Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Onbegrijpelijke teleurstelling over plannen Talpa en Viaplay

  SBS9 wordt vrijdag omgezet naar Viaplay TV. Een goede ontwikkeling voor de sportliefhebber die zich geen duur Viaplay-abonnement kan veroorloven.
  Jarco Kriek
  3 april 2024
  comments 15
  Onbegrijpelijke teleurstelling over plannen Talpa en Viaplay
  Foto Getty Images

  De strategische samenwerking tussen Talpa Network en Viaplay Group kwam als een duveltje uit een doosje. Totaal onverwacht werd op 2 april de komst van Viaplay TV aangekondigd. Als beide partijen dit nieuws een dag eerder naar buiten hadden gebracht, dan had menige nieuwsredactie besloten om het niet te melden om te voorkomen dat men in een 1 april-grap zou trappen. Het positieve nieuws over de komst van Talpa TV werd met de nodige kritiek ontvangen.

   

  Niet live

  Natuurlijk is Formule 1 de belangrijkste spil in de samenwerking. De sport waarin de Nederlandse coureur Max Verstappen op dit moment dominant is, vormt dan ook een groot deel van het fundament van Viaplay TV. Fijntjes wijzen de kritische Nederlandse kijkers er dan ook op dat op Viaplay TV de komende Grand Prix van Japan niet live te zien is. Op Viaplay TV wordt de gehele race namelijk zes uur later uitgezonden. Wie live wil kijken, moet een abonnement op de streamingdienst Viaplay kopen. Viaplay TV moet als reclamezuil en uithangbord van streamingdienst Viaplay gezien worden. Dat er wordt geklaagd over het niet live uitzenden van Formule 1 op Viaplay TV was te verwachten, maar is deze klaagzang terecht?

   

  Eredivisie

  Formule 1 is samen met Eredivisievoetbal de meest begeerde televisiesport van dit moment. En laat nu net de Eredivisie niet volledig live worden uitgezonden via ESPN. Bij veel providers – waaronder Ziggo, KPN en Odido – zit ESPN 1 dan wel in het basispakket, maar de echte topwedstrijden worden veelal op andere kanalen uitgezonden waarvoor een aanvullend abonnement nodig is. Wat menig kijker vergeet: de constructie rondom de doorgifte van ESPN is zo ingericht dat iedere abonnee van een provider onbewust moet meebetalen om toegang te krijgen tot dit ‘gratis’ kanaal. Bij SBS9/Viaplay TV is dit niet het geval. Ook de vergelijking met de samenvattingen van het Eredivisievoetbal bij de NOS gaat niet op. Op de NOS is niet de hele wedstrijd op een later tijdstip te kijken. Viaplay TV zendt uitgesteld wel de complete Formule 1-race uit.

   

  Wel live

  Van andere sporten zijn wel wedstrijden of delen van een competitie live op Viaplay TV te zien. Natuurlijk niet alles, want ook hierbij geldt dat Viaplay TV een uithangbord is voor streamingdienst Viaplay, waar wel alles live is te volgen. Wedstrijden uit Tulp hoofdklasse hockey en de voetbalcompetities Premier League en Bundesliga zijn volledig live op Viaplay TV te zien. Dit geldt ook voor diverse Premier League Darts competitieronden en dartsevenementen onder de vlag van dartbond PDC. Dat de echte topwedstrijden uit de voetbalcompetities Premier League en Bundesliga niet allemaal zijn te zien op Viaplay TV komt overeen met de strategie van het ‘gratis’ ESPN 1 bij providers, dat eveneens als uithangbord kan worden gezien.

   

  Klaagzang

  Het is dan ook niet goed te begrijpen dat er zoveel wordt geklaagd over het niet live uitzenden van alle sportcontent van Viaplay op het nieuwe basiskanaal Viaplay TV. Bij sporten als hockey en darts, maar ook het populairdere voetbal en Formule 1, is het belangrijk dat kijkers laagdrempelig toegang krijgen tot de door hen geliefde sportcontent. Zeker voor oudere kijkers en kijkers met een lager inkomen is het lineaire kanaal Viaplay TV belangrijk om op een toegankelijke manier naar sport te kunnen (blijven) kijken. Voor hen geldt: beter iets dan niets. Deze groep kijkers nemen dan ook voor lief dat er niet live gekeken kan worden.

  ViaplayViaplay GroupViaplay TVTalpaTalpa NetworkSBS9

  Reacties