Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay nu minder waard dan zelf voor uitzendrechten Formule 1 betaalt

  Waar ligt de ondergrens van het aandeel Viaplay Group? Dat is de vraag waar veel analisten en aandeelhouders graag het antwoord op willen weten.
  Jarco Kriek
  9 januari 2024
  comments 1
  Viaplay nu minder waard dan zelf voor uitzendrechten Formule 1 betaalt
  Foto Getty Images

  Ondanks het positieve nieuws dat obligatiehouders gisteren de herkapitalisatie en het hieraan gekoppelde reddingsplan goedkeurden, blijft het aandeel Viaplay Group op de beurs in Stockholm dalen. De totale beurswaarde van het financieel in zwaar weer verkerende Viaplay Group is hierdoor tot rond de 372 miljoen Zweedse Kronen (SEK) gedaald. Dit is omgerekend ongeveer 33 miljoen euro.

   

  Uitzendrechten Formule 1

  Dit is een opmerkelijk lage beurswaarde. Daarnaast is de 33 miljoen euro ook opvallend: dat is namelijk het bedrag dat Viaplay volgens analisten jaarlijks aan FOM overmaakt voor de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1. De schattingen lopen uiteen van 33 tot 35 miljoen euro per jaar. Dit maakt opnieuw duidelijk hoe hard Viaplay Group op de beurs wordt afgestraft voor het beleid dat in de afgelopen periode is gevoerd.

   

  Onderhandelingen

  Viaplay heeft voor Nederland nog tot het einde van dit jaar de uitzendrechten van Formule 1 in bezit. In de komende maanden moet Viaplay Group onderhandelen en bieden om de uitzendrechten na 2024 te behouden. VodafoneZiggo wil de uitzendrechten kopen voor Ziggo en Ziggo Sport. Formule 1 was in Nederland vóór de komst van Viaplay al via deze VodafoneZiggo bedrijfsonderdelen te zien. Viaplay Group weet zich inmiddels gesteund door de kapitaalkrachtige aandeelhouders Canal+ en PPF.

   

  Canal+ Sport?

  Maar geluiden in het medialandschap worden luider dat Canal+ wellicht zelf een poging gaat doen om de uitzendrechten van Formule 1 voor Nederland te kopen. Canal+ koopt inmiddels de Franse uitzendrechten al van FOM. Als Canal+ daadwerkelijk zelfstandig de Nederlandse uitzendrechten koopt, maakt dat de weg vrij voor de hernieuwde marktintroductie van Canal+ Sport. Deze betaalzender werd 20 jaar geleden door Canal+ in Nederland verkocht en ging verder als Sport1 dat op een nog later tijdstip de huidige naam Ziggo Sport kreeg. In Nederland is Canal+ onder eigen merknaam actief met een streamingdienst bestaande uit vooral Europese films en series. Ook is het eigenaar van provider Canal Digitaal.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstbeursFormule 1uitzendrechtenCanal+Canal Digitaal

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview