Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Veroorzaken Ziggo-klanten zelf storing Ziggo GO bij Formule 1?

  Komend weekend racen de Formule 1-bolides weer voorbij op Ziggo Sport. De vraag is of Ziggo de toeloop tijdens de race op zondag naar Ziggo GO in goede banen weet te leiden.
  Jarco Kriek
  11 september 2020
  comments 1
  Veroorzaken Ziggo-klanten zelf storing Ziggo GO bij Formule 1?

  Het is dit jaar al meerdere keren voorgekomen dat juist bij veel bekeken live uitgezonden sportevenementen Ziggo GO met storing te kampen had. Ziggo GO is de mobiele tv-dienst van VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel Ziggo. Dit kabelbedrijf levert aan alle klanten het premium sportkanaal Ziggo Sport. Waar bij alle andere tv-distributeurs in Nederland – zoals KPN, Canal Digitaal en T-Mobile – maandelijks rond de 15 euro per maand betaald moet worden om bijvoorbeeld naar Formule 1 met Max Verstappen met Nederlands commentaar van Olav Mol te kunnen kijken, kan bij Ziggo iedere abonnee dit zowel lineair als online met Ziggo GO doen zonder een cent extra te betalen.

   

  Accountsharing

  Dit leidt er toe dat Ziggo-klanten de inloggegevens van Ziggo GO met familie of goede vrienden delen. Op deze manier kunnen zij ook zonder extra te betalen naar Formule 1 kijken. Juist in een tijd dat vanwege de coronacrisis veel Nederlanders behoudend met sociaal contact omgaan, is het bekijken van een Formule 1 race op een zondagmiddag een leuke afleiding. De stap van het kleinere scherm van tablet of smartphone om met ‘de geleende inloggegevens’ voor Ziggo GO op de het grotere televisiescherm te kijken, is slechts heel klein. De Ziggo GO-app ondersteunt namelijk de streamingdiensten Chromecast (Google Cas) en Apple Airplay. Gebruik van deze streamingmogelijkheden is in veel huiskamers gemeengoed geworden.

   

  Nadelen

  Het delen van het abonnement – ook wel accountsharing genoemd – heeft echter niet alleen voordelen. Er kleven enkele grote nadelen aan. Zo zijn de inloggegevens van Ziggo GO gelijk aan de persoonlijke klantomgeving MijnZiggo. Eenmaal toegang tot deze omgeving kan vrijwel alles aan de bij Ziggo gekochte abonnementen en diensten gewijzigd worden. Van wachtwoorden wijzigen tot de inzage van alle persoonlijke gegevens. Zelfs het abonnement kan volledig opgezegd worden. Nu is de kans dat een familielid of goede vriend dit doet natuurlijk uiterst klein. Maar hoe zit het met de beveiliging van gebruikte apparaten op het netwerk van hen? De kans dat onbevoegden of zelfs internetcriminelen met de gedeelde inloggegevens aan de haal gaan, wordt natuurlijk alleen maar groter als er inloggegevens gedeeld worden.

   

  Storing

  Een ander gevaar ligt ook op de loer. Hoe meer mensen gelijktijdig van Ziggo GO gebruikmaken, hoe meer de server wordt belast. Meer belasting van een server kan tot onstabiliteit en uiteindelijk een totale storing leiden. De vraag rijst dan ook of het deel van de Ziggo-klanten dat de inloggegevens voor Ziggo GO met anderen buiten het eigen gezin deelt niet debet is aan de storingen die de afgelopen maanden tijdens grotere sportevenementen als Formule 1 zijn waargenomen. De officiële reactie van Ziggo is tot dusver dat de storingen met Ziggo GO telkens een andere oorsprong hebben en niet door accountsharing zijn veroorzaakt. Het is aan de andere kant wel toevallig dat de grotere storingen waar te nemen zijn bij grote en voor Nederlanders aansprekende sportevenementen die Ziggo-klanten gratis via Ziggo Sport kunnen bekijken. En waar dus klanten van alle andere tv-distributeurs maandelijks flink voor in de buidel moeten tasten.

   

  RTL Duitsland

  En als Ziggo het delen van inlog=gegevens niet bemoeilijkt, is de kans heel groot dat dit in 2021 alleen maar gaat toenemen. Formule 1 is nu bijvoorbeeld bij KPN en enkele andere aanbieders met het goedkoopste tv-abonnement via RTL Duitsland live te volgen. Satellietkijkers kunnen dit zelfs geheel gratis via de Astra1-satelliet doen. Maar daar komt volgend jaar verandering in. RTL Duitsland stopt met het uitzenden van Formule 1. In Nederland kan hierdoor vanaf volgend raceseizoen Formule 1 legaal alleen via Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal of OTT-dienst F1 TV Pro live gevolgd worden. Omdat voor beide kijkmogelijkheden niet Ziggo-klanten maandelijks extra moeten betalen, wordt de vraag naar accountsharing alleen maar groter. Met alle eerder besproken nadelige gevolgen van dien.

  ZiggoZiggo SportZiggo Sport TotaalVodafoneZiggoZiggo GOFormule 1F1Max Verstappenaccountsharingabonnement delenabonnementstoringbetaalzender

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Luizenmoeder de film

   Na het wegvallen van directeur Anton proberen Ank en haar collega’s de school weer op de rails te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onderbezetting, corona heeft alles op scherp gezet en de ouders zijn nog veeleisender dan voorheen. Totaal TV geeft de dvd van deze komedie vijf keer weg.

  TV-TIP Unforgotten

  Unforgotten
  BBC First om 20:00 uur
  Sunny onderzoekt een bizarre moordzaak. Hij kan Cassies speurneus goed gebruiken, maar zij heeft geen zin in een nieuwe zaak.

  TV-TIP Chateau Christmas

  Chateau Christmas
  RTL 8 om 20:28 uur
  De beroemde pianiste Margot viert Kerst met haar familie op een romantisch kasteel. Daar loopt ze haar ex weer tegen het lijf.

  Interview

  • *

   Dominique Devenport

   Sisi

   Meer historisch dan romantisch, maar daarom niet minder meeslepend. De NPO neemt kostuumdramaserieliefhebbers op de drempel van het nieuwe jaar mee naar het negentiende-eeuwse Wenen van de legendarische keizerin Sisi.
   Reacties0 reactie(s)