Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  NOS F1 kwelling voor doven, commentaar voor 'dummies'

  De overwinning van Max Verstappen in Zandvoort heeft voor sommige Nederlanders een bittere nasmaak. Zo blijkt uit een ingezonden brief die we ontvingen van Mario Guagliardo.
  5 september 2022
  comments 3
  NOS F1 kwelling voor doven, commentaar voor 'dummies'
  Foto Getty Images

  "Dove en slechthorende Nederlanders komen er slecht van af sinds de F1 voor veel geld bij de commerciëlen is ondergebracht. Er is al jaren geen ondertiteling meer beschikbaar, en dus keken de meeste doven en slechthorenden maar naar de buitenlandse opties. Helaas zijn die de laatste jaren ook minder geworden. Gehoopt had ik dat Viaplay wel ondertiteling zou brengen via 888. Maar helaas, toekomstmuziek.

   

  Dus ik was blij met de NOS, Althans, tot ik begon te kijken. De voorbeschouwing begon zoals alleen de publieke omroep dat kan beginnen. Beitske Visser mocht aanschuiven in de pop-up studio van de NOS, een studio ver weggepropt achter het hoofdpodium, uitzicht achter de presentatoren? Een stukje duin en veel hekwerk. Beitske werd bijna tien minuten doorgezaagd over de vraag waarom er geen vrouwen in de F1 zaten. Geen enkele andere uitzendgemachtigde die dit soort politieke onderwerpen vooraf aan de wedstrijd zo uitvoerig bespreekt.

   

  Volgende onderwerp voor de voorbeschouwing: een gesprekje over karten met wat beelden en nog een item over sim-racen. Maar voorbeschouwen? Waar waren de interviews met de coureurs? Waar waren de achtergrondverhalen over deze mannen? Nee, niets van dat. Er was een verslaggever de pitstraat in gestuurd. Helaas kende hij niemand persoonlijk dus behalve wat oppervlakkige toelichting kwam er geen enkel fatsoenlijk gesprek op gang. En voor de doven onder ons… Deze interviews waren in het…..

   

  tekst gaat verder onder foto

   

  De gehele voorbeschouwing was één grote aanfluiting. Maar kon het nog erger? Ja. Henry Schut mocht de wedstrijd voor de NOS verslaan. Blijkbaar is hij er niet bewust van dat vrijwel iedere F1-wedstrijd wordt bekeken door ruim 1 miljoen liefhebbers. Henry bracht deze wedstrijd alsof heel Nederland voor het eerst een F1-wedstrijd zag.

   

  Bijvoorbeeld: Max reed al vrij vroeg in de wedstrijd de snelste ronde. Henry maakte daar een prachtige uitleg van… Dat paarse blokje, dat is als iemand de snelste ronde rijdt. Dat kunnen alleen de 10 snelste coureurs op hun naam schrijven en o ja, je krijgt er een punt extra voor. Een paar ronden later was het Leclerc die de volgende snelste ronde reed. En wat denk je, de complete uitleg over de snelste ronde kwam weer voorbij.

   

  En meer flaters: Max zou zijn derde wedstrijd op een rij kunnen winnen? Blijkbaar had meneer Schut een wedstrijd gemist. Het zou de vierde kunnen zijn. Tijdens de rest van de wedstrijd werd veel F1-nieuws van de afgelopen weken nog maar eens verteld. De liefhebbers zullen dit in vrijwel alle media allang gelezen hebben. Olav Mol was ook niet altijd foutloos, maar wat heb ik hem gemist. Kunnen ze hem volgend jaar niet inhuren?

   

  Nee, de NOS kan maar beter niet de F1 verslaan. Om dat goed te doen zal je iedere wedstrijd moeten doen. Maar die rechten hebben ze niet. Er was wel één lichtpuntje. Mijn geklaag over 888 werkte. Na een paar appjes werd er iemand aan zijn jasje getrokken. De boordradio na de finish werd wel vertaald. Samen met de winst van Verstappen het enige positieve van deze middag.

  Ingezonden briefNPOpublieke omroepNOSStudio SportFormule 1Dutch GPZandvoort

  Reacties

 1. TV-TIP EK Wielrennen Mannen

  EK Wielrennen Mannen
  NPO 1 om 13:10 uur
  Op het ­Europees kampioenschap in fietsprovincie Drenthe beginnen de wielrenners vandaag in Assen, om vervolgens met een lus naar afvalberg Col du VAM te rijden. Remco Evenepoel is er niet bij: de wereld­kampioen tijdrijden krijgt rust na de Ronde van Spanje. Ook Mathieu van der Poel laat verstek gaan en focust zich vanwege de Olympische Spelen op een mountainbike test-event in Parijs. Wout van Aert heeft echter wel oren naar de wit-blauwe trui met gouden sterren.

  TV-TIP Ms. Fisher's Modern Murder Mysteries

  Ms. Fisher's Modern Murder Mysteries
  BBC First om 20:00 uur
  In deze spin-off van Miss Fisher’s Murder Mysteries, die zich afspeelt in de jaren zestig, arriveert Peregrine in Melbourne om de erfenis van haar vermiste tante te ontvangen. Wanneer de jonge vrouw ontdekt hoe avontuurlijk Phryne was, wil zij in haar tantes voetsporen treden. Er zit maar één ding op: ook een moord oplossen.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)