Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Viaplay nu minder waard dan zelf voor uitzendrechten Formule 1 betaalt

    Waar ligt de ondergrens van het aandeel Viaplay Group? Dat is de vraag waar veel analisten en aandeelhouders graag het antwoord op willen weten.
    Jarco Kriek
    9 januari 2024
    comments 1
    Viaplay nu minder waard dan zelf voor uitzendrechten Formule 1 betaalt
    Foto Getty Images

    Ondanks het positieve nieuws dat obligatiehouders gisteren de herkapitalisatie en het hieraan gekoppelde reddingsplan goedkeurden, blijft het aandeel Viaplay Group op de beurs in Stockholm dalen. De totale beurswaarde van het financieel in zwaar weer verkerende Viaplay Group is hierdoor tot rond de 372 miljoen Zweedse Kronen (SEK) gedaald. Dit is omgerekend ongeveer 33 miljoen euro.

     

    Uitzendrechten Formule 1

    Dit is een opmerkelijk lage beurswaarde. Daarnaast is de 33 miljoen euro ook opvallend: dat is namelijk het bedrag dat Viaplay volgens analisten jaarlijks aan FOM overmaakt voor de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1. De schattingen lopen uiteen van 33 tot 35 miljoen euro per jaar. Dit maakt opnieuw duidelijk hoe hard Viaplay Group op de beurs wordt afgestraft voor het beleid dat in de afgelopen periode is gevoerd.

     

    Onderhandelingen

    Viaplay heeft voor Nederland nog tot het einde van dit jaar de uitzendrechten van Formule 1 in bezit. In de komende maanden moet Viaplay Group onderhandelen en bieden om de uitzendrechten na 2024 te behouden. VodafoneZiggo wil de uitzendrechten kopen voor Ziggo en Ziggo Sport. Formule 1 was in Nederland vóór de komst van Viaplay al via deze VodafoneZiggo bedrijfsonderdelen te zien. Viaplay Group weet zich inmiddels gesteund door de kapitaalkrachtige aandeelhouders Canal+ en PPF.

     

    Canal+ Sport?

    Maar geluiden in het medialandschap worden luider dat Canal+ wellicht zelf een poging gaat doen om de uitzendrechten van Formule 1 voor Nederland te kopen. Canal+ koopt inmiddels de Franse uitzendrechten al van FOM. Als Canal+ daadwerkelijk zelfstandig de Nederlandse uitzendrechten koopt, maakt dat de weg vrij voor de hernieuwde marktintroductie van Canal+ Sport. Deze betaalzender werd 20 jaar geleden door Canal+ in Nederland verkocht en ging verder als Sport1 dat op een nog later tijdstip de huidige naam Ziggo Sport kreeg. In Nederland is Canal+ onder eigen merknaam actief met een streamingdienst bestaande uit vooral Europese films en series. Ook is het eigenaar van provider Canal Digitaal.

    ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstbeursFormule 1uitzendrechtenCanal+Canal Digitaal

    Reacties

  1. TV-TIP The Proposal

    The Proposal
    RTL 8 om 20:25 uur
    De Canadese Margaret (Sandra Bullock) heeft een goede baan in de VS. Haar verblijfsvergunning is bijna verlopen, waardoor ze het risico loopt dat ze het land moet verlaten. Daar is maar één oplossing voor: trouwen. Dus dwingt ze haar assistent Andrew (Ryan Reynolds), die ze al jarenlang het leven zuur maakt, tot een huwelijk.

    TV-TIP The Rise and Fall of Victoria's Secret

    The Rise and Fall of Victoria's Secret
    RTL Z om 20:30 uur
    Een paar jaar geleden was het lingeriemerk Victoria’s Secret het helemaal. Met de mooiste modellen, flitsende fashion shows en een exclusief imago veroverden Victoria’s bustehouders en stringetjes de wereld. Achter de schermen van het bedrijf ging echter een door en door verrotte wereld schuil. CEO Les Wexner werkte samen met de beruchte viespeuk Jeffrey Epstein, en de cultuur binnen het bedrijf bleek keihard én vrouwonvriendelijk. Door alle negatieve publiciteit vielen de ‘angels’ keihard van hun wolkjes af, en ging de lingeriegigant een paar jaar geleden zelfs ten onder.

    Interview