Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Trekt Liberty Global nu al handen van Ziggo af?

  In een lacherige en ontspannen uitzending van Veronica Inside plaatste sportmarketeer Chris Woerts plots een bom onder het Nederlandse medialandschap. Ziggo staat op het punt de uitzendrechten van Formule 1 kwijt te raken.
  Jarco Kriek
  18 mei 2021
  comments 4
  Trekt Liberty Global nu al handen van Ziggo af?
  Foto Getty Images

  De huidige uitzendrechtendeal met betrekking tot Formule 1 voor de Nederlandse markt loopt aan het einde van dit seizoen af. Slechts weinig mensen dachten dat de verlenging van de uitzendrechten van Formule 1 voor VodafoneZiggo een moeilijk verhaal zou worden. Appeltje, eitje. VodafoneZiggo lijkt de uitzendrechten van Formule 1 echter toch kwijt te raken.

   

  Cirkel rond

  De eigenaar van Formule 1 is Liberty Media. En dit bedrijf heeft in John Malone dezelfde grootaandeelhouder als Liberty Global. Liberty Global is op zijn beurt weer voor vijftig procent eigenaar van VodafoneZiggo. Dit mediabedrijf gebruikt de uitzendrechten van Formule 1 om bij bedrijfsonderdeel Ziggo Sport te exploiteren. Ziggo Sport wordt door VodafoneZiggo ingezet als marketingtool bij een ander bedrijfsonderdeel Ziggo. Met het gratis sportkanaal Ziggo Sport – dat alleen bij Ziggo wordt aangeboden – probeert het kabelbedrijf bestaande klanten te behouden en nieuwe klanten te werven. Want wie bij concurrenten als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile tv-diensten koopt, moet een aanvullend abonnement voor betaalzender Ziggo Sport Totaal kopen om naar sportevenementen en sportcompetities - zoals Formule 1 - te kijken die Ziggo-klanten zonder meerkosten aangeboden krijgen.

   

  Meer dan alleen Formule 1

  Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal zijn natuurlijk meer dan alleen Formule 1. Zo kan ook naar diverse buitenlandse voetbalcompetities gekeken worden. Denk hierbij aan de Engelse Premier League, de Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A. En ook de Champions League is in de meest uitgebreide vorm bij de betaalzender te zien. Maar nu Max Verstappen zo succesvol in Formule 1 is, zorgt vooral deze live verslaggeving voor de belangrijkste aantrekkingskracht van Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal. Een nieuwe speler als Nordic Entertainment Group dat de uitzendrechten van Formule 1 zou hebben gekocht voor de in Nederland nieuwe sportzender VIAPLAY aast natuurlijk op meer uitzendrechten van sportevenementen en sportcompetities. Mogelijk ook competities die op dit moment bij Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal te zien zijn. Als enige zekerheid geldt dat in ieder geval de Champions League de komende drie seizoenen bij Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal te zien blijft.

   

  Liberty Global

  Op dit moment is officieel nog weinig bekend over de toekomst van de Nederlandse uitzendrechten van Formule 1. Mogelijk dat hier later in de week meer duidelijkheid over komt. Maar als sportmarketeer Chris Woerts gelijk heeft en Liberty Media verkoopt de Formule 1 rechten daadwerkelijk aan Nordic Entertainment Group dan is het mogelijk de eerste stap van het handen afhalen door Liberty Global bij VodafoneZiggo. Liberty Global heeft al eerder gesteld de mogelijkheid te onderzoeken om een deel of het geheel van het belang in VodafoneZiggo te verkopen. VodafoneZiggo is een joint-venture van Vodafone Group (Vodafone Nederland) en Liberty Global (Ziggo). Beide aandeelhouders hebben bij het aangaan van de joint-venture met elkaar afgesproken dat gedurende enkele jaren de aandelen van VodafoneZiggo niet verkocht mochten worden.

   

  Rode loper

  Deze periode is voorbij. En dus staat het zowel Vodafone Group als Liberty Global vrij om aandelen onderling of aan derden te koop aan te bieden. Mochten de uitzendrechten van Formule 1 daadwerkelijk langs de neus van VodafoneZiggo naar een andere marktpartij gaan dan lijkt dit een voorbode voor het verkopen van een belang in VodafoneZiggo. Waarom zou Liberty Global immers de rode loper in de vorm van de uitzendrechten van Formule 1 voor een nieuwe concurrent van de eigen betaalzender Ziggo Sport uitrollen?

   

  Update: inmiddels heeft VodafoneZiggo bevestigd dat het de uitzendrechten van Formule 1 na dit seizoen kwijtraakt.

  ZiggoVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport TotaalFormule 1F1uitzendrechtenLiberty GlobalLiberty MediaNordic Entertainment GroupNENTVIAPLAYChris Woerts

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)