Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay maakt onderling delen abonnement moeilijker

  Accountsharing, oftewel het delen van een abonnement met meerdere personen. Het is een groter wordend probleem voor streamingdiensten. Hoe gaat Viaplay hiermee om?
  Jarco Kriek
  29 november 2021
  comments 5
  Viaplay maakt onderling delen abonnement moeilijker
  Foto Getty Images

  Viaplay is de streamingdienst van Nordic Entertainment Group (NENT) die naar verwachting vanaf maart in Nederland verkrijgbaar is. Ondanks dat NENT pas op 8 december details van de Nederlandse versie van Viaplay bekend gaat maken, kunnen we nu globaal al schetsen hoe NENT accountsharing wil bemoeilijken. Viaplay is namelijk op dit moment al in diverse – vooral Scandinavische landen – beschikbaar. In alle landen gebruikt NENT dezelfde regels om het abonnement op meer dan één apparaat te gebruiken. Het ligt hierdoor voor de hand dat dezelfde voorwaarden ook in Nederland van toepassing zijn en dat ons land geen uitzondering wordt.

   

  Geen volledige vrijheid

  Totaal TV dook in de algemene voorwaarden die NENT hanteert bij het Viaplay-abonnement. Hieruit blijkt dat is toegestaan dat het abonnement door de gebruikers van twee apparaten gelijktijdig gebruikt kan worden. Maar dat is niet de enige restrictie. Aan een abonnement kunnen ook maximaal vijf apparaten gekoppeld worden. Viaplay is niet de enige die een maximaal aantal apparaten aan een abonnement laat koppelen. Ook Canal Digitaal hanteert een maximum van vijf apparaten bij het OTT-abonnement. Andere streamingdiensten als Netflix, Videoland en Disney+ hanteren wel een maximum aantal gelijktijdige gebruikers van het abonnement – meestal twee of vier gelijktijdig gebruikte apparaten – maar aan het abonnement kunnen veel meer apparaten gekoppeld worden dan het voor Viaplay vastgestelde maximum van vijf gekoppelde apparaten.

   

  Moeilijker

  Het is geen ongebruikelijke situatie dat binnen de eigen woning drie of meer apparaten aan het abonnement worden gekoppeld. De televisie in de woonkamer, een slaapkamer en gelijktijdig een mobiel apparaat zoals tablet of smartphone is geen ondenkbare situatie om in het gehele huis bijvoorbeeld naar de prestaties van Max Verstappen in Formule 1 te kijken. Er blijft dan nog slechts ruimte over om twee andere apparaten aan het abonnement te koppelen. Dat is niet ideaal als het abonnement met een familielid, vriend of kennis gedeeld moet worden. Met meer dan één ander persoon het abonnement delen is ook niet mogelijk omdat slechts twee apparaten gelijktijdig gebruikt kunnen worden. En wat te bedenken als beneden in de huiskamer Formule 1 wordt gekeken en een niet geïnteresseerd familielid op de tablet plots besluit om naar een serie via Viaplay te kijken? Dan kan de persoon waarmee het abonnement wordt gedeeld niet naar Formule 1 of ander content van Viaplay kijken. Kortom: accountsharing van het Viaplay-abonnement, ja dat kan, maar er zitten wel diverse haken en ogen aan.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayabonnementabonnement delenaccountsharingFormule 1onlinestreamingdienstOTT

  Reacties