. Het optische beeldverschil tussen SD en HD en tussen HD en 4K is namelijk veel groter. Niet alleen voor een kleinere groep KPN-klanten met Interactieve TV maar juist voor het merendeel van de klanten met toegang tot dit tv-product van het telecombedrijf.

  KPNInteractieve TVtvtelevisieHD GlasglasvezelHD4Kzenderaanbod

  Reacties

 1. TV-TIP Help! My House is Haunted

  Help! My House is Haunted
  TLC om 22:30 uur
  We kunnen er een beetje lacherig over doen, totdat de geest van tante Agaath opeens aan de rand van jóúw bed staat te kermen. In Help! My House Is Haunted duikt een stel experts in het door bewoners bij elkaar gescharreld bewijsmateriaal waarop spoken en ander bovennatuurlijk gespuis zijn vastgelegd. Zoals dat van Gillian, wier slaapkamer na een aardbeving opeens wordt bezocht door entiteiten van gene zijde.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)