Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ook voor klanten Ziggo en KPN: satelliet brengt meer diversiteit op tv

  Satelliettelevisie. Bij het woord wordt direct aan Nederlandse buitengebieden, Nederlandse expats en vakantie met camper of caravan gedacht. Maar is dit terecht?
  Jarco Kriek
  22 mei 2020
  comments 4
  satelliet op vakantie met camper of gewoon thuis

  Ieder jaar rond deze tijd blikt Totaal TV vooruit op het vakantieseizoen. Hoe kun je als Nederlander in het buitenland naar vaderlandse tv- en radiozenders kijken en luisteren als je bijvoorbeeld met camper of caravan op pad gaan? Dit seizoen gooit het coronavirus roet in het eten. Lekker met de camper of caravan buiten Nederland op pad gaan, is niet aan te raden. In sommige landen mogen buitenlanders zelfs de grens niet passeren. Ook al zou je naar je favoriete vakantiebestemming in bijvoorbeeld Italië, Spanje of Portugal willen dan is het op dit moment nog niet mogelijk.

   

  Abonnement

  De huidige coronacrisis heeft hierdoor ook gevolgen voor de twee Nederlandse aanbieders van satelliettelevisie Canal Digitaal en Joyne. Nederlanders die voor korte of langere termijn in het buitenland verblijven en niet van Nederlandse tv of radio verstoken willen zijn, kopen namelijk bij één van deze bedrijven een abonnement. Zowel Canal Digitaal als Joyne bieden recreanten de mogelijkheid om een tijdelijk abonnement tot maximaal zes maanden per jaar te kopen. Natuurlijk kan ook een jaarabonnement gekocht worden. In dat geval kan in de maanden dat in Nederland verbleven wordt eveneens via de schotel Nederlandse tv- en radiozenders geconsumeerd worden.

   

  Canal Digitaal

  Bij Joyne komt de coronacrisis wellicht nog het hardste aan. Canal Digitaal is een marktpartij die al langer in Nederland actief is. Daarnaast biedt Canal Digitaal op dit moment veel meer dan alleen satelliettelevisie in Nederland. De aanbieder verkoopt ook losse OTT-abonnementen voor online kijken en levert tv- en video on demand-diensten aan serviceproviders als Online.nl en Freedom Internet die diensten via vaste koperdraad- en glasvezelnetwerken leveren. Naast dat Canal Digitaal op meerdere paarden kan wedden en meer vet op het bot heeft, kan het steunen op het fundament van de nieuwe eigenaar Canal+.

   

  Joyne

  Bij Joyne is de situatie anders. De aanbieder is sinds drie jaar actief in Nederland en gedurende een jaar in België. Bij de marktintroductie gaf Joyne zichzelf drie jaar de tijd om zich een zodanige marktpositie te verwerven dat een financieel gezonde voortzetting aannemelijk is. De huidige coronacrisis komt in dit opzicht op een verkeerd moment. Johrit Schellingerhout is tegen Totaal TV open over de situatie bij Joyne: in maart en april zijn er door Joyne minder tijdelijke abonnementen aan recreanten verkocht in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Maar dit betekent niet dat de bedrijfsvoering van Joyne direct in het gevaar komt. De helft van de abonnees koopt bij Joyne een jaarabonnement. Het gaat niet alleen om Nederlanders die in Nederland via Joyne naar tv en radio kijken en luisteren. Het zijn ook Nederlanders die voorgoed in het buitenland wonen of die het abonnement hybride thuis in Nederland en op vakantie in Europa gebruiken. De andere helft zijn recreanten die tijdelijke abonnementen kopen.

   

  Vooruitzicht

  Daarnaast heeft Joyne zich op de zakelijke markt – bijvoorbeeld hotels en vakantieparken – een sterke positie verworven. Schellingerhout stelt dat Joyne in de huidige situatie twee maanden vooruit kan kijken. Op dit moment komt de bedrijfsvoering niet in gevaar. Maar hoe de situatie over bijvoorbeeld zes maanden is als de lockdown in diverse Europese landen op het huidige niveau blijft aanhouden, kan de woordvoerder van Joyne niet zeggen. De verwachting is overigens dat in veel Europese landen de lockdown stapsgewijs wordt versoepeld. In Spanje wordt bijvoorbeeld al voorzichtig gesproken over het openstellen van de landsgrenzen binnen een maand.

   

  Vakantie in eigen land

  Daarnaast is op enkele camperfora te lezen dat bezitters van campers en caravans het vizier van het buitenland naar Nederland hebben verplaatst. Nu in Nederland campings onder bepaalde omstandigheden toch recreanten mogen ontvangen, wordt door meer mensen de mogelijkheden bestudeerd om als een waar nomadenvolk binnen Nederland met de camper of caravan op vakantie te gaan. En of het nu in buitenland of Nederland is, zonder tv-kijken kunnen veel Nederlanders niet. Op deze manier gaat de verkoop van tijdelijke abonnementen aan recreanten bij zowel Canal Digitaal en Joyne toch in de lift.

   

  FTA

  Maar los van de huidige coronacrisis behoort satelliettelevisie bij lange na niet tot een uitstervend ras. Het grote aanbod van ongecodeerde zenders – denk aan Duitse en Britse zenders alsmede internationale nieuwszenders – zorgt ervoor dat satelliettelevisie ook voor cordcutters en abonnees van distributeurs als Ziggo, KPN en T-Mobile voor een grotere diversiteit aan zenders zorgt. Met een eenmalige investering van minder dan 200 euro ligt een groter zenderaanbod voor vrijwel ieder Nederlander – of men zich in Nederland of een ander Europees land verblijft – binnen het bereik van de afstandsbediening. Satelliettelevisie is dus levendiger dan ooit.

  Canal DigitaalM7 GroupCanal+JoynesatellietcampercaravanvakantiecoronaabonnementrecreatiebuitengebiedFTAongecodeerdzenderaanbodtvtelevisieradioZiggoVodafoneZiggoKPNT-Mobile

  Reacties

 1. TV-TIP Boerderij van Dorst

  Boerderij van Dorst
  NPO 3 om 20:24 uur
  Het format van Boerderij van Dorst is even simpel als briljant: ergens aan de rand van Apeldoorn scharrelt Raven van Dorst rond in een vervallen boerderijtje dat langzaam in een oase van zelfvoorzienendheid verandert. Om al die noeste arbeid niet alleen te hoeven verzetten, nodigt Raven elke week twee bekende koppen uit, die hen tussen het schoffelen door het verbale vuur aan de schenen legt. De eerste gasten van dit seizoen: Nikkie de Jager en Roxeanne Hazes.

  TV-TIP Bureau Rotterdam

  Bureau Rotterdam
  RTL 4 om 20:30 uur
  Samen met agenten Lindsey en Wouter belandt Ewout midden in een heftige ruzie tussen dronken en hevig bloedende mannen. Keashia en Brian lossen na flink wat speurwerk een beroving op. Als een automobilist door de laaghangende avondzon een voetganger over het hoofd ziet, helpen Ulubat en Andrea deze gewonde vrouw. En Nadia en Joyce moeten een groep mensen die zwaar aan de drugs zit kalmeren.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)