Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Krijgt Viaplay politieke doodsteek? Verplicht investeren in Nederlandse producties

  Streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, Prime Video en Viaplay moeten van het kabinet minimaal vijf procent hun jaaromzet aan Nederlandse producties besteden.
  Jarco Kriek
  31 oktober 2023
  comments 4
  Krijgt Viaplay politieke doodsteek? Verplicht investeren in Nederlandse producties
  Foto Getty Images

  Een wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu van cultuur en media werd op 31 oktober met meerderheid van stemmen aangenomen. Dit betekent dat de grotere streamingdiensten minimaal vijf procent van hun jaaromzet aan Nederlandse producties zoals films, series en documentaires moeten besteden. Een uitzondering hierbij is sport. Dit betekent dat investeringen in het kopen van uitzendrechten van sporten en de kosten van het maken van studioprogramma’s rondom sportuitzendingen niet meetellen bij de verplichte investering in Nederlandse producties van minimaal vijf procent van de jaaromzet.

   

  Viaplay

  En dit is een harde dobber voor Viaplay. Eigenaar Viaplay Group zit in een lastige financiële situatie. Mede hierdoor moest het bedrijf in de afgelopen maanden vanwege noodzakelijke bezuiniging enkele aangekondigde Nederlandse dramaseries schrappen. Vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe wet gelden en moet Viaplay juist verplicht investeren in producties die onlangs wegens de financiële problemen bij het bedrijf zijn afgestoten.

   

  Tien miljoen euro

  De verplichte investering van minimaal vijf procent van de jaaromzet geldt voor alle streamingdiensten met een jaaromzet van minimaal 10 miljoen euro. De jaaromzet van Viaplay wordt in Nederland – mede gelet op uitspraken van Viaplay Group zelf – met meer dan een miljoen abonnees op rond de 150 miljoen euro per jaar geschat. Dit betekent dat voor ongeveer 7,5 miljoen euro aan Nederlandse content gemaakt moet worden. De onlangs door Viaplay geschrapte Nederlandse series hadden een mindere waarde.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstafdrachtwetsvoorstelpolitiek

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)