Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay koopt uitzendrechten PDC Darts en snooker

  Een nieuwe grote omslag in het Nederlandse tv-landschap. Voor het eerst sinds lange tijd verdwijnen de belangrijkste dartswedstrijden achter de betaalmuur.
  Jarco Kriek
  25 mei 2021
  comments 2
  Viaplay koopt uitzendrechten PDC Darts en snooker
  Foto Getty Images

  Nordic Entertainment Group (NENT) heeft voor de eigen streamingdienst Viaplay de Nederlandse uitzendrechten van alle dartstoernooien onder de vlag van dartsorganisatie PDC voor de duur van vijf jaar gekocht. Het darts blijft tot en met het WK Darts dat in december begint bij RTL 7 te zien. Daarna zijn de dartswedstrijden met onder andere de Nederlandse darter Michael van Gerwen live bij Viaplay te zien. Viaplay is een voor Nederland nieuwe streamingdienst die vanaf het eerste kwartaal 2022 in Nederland verkrijgbaar is. Naast sport bestaat het aanbod van Viaplay ook uit films en series, waaronder exclusieve content dat NENT speciaal voor de streamingdienst heeft laten maken. Het is op dit moment nog niet bekend welk prijskaartje aan het Viaplay-abonnement in Nederland komt te hangen.

   

  Formule 1

  NENT zorgde vorige week voor een aardschok onder Nederlandse sportliefhebbers door de uitzendrechten van Formule 1 voor de komende drie raceseizoenen te kopen. De afgelopen negen jaar was de koningsklasse van de autosport bij Ziggo Sport te zien. Klanten van kabelbedrijf Ziggo hoeven op dit moment nog niets extra voor het live kijken van Formule 1 te betalen. Wie bij KPN, Canal Digitaal, T-Mobile tv kijkt, dient hiervoor een Ziggo Sport-abonnement te kopen. Na dit raceseizoen moet iedere Nederlander een Viaplay-abonnement kopen om alle vrije trainingen, kwalificaties en races live te kunnen volgen. NENT belooft wel dat het zes races per seizoen zonder abonnement – dus voor iedereen gratis beschikbaar - gaat aanbieden. Daarnaast heeft NENT voor Viaplay de uitzendrechten van de Duitse voetbalcompetitie Bundesliga voor de duur van negen jaar gekocht. Bundesliga was tot nu toe bij betaalzender ESPN te zien.

   

  Meer Nederlandse dartsevenementen

  De vijfjarige overeenkomst maakt van Viaplay de exclusieve Nederlandse thuisbasis van 's werelds beste darttoernooien, waaronder het World Darts Championship, Premier League Darts, World Cup of Darts, World Matchplay, World Grand Prix, European Championship, Grand Slam of Darts en de Players Championship, naast de prestigieuze World Series of Darts Finals. NENT en PDC gaan ook samenwerken om een live dartsevenement in Nederland op te zetten met 's werelds beste darters. Binnenkort worden meer details bekendgemaakt.

   

  Toekomst

  Michael van Gerwen: "Er is zoveel dartstalent in Nederland en het is geweldig dat fans vanaf begin volgend jaar via Viaplay naar PDC-toernooien kunnen kijken. De samenwerking van PDC met de NENT blijft groeien en we kunnen allemaal positief uitkijken naar de toekomst met hen." Peter Nørrelund, Chief Sports Officer van NENT Group: "We komen naar Nederland om een leider op het gebied van streaming te worden. Dat betekent het veiligstellen van de meest relevante lokale sportrechten, naast het aanbieden van geweldige originele content. All-time grootheden zoals Michael van Gerwen, de nummer één van de wereld gedurende zeven opeenvolgende jaren, en Raymond van Barneveld, beroemd om zijn vijf wereldtitels en rivaliteit midden jaren 2000 met Phil 'The Power' Taylor, hebben een enorm Nederlands dartspubliek opgebouwd. Naast de Formule 1 en de Bundesliga ligt Viaplay opnieuw op schema met de beste premiumsporten van Nederland."

   

  Darts populair

  Barry Hearn OBE, PDC President: "NENT Group is al gewaardeerde omroeppartner op een aantal gebieden en uitbreiding naar Nederland is een spannende tijd voor zowel hen als de PDC. Darts is enorm populair in heel Nederland en deze samenwerking geeft fans de kans om te blijven genieten van topklasse PDC-toernooien via Viaplay."

   

  Snooker verdwijnt deels bij Eurosport

  De deal met Matchroom Sports brengt ook live verslaggeving van snooker's Champion of Champions en Championship League-evenementen voor Viaplay in Nederland, samen met de World Pool Masters, World Pool Championship, World Cup of Pool, US Open Championship en de Mosconi Cup. Daarnaast brengt deze deal ook een uitgebreid aanbod aan sportcontent mee, waaronder tafeltennis, bowling, basketbal en korfbal.

   

  Meer dan alleen sport

  Naast live sport biedt Viaplay Nederlandse kijkers een unieke combinatie van Scandinavische, internationale en lokale Viaplay Originals, aangekochte films en series en content voor kinderen. De lanceringsdatum, prijzen en pakketten van Viaplay in Nederland worden nog bekendgemaakt. De samenwerking van NENT met Matchroom Sports beslaat nu tien Europese markten, na een recente deal van vijf jaar in Scandinavie, de Baltische landen en Polen.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayuitzendrechtendartsPDCsnookerFormule 1

  Reacties

 1. TV-TIP Cast

  Cast
  NPO 3 om 21:18 uur
  De vlinders fladderen met een noodvaart de verkeerde kant op als blijkt dat Elise Schaap en Maarten Heijmans, het liefdeskoppel in een nieuwe romcom, elkaar weigeren te zoenen. Om de twee letterlijk nader tot elkaar te laten komen, wordt zelfbenoemd intimiteitscoördinator Kiki opgetrommeld. Ondertussen moet het castingbureau op zoek naar de hoofdrol voor een film over Willem van Oranje. En hoewel Willem een witte man was, zijn alle kleuren en genders welkom.

  TV-TIP 2Doc: Meneer Pastoor

  2Doc: Meneer Pastoor
  NPO 2 om 22:16 uur
  Ruim veertig jaar bestierde pastoor John van Oss de parochies van Schimmert en Gernhout, twee dorpjes in Zuid-Limburg. Inmiddels is het tijd voor een welverdiend pensioen. Zijn opvolgers, paters Stefan Musanai en Charles Leta, zijn niet alleen zo’n vijftig jaar jonger, maar ook geboren en getogen op het tropische eiland Flores in ­Indonesië. Maar dan blijkt dat de geliefde pastoor, in Limburg en omstreken ook bekend vanwege zijn indrukwekkende verzameling kerstballen, helemaal niet zo eenvoudig te vervangen is.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)