Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN ondanks troefkaart glasvezel onder eigen merknaam minder in trek

  KPN rolt samen met Glaspoort het ene na het andere glasvezelnetwerk uit. Maar hoewel glasvezel beter presteert dan de coaxkabel van Ziggo, blijft het telecombedrijf internetklanten verliezen.
  Jarco Kriek
  31 januari 2023
  comments 1
  KPN ondanks troefkaart glasvezel onder eigen merknaam minder in trek
  Foto Getty Images

  KPN publiceerde vandaag de nieuwe financiële cijfers over het vierde kwartaal. En daaruit blijkt dat het relatief goed gaat met het Nederlandse telecombedrijf, maar niet op alle vlakken. De consumentenmarkt staat namelijk onder druk. KPN wijt dit aan de dynamische concurrentie die al enige tijd zichtbaar is bij dit onderdeel van de dienstverlening.

   

  Internet

  Als we dieper in de kwartaalcijfers duiken, zien we dat KPN onder de eigen merknaam minder internetabonnementen verkoopt. Het gaat om een daling van 7.000 abonnementen in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal. Niet alle KPN-abonnees die toegang hebben gekregen tot glasvezel in gebieden waar voorheen alleen KPN DSL-koperdraad aanwezig was zijn overgestapt naar het eigen glasvezelnetwerk van KPN. Het telecombedrijf verkocht 50.000 nieuwe glasvezelinternetabonnementen, waardoor het totale aantal tot 1,487 miljoen steeg. Daar stond echter een daling van van 57.000 internetabonnementen via DSL tegenover .

   

  Wholesale

  Dit betekent overigens niet dat KPN alle inkomsten van de vertrekkende internetklanten is kwijtgeraakt. Omdat de glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL en Glaspoort open netwerken zijn met KPN als hoofdhuurder moeten serviceproviders die via deze glasvezelnetwerken abonnementen willen aanbieden hun diensten en toegang tot het netwerk inkopen bij KPN. De daling van het aantal internetabonnementen onder eigen merknaam wordt hierdoor gecompenseerd door omzetgroei bij het bedrijfsonderdeel KPN Wholesale. En hier lijkt de strategie van KPN vruchten af te werpen. Het telecombedrijf focust zich niet alleen op het aanbieden van diensten onder de eigen merknaam, maar steeds meer ook op zijn activiteiten als netwerkexploitant.

  KPNKPN NetwerkNLKPN Wholesaleglasvezelinternetklantverlieskwartaalcijfers

  Reacties

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Avastars

  Avastars
  SBS 6 om 20:30 uur
  Hoewel juryleden Nick & Simon, Dan Karaty en Nicky Romero de Avastars ‘uniek, fris en van een hoog niveau’ vonden, was de kijker een stuk minder onder de indruk van de dansende en zingende virtuele poppetjes. Nadat het soortgelijke Alter Ego in 2021 al flopte aan de overkant van de Grote Plas, bleek ook Avastars een flinke zeper. In het slot­­­akkoord gaan de vier finalisten nog één keer de strijd met elkaar aan. Wie gaat er vandoor met de titel en neemt een single én videoclip op met Davina Michelle?

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)