Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN ondanks troefkaart glasvezel onder eigen merknaam minder in trek

  KPN rolt samen met Glaspoort het ene na het andere glasvezelnetwerk uit. Maar hoewel glasvezel beter presteert dan de coaxkabel van Ziggo, blijft het telecombedrijf internetklanten verliezen.
  Jarco Kriek
  31 januari 2023
  comments 1
  KPN ondanks troefkaart glasvezel onder eigen merknaam minder in trek
  Foto Getty Images

  KPN publiceerde vandaag de nieuwe financiële cijfers over het vierde kwartaal. En daaruit blijkt dat het relatief goed gaat met het Nederlandse telecombedrijf, maar niet op alle vlakken. De consumentenmarkt staat namelijk onder druk. KPN wijt dit aan de dynamische concurrentie die al enige tijd zichtbaar is bij dit onderdeel van de dienstverlening.

   

  Internet

  Als we dieper in de kwartaalcijfers duiken, zien we dat KPN onder de eigen merknaam minder internetabonnementen verkoopt. Het gaat om een daling van 7.000 abonnementen in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal. Niet alle KPN-abonnees die toegang hebben gekregen tot glasvezel in gebieden waar voorheen alleen KPN DSL-koperdraad aanwezig was zijn overgestapt naar het eigen glasvezelnetwerk van KPN. Het telecombedrijf verkocht 50.000 nieuwe glasvezelinternetabonnementen, waardoor het totale aantal tot 1,487 miljoen steeg. Daar stond echter een daling van van 57.000 internetabonnementen via DSL tegenover .

   

  Wholesale

  Dit betekent overigens niet dat KPN alle inkomsten van de vertrekkende internetklanten is kwijtgeraakt. Omdat de glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL en Glaspoort open netwerken zijn met KPN als hoofdhuurder moeten serviceproviders die via deze glasvezelnetwerken abonnementen willen aanbieden hun diensten en toegang tot het netwerk inkopen bij KPN. De daling van het aantal internetabonnementen onder eigen merknaam wordt hierdoor gecompenseerd door omzetgroei bij het bedrijfsonderdeel KPN Wholesale. En hier lijkt de strategie van KPN vruchten af te werpen. Het telecombedrijf focust zich niet alleen op het aanbieden van diensten onder de eigen merknaam, maar steeds meer ook op zijn activiteiten als netwerkexploitant.

  KPNKPN NetwerkNLKPN Wholesaleglasvezelinternetklantverlieskwartaalcijfers

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: Peter en Erik

  2Doc: Peter en Erik
  NPO 2 om 22:17 uur
  In 1967 stond een moeder haar pasgeboren tweeling af, en de jongens kwamen allebei in een ander gezin terecht. Het duurde zeventien jaar later voordat de twee elkaar ontmoetten, en er allebei ineens een broer bij kregen. Peter en Erik zoeken al tientallen jaren naar een antwoord op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Was er sprake van een misverstand, of was er misschien zelfs opzet in het spel? Samen met journalist Myrthe Buitenhuis gaan ze op zoek naar de waarheid. Het tweede deel is vrijdag te zien.

  TV-TIP Addicted to Marriage

  Addicted to Marriage
  TLC om 22:30 uur
  Na een paar mislukte huwelijken krabben mensen zich misschien even achter de oren, maar dat geldt níét voor de bruiden in deze realityserie. De vier dames in Addicted to Marriage zijn opgeteld al 20 keer getrouwd, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun vriend te pushen om wéér in ’t huwelijksbootje te stappen. De partners hebben hun bedenkingen, en sommigen wéten niet eens dat hun vriendin eerder al getrouwd is geweest.

  Interview