Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Opinie: ‘Ziggo moet trouwe klanten zelf korting geven’

  Ziggo moet kiezen welke kant van de splitsing het wil inslaan: doorgaan als een van de duurste aanbieders, of meegaan in de prijzenoorlog met de glasvezelconcurrentie.
  Jarco Kriek
  31 maart 2023
  comments 9
  Opinie: ‘Ziggo moet trouwe klanten zelf korting geven’
  Foto Getty Images

  Ziggo blijft vasthouden aan de kabeltechniek DOCSIS. En zet hiermee de opwaardering van het eigen netwerk naar glasvezel – in ieder geval voorlopig – in de ijskast. Op zich een begrijpelijke keuze. Het opwaarderen van DOCSIS naar glasvezel kost aardig wat geld. Veel meer dat het opwaarderen van het huidige DOCSIS 3.1 naar DOCSIS 4. En wellicht nog belangrijker: met DOCSIS 3.1 en later zeker met DOCSIS 4 kan Ziggo ruim voldoen aan de klantbehoefte op het gebied van tv en internet.

   

  Keuzes maken

  Toch zit Ziggo in de hoek waar de klappen vallen. Glasvezel biedt technische voordelen, zoals een symmetrische internetsnelheid. Aanbieders op de glasvezel – concurrenten dus van Ziggo – leveren diensten via een beter netwerk tegen een lager tarief. En zie hier de tweesprong waar het kabelbedrijf voor staat: welke richting moet Ziggo kiezen? Links de huidige strategie volgen waarbij Ziggo één van de duurste aanbieders van tv en internet blijft? Of rechts de andere weg bewandelen en de prijs verlagen naar wat de klant betaalt bij een glasvezelaanbieder?

   

  Meer van hetzelfde

  Inmiddels is het jaarlijkse kunstje dat Ziggo doet bekend. Een (te) kleine gratis snelheidsverhoging in april of mei, gevolgd door een prijsverhoging in juli. Dit jaar zelfs een prijsverhoging tot maximaal €7,75 per maand en bij de goedkoopste abonnementen zelfs tien procent hogere prijzen. Natuurlijk speelt hierbij de hoge inflatie een belangrijke rol. Internetaanbieders als Ziggo verslinden veel energie voor het leveren van diensten. En juist energie is duurder geworden. Maar de vraag blijft boven de markt hangen waarom een concurrent als Online.nl de geleverde diensten van netwerken van KPN ondanks de hoge inflatie gelijk kan houden en Ziggo de prijzen met tien procent moet laten stijgen. Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat ook T-Mobile en in iets mindere mate Delta en Caiway een prijsverhoging hebben doorgevoerd. Het is te verwachten dat ook KPN in mei met een aankondiging van prijsverhoging komt.

   

  Bellen

  Het zou Ziggo tevens sieren om als eerste aanbieder van tv en internet loyale klanten die al jaren diensten bij het kabelbedrijf afnemen te belonen voor hun trouwheid. Haal de focus weg bij hoge kortingen voor nieuwe klanten en biedt juist bestaande klanten uit eigen beweging extraatjes aan. En dan niet zoals nu voorrang bij aankoop van toegangskaarten voor de Ziggo Dome en wedstrijden van Ajax, maar korting in echte euro's. Om op dit moment in aanmerking te komen voor een maandelijkse korting moet de bestaande klant zelf contact opnemen met Ziggo. Daarmee begint het spel van koehandel. Iemand die goed kan onderhandelen heeft al snel een korting beet die kan oplopen tot honderden euro's. Iemand die snel tevreden is, komt niet verder dan een korting van enkele tientallen euro's of een gratis abonnement op ESPN of Ziggo Sport. Laat Ziggo nu eens de eerste aanbieder van vaste diensten zijn die trouwe klanten proactief verrast met een loyaliteitskorting die hoger wordt naar gelang een klant langer diensten afneemt. Op deze manier troeft Ziggo concurrenten als KPN en T-Mobile keihard af. De consument vergeet dan waarschijnlijk heel snel het voordeel van glasvezel en dat Ziggo één van de duurdere aanbieders van tv en internet is.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetkortingabonnementglasvezelconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Sanditon

  Sanditon
  NPO 2 om 17:09 uur
  Negen maanden na de dood van haar tortel Sidney, die in Antigua aan de gele koorts bezweek, keert Charlotte Heywood gedesillusioneerd terug naar Sanditon. In haar kielzog haar jongere zus Alison, die er net als Charlotte alles aan wil doen om de boerenmiddelmaat te ontstijgen. Maar Alison is lang niet de enige frisse wind die door het – inmiddels stuk minder pittoreske, maar des te populairdere en drukkere – kustplaatsje waait: een aantal nieuwe gezichten weet de boel flink op te schudden.

  TV-TIP UEFA Conference League: AZ - Zrinjski

  UEFA Conference League: AZ - Zrinjski
  Veronica om 18:00 uur
  De eerste groepswedstrijd van AZ in de Conference League begon in september nog voortvarend. De formatie van trainer Pascal Jansen leidde bij Zrinjski Mostar halverwege met een indrukwekkende 0-3, maar gaf de voorsprong vervolgens volledig weg. In Bosnië-Herzegovina werd het in het obscure Stadion pod Bijelim brijegom uiteindelijk 4-3. Net als de Alkmaarders snakt ook Ajax naar een overwinning. De geplaagde ploeg gaat vanavond in de Europa League op bezoek bij Olympische Marseille. In Amsterdam werd het in september 3-3.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)