Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay op weg naar volgende horde in roerig bestaan: 10 januari nieuwe D-day

  Viaplay mag voorlopig dan wel gered zijn, maar het voortbestaan van het Zweedse mediabedrijf blijft aan een zijden draadje hangen.
  Jarco Kriek
  1 december 2023
  comments 3
  Viaplay op weg naar volgende horde in roerig bestaan: 10 januari nieuwe D-day
  Foto Getty Images

  Het gemak waarmee Viaplay Group in een persbericht de huidige financiële positie omschrijft en stelt spreekt over de verdere toekomstplannen is maar schijn. Realiteit is dat het bedrijf elke dag minimaal een tot twee miljoen euro verlies lijdt en banken mogelijk de handen van het bedrijf hebben afgetrokken. Sportmarketeer Chris Woerts stelt zelfs in De Telegraaf dat Viaplay Group ‘technisch failliet’ is. Feit is dat de belangrijkste aandeelhouders Canal+ en PPF flink moeten bijspringen om Viaplay Group voorlopig draaiende te houden.

   

  Aandeelhouders

  Hierdoor kunnen Nederlandse abonnees op dit moment blijven kijken naar een mondiaal handbaltoernooi en binnenkort het PDC WK Darts met onder meer Michael van Gerwen. Maar of de Nederlandse abonnees eind februari de trainingsdagen in Bahrein als begin van het nieuwe Formule 1-seizoen via Viaplay gaan meemaken, is een vraag waar nog geen antwoord op is. De volgende horde in het voortbestaan van het Zweedse mediabedrijf moet op 10 januari genomen worden. Op deze datum staat namelijk een buitengewone aandeelhoudersvergadering gepland. Als de aandeelhouders de toekomstplannen van de directie van Viaplay Group afwijzen, is de kans groot dat de stekker uit het bedrijf gaat. En dat ook in Nederland het doek valt, zelfs al zijn de Nederlandse activiteiten winstgevend, zoals Viaplay beweert.

   

  Meer hordes

  Zelfs als de aandeelhouders de directie van Viaplay Group het voordeel van de twijfel geven, is het nog maar zeer de vraag of Viaplay de Nederlandse activiteiten op langere termijn kan doorzetten. Viaplay moet gaan voldoen aan nieuwe Nederlandse wetgeving. Deze schrijft voor dat streamingdiensten vanaf 1 januari 2024 minimaal vijf procent van de omzet aan in Nederland gemaakte content moeten besteden. Viaplay heeft enkele maanden geleden echter diverse aangekondigde Nederlandse series geschrapt, juist vanwege bezuinigingen.

   

  Formule 1

  Daarnaast wordt komend voorjaar naar verwachting de biedingsstrijd voor de uitzendrechten van de Formule 1 na 2024 afgerond. Met de huidige financiële situatie lijkt Viaplay Group niet in staat om hierbij hoog in te zetten. Een voorteken is dat de UEFA de uitzendrechten van de Champions League voor de Scandinavische markt voorlopig heeft teruggetrokken omdat de biedingen in de ogen van de voetbalorganisatie te laag waren. Viaplay was een belangrijke bieder. Mocht Viaplay Group de biedingsstrijd voor de uitzendrechten van Formule 1 verliezen, dan kan het wellicht beter direct de stekker uit de Nederlandse activiteiten trekken. Formule 1 is namelijk het fundament waar Viaplay Nederland op gebouwd is. 

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienst

  Reacties

 1. TV-TIP Papillon

  Papillon
  RTL 7 om 22:00 uur
  Henri Charrière (Charlie Hunnam) kraakt kluizen, maar hij zou nooit iemand vermoorden. Toch belandt hij na een onterechte veroordeling voor een moord die hij niet heeft gepleegd op gevangeniseiland Duivelseiland. Hij sluit een deal met medegevangene Louis Dega (Rami Malek): in ruil voor bescherming van Charrière helpt Dega hem ontsnappen.

  TV-TIP De Kist

  De Kist
  NPO 2 om 23:53 uur
  De laatste gast van het seizoen is Lucille Werner en de Lingo-presentatrice, die een tijdje in de Tweede Kamer heeft gezeten voor het CDA, heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Als klein meisje werd zij vanwege haar handicap letterlijk op handen gedragen door haar vader. Het was daarom een grote schok toen hij uit het leven stapte. Dit heeft een grote indruk achtergelaten op Lucille, die zich dagelijks inzet voor mensen met een beperking.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)