Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay definitief tijdelijk gered na akkoord aandeelhouders

  Viaplay Group heeft de hoogste hordes in de week van de waarheid met succes genomen. Het Zweedse mediabedrijf krijgt definitief een financiële injectie.
  Jarco Kriek
  10 januari 2024
  comments 0
  Viaplay definitief tijdelijk gered na akkoord aandeelhouders
  Foto Getty Images

  Na de obligatiehouders zijn vandaag ook de aandeelhouders akkoord gegaan met herkapitalisatie van het noodlijdende Viaplay Group. Hierdoor zijn de Franse mediareus Canal+ en de Tsjechische investeerder PPF de belangrijkste aandeelhouders geworden. Beide aandeelhouders bezitten meer dan de helft van de aandelen van Viaplay Group. Hierdoor hebben ze in feite het noodlijdende Zweedse mediabedrijf aandeeltechnisch overgenomen.

   

  Tijdelijk

  Of de vandaag goedgekeurde financiële injectie toereikend en levensreddend is voor Viaplay, wordt door analisten en marktkenners betwijfeld. Viaplay Group ziet de bankrekening door de goedkeuring van aandeelhouders met 20 miljoen euro toenemen. Dit geld is nodig om aan lopende financiële verplichtingen te voldoen. Maar gelet op de verliezen die Viaplay Group vorig jaar leed – namelijk honderden miljoenen euro's - is 20 miljoen euro een druppel op een gloeiende plaat. De extra storting van Canal+ en PPF wordt door menigeen dan ook gezien als een tijdelijke oplossing. Zo noemt mediakenner Ruud Hendriks het uitstel van executie.

   

  Paard van Troje

  Het is namelijk niet uitgesloten dat Canal+, een van de belangrijkste aandeelhouders, met een deel van Viaplay Group aan de haal gaat. De naar het lijkt winstgevende Nederlandse activiteit is de blinkende parel in de boedel van Viaplay Group. Canal+ is bezig zijn marktpositie in Nederland te versterken. Het was al enige tijd eigenaar van provider Canal Digitaal en serviceprovider Online.nl. Sinds 1 december biedt Canal+ onder eigen naam ook een streamingdienst aan waarbij Europees content bestaande uit films en series centraal staat. Met het sportrechten die Viaplay Group nog meerjarig in bezit heeft – onder meer voetbal en darts – zou Canal+ een eigen sportbetaalzender bijvoorbeeld onder de naam Canal+ Sport in Nederland opnieuw leven kunnen inblazen.

   

  Formule 1

  Hiervoor zou het dan de uitzendrechten van Formule 1 vanaf 2025 rechtstreeks bij rechtenhouder FOM kunnen kopen. FOM en Canal+ hebben op dit moment al een hechte band. Canal+ koopt niet alleen voor Frankrijk maar ook voor meer dan twintig Afrikaanse landen de uitzendrechten van Formule 1 van FOM.

  ViaplayViaplay GroupCanal+Canal DigitaalOTTstreamingdienstonline

  Reacties