Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Lapt Viaplay met gokreclame Nederlandse wetgeving aan de laars?

  Het uitzenden van ongevraagde en onaangekondigde reclame tijdens een live voetbalwedstrijd kan Viaplay wel eens duur komen te staan.
  Jarco Kriek
  20 augustus 2023
  comments 0
  Lapt Viaplay met gokreclame Nederlandse wetgeving aan de laars?
  Foto Getty Images

  In de twaalfde minuut van de live uitzending van de Engelse Premier League voetbalwedstrijd Liverpool – Bournemouth was plots een reclamebanner boven in het beeld te zien. Een handeling van de streamingdienst die op zichzelf niet verboden is. Opvallend is het echter wel. In Nederland zijn zelfs op een ‘open net’ kanaal als RTL 7 en Veronica – commerciële zenders waar vaker live Europese voetbalwedstrijden live worden uitgezonden – geen gerichte reclame-uitingen van commerciële partners te zien; hooguit verwijzingen naar eigen programma’s. Dat dit nu gebeurt bij de duurste streamingdienst die in Nederland verkrijgbaar is, is op zijn minst opvallend.

   

  tekst gaat verder onder tweet

   

  Gokreclame

  Maar het wordt nog opvallender. Als de meldingen die op sociale media als X (voorheen Twitter) zijn geplaatst daadwerkelijk kloppen dan kan het ongevraagd en onaangekondigd in beeld brengen van de commerciële reclamebanner nog wel eens een staartje kunnen krijgen. Het zou namelijk om een reclame gaan voor een gokbedrijf. Ongerichte reclame voor online gokken is sinds 1 juli in Nederland bij wet verboden. Het verbod geldt niet alleen voor tv- en radioreclame, maar ook voor bijvoorbeeld bushokjes. Deze maatregelen moet gokverslaving aan banden leggen. Overigens is programmasponsoring van gokbedrijven voor en na een programma tot 31 december 2023 onder bepaalde voorwaarden nog wel toegestaan.

   

  Zweeds

  Er niet vanuitgaande dat het uitzenden van de reclame op een fout berust, ontstaat er dus een opmerkelijke situatie. De vraag is nu natuurlijk of Viaplay gebruik maakt van Nederlandse of Zweedse medialicenties om Viaplay als streamingdienst in Nederland aan te kunnen bieden. Mocht het om Zweedse licenties gaan dan dient de streamingdienst zich formeel te houden aan Zweedse wet- en regelgeving. Een soortgelijke situatie speelt bij de belangrijkste RTL-zenders, die gebruik maken van een Luxemburgse uitzendvergunning en zich dus formeel niet hoeven te houden aan de Nederlandse reclameregels. RTL Nederland doet dit overigens wel, maar uit eigen beweging.

   

  Verleden

  Dat Viaplay naar alle waarschijnlijkheid onder Zweedse wet- en regelgeving valt, kan worden gesteld uit eerdere gebeurtenissen rond de streamingdienst. Toen in Nederland veel ophef ontstond over onder meer problemen met inloggen, beeldkwaliteit en abonnementen kon de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) niet direct optreden toen meerdere klanten melding hiervan maakten. ACM moest daarna de Zweedse toezichthouder inschakelen om de problemen bij Viaplay Group nader onder de aandacht te brengen. Maar zelfs als Viaplay onder de Zweedse regelgeving valt – en het uitzenden van reclame voor een gokbedrijf geen regels schendt – dan nog is het opmerkelijk dat een streamingdienst die zich op de Nederlandse markt richt zich niet wenst te houden aan de lokale wet- en regelgeving. Overigens gelden in Zweden ook regels met betrekking tot het uitzenden van gokreclame.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstreclamewetgevingonline gokkenvoetbal

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)