Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Krijgt Viaplay politieke doodsteek? Verplicht investeren in Nederlandse producties

  Streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, Prime Video en Viaplay moeten van het kabinet minimaal vijf procent hun jaaromzet aan Nederlandse producties besteden.
  Jarco Kriek
  31 oktober 2023
  comments 4
  Krijgt Viaplay politieke doodsteek? Verplicht investeren in Nederlandse producties
  Foto Getty Images

  Een wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu van cultuur en media werd op 31 oktober met meerderheid van stemmen aangenomen. Dit betekent dat de grotere streamingdiensten minimaal vijf procent van hun jaaromzet aan Nederlandse producties zoals films, series en documentaires moeten besteden. Een uitzondering hierbij is sport. Dit betekent dat investeringen in het kopen van uitzendrechten van sporten en de kosten van het maken van studioprogramma’s rondom sportuitzendingen niet meetellen bij de verplichte investering in Nederlandse producties van minimaal vijf procent van de jaaromzet.

   

  Viaplay

  En dit is een harde dobber voor Viaplay. Eigenaar Viaplay Group zit in een lastige financiële situatie. Mede hierdoor moest het bedrijf in de afgelopen maanden vanwege noodzakelijke bezuiniging enkele aangekondigde Nederlandse dramaseries schrappen. Vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe wet gelden en moet Viaplay juist verplicht investeren in producties die onlangs wegens de financiële problemen bij het bedrijf zijn afgestoten.

   

  Tien miljoen euro

  De verplichte investering van minimaal vijf procent van de jaaromzet geldt voor alle streamingdiensten met een jaaromzet van minimaal 10 miljoen euro. De jaaromzet van Viaplay wordt in Nederland – mede gelet op uitspraken van Viaplay Group zelf – met meer dan een miljoen abonnees op rond de 150 miljoen euro per jaar geschat. Dit betekent dat voor ongeveer 7,5 miljoen euro aan Nederlandse content gemaakt moet worden. De onlangs door Viaplay geschrapte Nederlandse series hadden een mindere waarde.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstafdrachtwetsvoorstelpolitiek

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: Peter en Erik

  2Doc: Peter en Erik
  NPO 2 om 22:17 uur
  In 1967 stond een moeder haar pasgeboren tweeling af, en de jongens kwamen allebei in een ander gezin terecht. Het duurde zeventien jaar later voordat de twee elkaar ontmoetten, en er allebei ineens een broer bij kregen. Peter en Erik zoeken al tientallen jaren naar een antwoord op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Was er sprake van een misverstand, of was er misschien zelfs opzet in het spel? Samen met journalist Myrthe Buitenhuis gaan ze op zoek naar de waarheid. Het tweede deel is vrijdag te zien.

  TV-TIP Addicted to Marriage

  Addicted to Marriage
  TLC om 22:30 uur
  Na een paar mislukte huwelijken krabben mensen zich misschien even achter de oren, maar dat geldt níét voor de bruiden in deze realityserie. De vier dames in Addicted to Marriage zijn opgeteld al 20 keer getrouwd, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun vriend te pushen om wéér in ’t huwelijksbootje te stappen. De partners hebben hun bedenkingen, en sommigen wéten niet eens dat hun vriendin eerder al getrouwd is geweest.

  Interview