Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Slecht nieuws voor Ziggo: tarieven KPN Wholesale omlaag

  Regulering van de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort is van de baan nu er een overeenkomst met ACM is bereikt over de wholesaletarieven.
  Jarco Kriek
  26 augustus 2022
  comments 6
  Slecht nieuws voor Ziggo: tarieven KPN Wholesale omlaag
  Foto Getty Images

  Door de nieuwe overeenkomst gaan de prijzen voor toegang tot de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort omlaag. Ook de inkoop van diensten wordt voor serviceproviders goedkoper. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over prijsaanpassingen op basis van de jaarlijkse inflatiecorrectie. Serviceproviders als T-Mobile, Online.nl en Freedom Internet die van de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort gebruikmaken kunnen hierdoor de concurrentie met grotere bedrijven als Ziggo en KPN beter voeren. De nieuwe afspraken gelden voor een duur van acht jaar en gaan per direct in.

   

  Regulering

  KPN kwam in april met het plan om de wholesaletarieven te verlagen. Na een marktconsultatie van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bleek dat er vanuit de markt aanpassingsvoorstellen waren. KPN heeft hierna de wholesaletarieven opnieuw bijgesteld. Dit heeft uiteindelijk geleid tot goedkeuring van de tarieven door ACM. Hierdoor is een door ACM opgelegde verplichte regulering van de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort van de baan.

   

  Wholesale

  Voor KPN is de divisie Wholesale in de voorgaande jaren een belangrijke bron van inkomsten geworden. KPN verliest ieder kwartaal bij de eigen producten nog steeds een - relatief klein - aantal klanten. Dit inkomstenverlies wordt deels opgevangen doordat klanten die het telecombedrijf de rug toekeren overstappen naar een provider die diensten levert via de KPN-netwerken. Via de divisie Wholesale keert dus een groot deel van de verloren omzet terug. KPN maakt met het huidige beleid de omslag naar een netwerkexploitant.

   

  Concurrentie

  De nieuwe wholesale-overeenkomst is slecht nieuws voor Ziggo. Het kabelbedrijf voelt op dit moment al de nodige concurrentie van glasvezel. Nu de wholesaletarieven op de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort structureel omlaag gaan, kunnen serviceproviders nog meer op prijs gaan concurreren. Zeker in een tijd van hoge inflatie en koopkrachtarief houdt een grotere groep Nederlanders de maandelijkse uitgaven – waaronder het abonnement voor de vaste diensten tv en internet – kritisch tegen het licht. Ziggo heeft op dit moment al een technische achterstand vergeleken met aanbieders via glasvezel. Zij kunnen bijvoorbeeld symmetrische internetsnelheden met een lagere reactiesnelheid (latency) leveren, veelal tegen lagere tarieven dan Ziggo .

   

  Meer glasvezel

  De overeenkomst tussen ACM en KPN geldt niet alleen voor de nu operationele netwerken, maar ook voor alle nog aan te leggen netwerken tot 2030. KPN heeft de doelstelling om – deels samen met Glaspoort – vóór 2026 in 80 procent van de Nederlandse woningen een glasvezelaansluitpunt in de meterkast te hebben. Uiteindelijk moet glasvezel vrijwel overal het kopernetwerk gaan vervangen. KPN begint volgende jaar met het op grotere schaal uitschakelen van het kopernetwerk in gebieden waar een eigen glasvezelnetwerk operationeel is.

  Autoriteit Consument & MarktACMKPNKPN NetwerkNLKPN WholesaleFlaspoortglasvezelreguleringabonnementprijsverlagingconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties