Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Viaplay: beloofde zes gratis races niet aangeboden vanwege ‘groot succes’

    Viaplay Group lijkt zijn leven te gaan beteren. Het Zweedse bedrijf gooit het over een andere boeg en reageert op vragen van de media.
    Jarco Kriek
    22 december 2023
    comments 2
    Viaplay: beloofde zes gratis races niet aangeboden vanwege ‘groot succes’
    Foto Getty Images

    Tot nu toe leek 'zwijgen is goud' het motto van de communicatieafdeling van de streamingdienst. Maar Viaplay komt nu eindelijk met een antwoord op een vraag die door veel media al vanaf de zomer van 2022 wordt gesteld: waarom komt Viaplay zijn belofte van zes gratis races per seizoen niet na? Hoewel het antwoord wellicht bij menigeen de wenkbrauwen doet fronsen, is het toch een positief punt dat het Zweedse bedrijf überhaupt antwoord geeft.

     

    Succes

    Viaplay Group en rechteneigenaar FOM maakten in 2021 bekend dat de Nederlandse uitzendrechten van Ziggo Sport naar Viaplay zouden verhuizen. Daarbij stelden beide bedrijven dat Viaplay jaarlijks zes races gratis aan alle Nederlanders zou tonen. Maar in 2022 bleek dat Viaplay deze belofte naast zich neer legde. Ook andere beloftes – zoals het niet tonen van reclame tijdens kwalificaties en races – werden door Viaplay in de prullenbak gegooid. Maar 53892/f1-vandaag-belofte-van-viaplay-niet-nagekomen.html">aan GP Blog geeft Viaplay nu uitleg over het niet nakomen van de belofte van zes gratis races per seizoen. De reden: Viaplay zou te succesvol zijn in Nederland.

     

    Te vroeg

    Viaplay maakte de belofte in 2021. In dat jaar was de streamingdienst nog niet actief in Nederland. Direct na de lancering in 2022 bleek dat Viaplay een succes werd in Nederland. Dit is volgens Viaplay Group de reden waarom is afgezien van het aanbieden van zes gratis races aan alle kijkers. Die zes gratis races kwamen daarna ook in 2023 niet beschikbaar en zullen in 2024 ook niet komen. Het is onbekend waarom Viaplay deze uitleg nu pas geeft en niet een jaar geleden, toen meerdere media ernaar hebben gevraagd. Het lijkt erop dat deze reactie meer voortkomt uit een poging om het beschadigde imago enigszins te verbeteren. Al enige tijd staat Viaplay bekend als een streamingdienst die niet luistert naar zijn abonnees.

     

    Robuust netwerk

    De uitleg die Viaplay Group geeft, doet vermoeden dat er gekozen is om de zes gratis races niet aan te bieden om het eigen netwerk te ontlasten. Ondanks dat voormalig topman Anders Jensen dit netwerk in 2022 omschreef als het meest robuuste in de streamingmarkt had Viaplay in het eerste jaar in Nederland te kampen met veel technische problemen. Veel abonnees klaagden over beeldstoringen en het niet kunnen starten van streams, vooral bij het begin van een Formule 1-race. Ook het verminderen van het aantal streamstarts door het aanbieden van het lineaire kanaal Viaplay Xtra bij Ziggo, KPN, Odido, Delta, Caiway en Solcon kon deze problemen niet volledig oplossen.

     

    Gratis races

    Overigens kan het merendeel van de Nederlandse lineaire kijkers in 2024 naar minimaal zeven en maximaal negen gratis Formule 1-races kijken. RTL Deutschland zendt namelijk van zeven Grand Prixes de kwalificaties en races live uit. RTL Deutschland is bij providers als Ziggo en KPN in het basisaanbod aanwezig. Satellietkijkers met ontvangst van de Astra1-satelliet kunnen zelfs gratis naar deze Duitse zender kijken. Ook de races in Nederland en België zijn voor alle Nederlandse kijkers met een lineair tv-abonnement zonder extra te betalen te bekijken. Satellietkijkers met ontvangst van de Astra2-satelliet kunnen daarnaast ook de Grand Prix in Engeland volledig live volgen.

    ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstFormule 1

    Reacties