Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN verbetert beeldkwaliteit TV+: eindelijk ‘HD Glas op 1’

  KPN-klanten met de nieuwe TV+ decoder kunnen vanaf volgende week de tien belangrijkste Nederlandse zenders in betere beeldkwaliteit bekijken.
  Jarco Kriek
  1 april 2023
  comments 2
  KPN verbetert beeldkwaliteit TV+: eindelijk ‘HD Glas op 1’

  KPN gaat volgende week namelijk een nieuwe update uitbrengen voor de KPN TV+ decoder – versienummer 1.97.1 – met als grootste verbetering de beeldkwaliteit van de tien belangrijkste zenders. Het gaat om de zenders NPO 1, NPO 2, NPO 3, RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, SBS 6, Net5 en Veronica. Deze worden in eerste instantie met een bandbreedte van 12,5 Mb/s aangeboden. Dit is gelijk aan de zogenaamde ‘HD Glas’-streams op de oudere decoders van Interactieve TV zoals de modellen 2260, 2952 en 5202. De normale HD-zenders worden door KPN met een bandbreedte van 7,2 Mb/s aangeboden.

   

  Zenderlijst

  KPN heeft de komst van de verbeterde streams in de aankomende nieuwe firmware aan Totaal TV bevestigd. Ook de komst van de ‘HD Glas’-streams vanaf voorkeuzepositie 1 in de zenderlijst op de KPN TV+ decoder is door het telecombedrijf bevestigd. Bij de oudere iTV-decoders zijn deze ‘HD Glas’-streams verder naar achteren verstopt in de zenderlijst en vanaf voorkeuzepositie 661 beschikbaar. Hierdoor worden deze zenders in betere beeldkwaliteit minder goed bekeken.

   

  Meer bandbreedte

  KPN wil vanaf nu geen namen als ‘HD Glas’ of ‘HD+’ koppelen aan streams die met een hogere bandbreedte worden geleverd. Wel laat KPN weten dat de huidige stap naar de streams met een bandbreedte van 12,5 Mb/s een voorlopige tussenstap is. Het uiteindelijke doel is om over enige tijd de tien eerste zenders in de zenderlijst zonder enige bewerking door te geven aan de klanten. Dit betekent dat bij bepaalde zenders de bandbreedte kan oplopen tot meer dan 14,5 Mb/s. Eerder noemde KPN de onbewerkte doorgifte van het aanvoersignaal als ‘HD+’-streams.

   

  In de komende editie van tv-gids Totaal TV die over enkele dagen verschijnt wordt een test gepubliceerd van de KPN TV+ decoder. Ook verschijnt deze test online op deze website.

  KPNTV+HDHD GlasHD Glas op 1HD+tvtelevisiebeeldkwaliteitbandbreedteNPOpublieke omroepRTLRTL NederlamdTalpaTalpa Network

  Reacties