Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Na Viaplay ook klachten over Formule 1-commentaar NOS

  Zijn Nederlandse Formule 1-kijkers niet te kritisch? Na een stortvloed van klachten over het commentaar bij Viaplay moest dit weekend NOS eraan geloven.
  Jarco Kriek
  28 augustus 2023
  comments 12
  Na Viaplay ook klachten over Formule 1-commentaar NOS
  Foto Getty Images

  Het commentaar bij sportevenementen blijft voor Nederlandse kijkers een ergernis. Zeker bij Formule 1 is dit het geval. Na de overgang van deze mondiaal goed bekeken autosport van Ziggo Sport naar Viaplay kregen beide nieuwe Viaplay-commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk een stortvloed van kritiek over zich heen. Het bleef niet bij kritiek: de commentatoren werden zelfs bedreigd, vooral via sociale media. Er werden ook bijnamen op de Viaplay-commentatoren geplakt. Zo worden ze vaak 'Peppi en Kokki' genoemd.

   

  Oud gedienden

  Of Valkenburg en Heemskerk wel of geen goede commentatoren zijn voor de Formule 1 is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn ook veel Formule 1-liefhebbers die de duiding die commentator Olav Mol en pitreporter Jack Plooij al jarenlang bij Ziggo Sport gaven – nu alleen nog bij de samenvattingen op deze sportzender – niet meer kunnen horen. Dat beide mannen nog steeds een vaste schare fans hebben, blijkt uit de luistercijfers van Grand Prix Radio tijdens de kwalificaties en races van de Formule 1. Op deze zender is het live radiocommentaar van Mol en Plooij te beluisteren. Honderdduizenden Formule 1-liefhebbers kijken via de streamingdiensten Viaplay en F1 TV Pro, zetten het commentaar van Valkenburg en Heemskerk uit en zetten vervolgens Grand Prix Radio aan. Om deze manier kunnen ze toch naar de voor hen vertrouwde en kundige duiding van het duo Mol en Plooij luisteren.

   

  NOS

  Veel raceliefhebbers keken afgelopen weekend niet via Viaplay en F1 TV Pro. Meer dan 2,3 miljoen mensen stemden volgens Stichting Kijkonderzoek (SKO) af op NPO 1. Vanwege bepalingen in de mediawet moest de Dutch GP in Zandvoort op een open net-kanaal te zien zijn. Met een goed beeld – iets wat bij Viaplay niet altijd het geval is als online wordt gekeken – zagen de NPO 1-kijkers Max Verstappen voor de derde keer op rij tot koning van de Zandvoortse ‘zandbak’ gekroond worden. Maar het commentaar dat NOS bij de beelden leverde, kon bij een deel van de kijkers geen goed doen. Voor de publieke omroep gaven Hans van Loozenoord en Jeroen Bleekemolen commentaar bij de live beelden. Het praten tijdens het volkslied - dat voor kippenvel zorgde bij vrijwel iedereen op het circuit en zelfs de koele Max Verstappen – was het eerste kritiekpunt. Daarna volgden kritische noten over de manier van commentaar, het niet goed inschatten en duiden van tactieken, het praten door boordradio’s en nog meer punten. Sommige criticasters stelden dat het commentaar bij NOS nog slechter was. Onder de streep kan worden vastgesteld dat de Nederlandse kijker wat betreft sportcommentaar veeleisend is. Wellicht te veeleisend.

  NPONOSNPO 1publieke omroepFormule 1commentaarViaplayViaplay GroupZiggoVodafoneZiggoZiggo Sport

  Reacties

 1. TV-TIP Sweet Home Alabama

  Sweet Home Alabama
  RTL 8 om 20:25 uur
  Modeontwerpster Melanie (Reese Witherspoon) staat op het punt te gaan trouwen met Andrew (Patrick Dempsey), de zoon van de burgemeester van New York. Alleen is ze nog getrouwd met Jake (Josh Lucas), haar jeugdliefde uit Alabama. Omdat hij weigert de scheidingspapieren te ondertekenen, gaat Melanie naar Alabama om de scheiding te regelen.

  TV-TIP Tomb Raider

  Tomb Raider
  RTL 7 om 20:25 uur
  Jaren geleden verdween haar vader, een excentrieke avonturier, spoorloos. Nu besluit de Londense fietskoerier Lara Croft (Alicia Vikander) hem te gaan zoeken. Ze begint haar zoektocht op zijn laatst bekende bestemming: een eiland voor de kust van Japan. Dat is het begin van een avontuur vol gevaren.

  Interview