Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay na Netflix nummer twee op omzetladder streamingdiensten

  Ondanks kritiek van de abonnees blijkt Viaplay goed te presteren op de Nederlandse markt. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Telecompaper.
  Jarco Kriek
  4 januari 2024
  comments 1
  Viaplay na Netflix nummer twee op omzetladder streamingdiensten
  Foto Getty Images

  De marktonderzoeker brengt elk kwartaal een rapport uit over de stand van zaken op de Nederlandse streamingmarkt, ook wel Subcription Video on Demand (SVOD) genoemd. Uit het onderzoek over het derde kwartaal blijkt dat Viaplay te maken heeft met een lichte daling van abonnees, maar dat het Zweedse moederbedrijf Viaplay Group na Netflix het meeste omzet uit de Nederlandse streamingmarkt naar zich toe harkt.

   

  Toch miljoen

  Met een marktaandeel van 9,1 procent neemt Viaplay volgens de onderzoekers van Telecompaper nipt de grens van een miljoen abonnees. Viaplay neemt hiermee na Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime Video in abonnee-aantal de vijfde positie in de lijst van streamingdiensten in. Het derde kwartaal eindigde op 30 september. Op dat moment was het Formule 1-seizoen nog volop aan de gang en was Max Verstappen nog geen wereldkampioen. Onduidelijk is of abonnees zijn afgehaakt na het einde van het Formule 1-seizoen. Deze autosport is het fundament van het succes van Viaplay in Nederland.

   

  Omzet

  Hoewel Viaplay de vijfde positie op de streamingmarkt bezet, genereert de dienst na marktleider Netflix de hoogste omzet uit deze markt. Telecompaper heeft berekend dat de totale omzet in het derde kwartaal 216 miljoen euro bedraagt. Netflix incasseerde 46 procent van dit bedrag. Viaplay is de nummer twee op de omzetladder en harkt 13 procent van de totale omzet binnen. Dit komt overeen met ongeveer 28 miljoen euro. Hierdoor komt een jaaromzet van 100 miljoen in 2023 in zicht. Dat Viaplay een dergelijke omzet behaalde, komt vooral doordat Viaplay de duurste streamingdienst van Nederland is. Ook is de streamingdienst gestopt met de verkoop van voordeligere jaarabonnementen en kan de abonnee na afloop van het jaarabonnement alleen nog een duurder maandabonnement kopen.

  TelecompaperonderzoekViaplayViaplay GroupNetflixOTTonlinestreamingdienstenabonnementen

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview