Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  NOS F1 kwelling voor doven, commentaar voor 'dummies'

  De overwinning van Max Verstappen in Zandvoort heeft voor sommige Nederlanders een bittere nasmaak. Zo blijkt uit een ingezonden brief die we ontvingen van Mario Guagliardo.
  5 september 2022
  comments 3
  NOS F1 kwelling voor doven, commentaar voor 'dummies'
  Foto Getty Images

  "Dove en slechthorende Nederlanders komen er slecht van af sinds de F1 voor veel geld bij de commerciëlen is ondergebracht. Er is al jaren geen ondertiteling meer beschikbaar, en dus keken de meeste doven en slechthorenden maar naar de buitenlandse opties. Helaas zijn die de laatste jaren ook minder geworden. Gehoopt had ik dat Viaplay wel ondertiteling zou brengen via 888. Maar helaas, toekomstmuziek.

   

  Dus ik was blij met de NOS, Althans, tot ik begon te kijken. De voorbeschouwing begon zoals alleen de publieke omroep dat kan beginnen. Beitske Visser mocht aanschuiven in de pop-up studio van de NOS, een studio ver weggepropt achter het hoofdpodium, uitzicht achter de presentatoren? Een stukje duin en veel hekwerk. Beitske werd bijna tien minuten doorgezaagd over de vraag waarom er geen vrouwen in de F1 zaten. Geen enkele andere uitzendgemachtigde die dit soort politieke onderwerpen vooraf aan de wedstrijd zo uitvoerig bespreekt.

   

  Volgende onderwerp voor de voorbeschouwing: een gesprekje over karten met wat beelden en nog een item over sim-racen. Maar voorbeschouwen? Waar waren de interviews met de coureurs? Waar waren de achtergrondverhalen over deze mannen? Nee, niets van dat. Er was een verslaggever de pitstraat in gestuurd. Helaas kende hij niemand persoonlijk dus behalve wat oppervlakkige toelichting kwam er geen enkel fatsoenlijk gesprek op gang. En voor de doven onder ons… Deze interviews waren in het…..

   

  tekst gaat verder onder foto

   

  De gehele voorbeschouwing was één grote aanfluiting. Maar kon het nog erger? Ja. Henry Schut mocht de wedstrijd voor de NOS verslaan. Blijkbaar is hij er niet bewust van dat vrijwel iedere F1-wedstrijd wordt bekeken door ruim 1 miljoen liefhebbers. Henry bracht deze wedstrijd alsof heel Nederland voor het eerst een F1-wedstrijd zag.

   

  Bijvoorbeeld: Max reed al vrij vroeg in de wedstrijd de snelste ronde. Henry maakte daar een prachtige uitleg van… Dat paarse blokje, dat is als iemand de snelste ronde rijdt. Dat kunnen alleen de 10 snelste coureurs op hun naam schrijven en o ja, je krijgt er een punt extra voor. Een paar ronden later was het Leclerc die de volgende snelste ronde reed. En wat denk je, de complete uitleg over de snelste ronde kwam weer voorbij.

   

  En meer flaters: Max zou zijn derde wedstrijd op een rij kunnen winnen? Blijkbaar had meneer Schut een wedstrijd gemist. Het zou de vierde kunnen zijn. Tijdens de rest van de wedstrijd werd veel F1-nieuws van de afgelopen weken nog maar eens verteld. De liefhebbers zullen dit in vrijwel alle media allang gelezen hebben. Olav Mol was ook niet altijd foutloos, maar wat heb ik hem gemist. Kunnen ze hem volgend jaar niet inhuren?

   

  Nee, de NOS kan maar beter niet de F1 verslaan. Om dat goed te doen zal je iedere wedstrijd moeten doen. Maar die rechten hebben ze niet. Er was wel één lichtpuntje. Mijn geklaag over 888 werkte. Na een paar appjes werd er iemand aan zijn jasje getrokken. De boordradio na de finish werd wel vertaald. Samen met de winst van Verstappen het enige positieve van deze middag.

  Ingezonden briefNPOpublieke omroepNOSStudio SportFormule 1Dutch GPZandvoort

  Reacties

 1. TV-TIP Rampvlucht

  Rampvlucht
  NPO 1 om 21:25 uur
  In de Bijlmer komt Asha steeds meer zieke huisdieren tegen. Vincent denkt dat de Nederlandse regering en luchtvaartwereld belangrijke details achterhouden. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: Volkskrant-journalist Pierre Heijboer onderzoekt verhalen over "mannen in witte pakken" die op de rampplek gezien zouden zijn. Intussen doet ook Asha een schokkende ontdekking.

  TV-TIP Jaimie: in the Vaes Lane

  Jaimie: in the Vaes Lane
  TLC om 22:30 uur
  Nadat haar vriend Jorik Scholten (Lil’ Kleine) begin van het jaar een auto-portier tegen haar hoofd ­besloot te rammen, was het voor Jaimie Vaes klaar. Ze pakte haar koffers om met zoontje Lío voorgoed te vertrekken. In het derde seizoen van Jamie: in the Vaes Lane probeert de realityster de scherven van haar leven te lijmen met hulp van boezemvriendinnen Estelle Cruijff en Koen Kardashian.

  Interview