Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  NOS F1 kwelling voor doven, commentaar voor 'dummies'

  De overwinning van Max Verstappen in Zandvoort heeft voor sommige Nederlanders een bittere nasmaak. Zo blijkt uit een ingezonden brief die we ontvingen van Mario Guagliardo.
  5 september 2022
  comments 3
  NOS F1 kwelling voor doven, commentaar voor 'dummies'
  Foto Getty Images

  "Dove en slechthorende Nederlanders komen er slecht van af sinds de F1 voor veel geld bij de commerciëlen is ondergebracht. Er is al jaren geen ondertiteling meer beschikbaar, en dus keken de meeste doven en slechthorenden maar naar de buitenlandse opties. Helaas zijn die de laatste jaren ook minder geworden. Gehoopt had ik dat Viaplay wel ondertiteling zou brengen via 888. Maar helaas, toekomstmuziek.

   

  Dus ik was blij met de NOS, Althans, tot ik begon te kijken. De voorbeschouwing begon zoals alleen de publieke omroep dat kan beginnen. Beitske Visser mocht aanschuiven in de pop-up studio van de NOS, een studio ver weggepropt achter het hoofdpodium, uitzicht achter de presentatoren? Een stukje duin en veel hekwerk. Beitske werd bijna tien minuten doorgezaagd over de vraag waarom er geen vrouwen in de F1 zaten. Geen enkele andere uitzendgemachtigde die dit soort politieke onderwerpen vooraf aan de wedstrijd zo uitvoerig bespreekt.

   

  Volgende onderwerp voor de voorbeschouwing: een gesprekje over karten met wat beelden en nog een item over sim-racen. Maar voorbeschouwen? Waar waren de interviews met de coureurs? Waar waren de achtergrondverhalen over deze mannen? Nee, niets van dat. Er was een verslaggever de pitstraat in gestuurd. Helaas kende hij niemand persoonlijk dus behalve wat oppervlakkige toelichting kwam er geen enkel fatsoenlijk gesprek op gang. En voor de doven onder ons… Deze interviews waren in het…..

   

  tekst gaat verder onder foto

   

  De gehele voorbeschouwing was één grote aanfluiting. Maar kon het nog erger? Ja. Henry Schut mocht de wedstrijd voor de NOS verslaan. Blijkbaar is hij er niet bewust van dat vrijwel iedere F1-wedstrijd wordt bekeken door ruim 1 miljoen liefhebbers. Henry bracht deze wedstrijd alsof heel Nederland voor het eerst een F1-wedstrijd zag.

   

  Bijvoorbeeld: Max reed al vrij vroeg in de wedstrijd de snelste ronde. Henry maakte daar een prachtige uitleg van… Dat paarse blokje, dat is als iemand de snelste ronde rijdt. Dat kunnen alleen de 10 snelste coureurs op hun naam schrijven en o ja, je krijgt er een punt extra voor. Een paar ronden later was het Leclerc die de volgende snelste ronde reed. En wat denk je, de complete uitleg over de snelste ronde kwam weer voorbij.

   

  En meer flaters: Max zou zijn derde wedstrijd op een rij kunnen winnen? Blijkbaar had meneer Schut een wedstrijd gemist. Het zou de vierde kunnen zijn. Tijdens de rest van de wedstrijd werd veel F1-nieuws van de afgelopen weken nog maar eens verteld. De liefhebbers zullen dit in vrijwel alle media allang gelezen hebben. Olav Mol was ook niet altijd foutloos, maar wat heb ik hem gemist. Kunnen ze hem volgend jaar niet inhuren?

   

  Nee, de NOS kan maar beter niet de F1 verslaan. Om dat goed te doen zal je iedere wedstrijd moeten doen. Maar die rechten hebben ze niet. Er was wel één lichtpuntje. Mijn geklaag over 888 werkte. Na een paar appjes werd er iemand aan zijn jasje getrokken. De boordradio na de finish werd wel vertaald. Samen met de winst van Verstappen het enige positieve van deze middag.

  Ingezonden briefNPOpublieke omroepNOSStudio SportFormule 1Dutch GPZandvoort

  Reacties

 1. TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:30 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor ogen had. Om de bezoekersaantallen hoog te houden, creëren de wetenschappers op het eiland een nieuwe attractie: een genetisch gemodificeerde dino. Hiermee brengen ze echter een monster tot leven dat alles en iedereen in het park in groot gevaar brengt.

  TV-TIP Little People, Big World

  Little People, Big World
  TLC om 20:30 uur
  De verkoop van een gedeelte van de familieboerderij zorgde voor kift tussen Matt en Zach en de lucht is nog steeds niet geklaard. Als Matt een update over de verkoop stuurt, krijgt hij dan ook geen enkele reactie van zijn zoon. En dat schiet Matt weer in het verkeerde keelgat.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)