Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Vraag om lineaire kanalen Viaplay wordt groter

  De roep om meer lineaire kanalen van Viaplay bij providers als Ziggo, KPN en T-Mobile wordt luider. Het Zweedse bedrijf blijft echter inzetten op streaming.
  Jarco Kriek
  30 augustus 2022
  comments 3
  Vraag om lineaire kanalen Viaplay wordt groter
  Foto Getty Images

  Viaplay heeft op dit moment een lineair kanaal bij de providers Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway. Dit kanaal draagt de naam Viaplay Xtra en zendt alleen uit op zaterdag en zondag tijdens Formule 1-weekenden, waar dan live de race, kwalificatie en de derde vrije training te zien zijn. De overige tijd blijft dit kanaal zwart. Daarnaast is Viaplay Xtra niet voor iedere Viaplay-abonnee beschikbaar. Alleen als het abonnement via de betreffende provider is afgesloten kan de abonnee naar dit summiere lineaire aanbod kijken.

   

  Meer lineair

  Te weinig, vindt een groeiende groep Viaplay-abonnees. Op sociale media wordt de roep om uitbreiding van de programmering van het lineaire kanaal Viaplay Xtra luider. Ook wordt geopperd om meer lineaire kanalen bij providers beschikbaar te stellen. De programmering van Viaplay Xtra of de mogelijk meerdere kanalen kunnen volgens de klagende abonnees gevuld worden met live verslaggeving van darts en voetbal uit de Engelse Premier League en Duitse Bundesliga. Ook zijn vanaf komend weekend iedere speelronde twaalf wedstrijden uit de hoogste klasse van het heren- en dameshockey live bij Viaplay te zien. Genoeg content om meerdere lineaire kanalen tijdens het weekend met live sport te vullen. De resterende uren kunnen worden gevuld met uitgestelde verslagen van wedstrijden die niet live uitgezonden konden worden.

   

  Streaming

  De kans dat Viaplay aan de wens van deze abonnees tegemoet komt is echter uitermate klein. Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste is natuurlijk dat Viaplay zich wereldwijd als streamingdienst wil profileren. Alleen in Scandinavische landen heeft Viaplay lineaire kanalen. Dit komt doordat de eigenaar al veel langere tijd in deze landen actief is; al ver voordat streamingdiensten op de markt kwamen. Hierdoor zijn er in landen als Zweden en Noorwegen meerdere lineaire kanalen – zelfs in 4K-beeldkwaliteit – die live sport waaronder Formule 1 en voetbal uitzenden. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Viaplay Group sinds kort eigenaar van een lineaire zender, Premier Sports. Viaplay kocht dit lineaire kanaal echter alleen vanwege de uitzendrechten van sportcompetities, zodat deze ook gebruikt kunnen worden voor de eigen streamingdienst die nog dit jaar in het Verenigd Koninkrijk op de markt komt.

   

  Doorgiftevergoeding

  Daarnaast is er echter nog een belangrijke financiële reden waarom Viaplay Group in Nederland niet staat te springen om lineaire kanalen in het aanbod op te nemen. Het huidige kanaal Viaplay Xtra met alleen Formule 1 blijft slechts tot het einde van het huidige raceseizoen beschikbaar. Structurele doorgifte van één of meer lineaire kanalen bij providers zou een totaal andere relatie met deze providers betekenen. Viaplay wordt in dat geval een betaalzender, vergelijkbaar met Ziggo Sport Totaal. En daarbij horen andere financiële vergoedingen. Een provider die een Ziggo Sport Totaal-abonnement verkoopt krijgt namelijk een percentage van het abonnementsbedrag als doorgiftevergoeding uitgekeerd. In het geval van Viaplay betekent dit dat niet het gehele abonnementsbedrag in de zakken van Viaplay Group verdwijnt, maar voor een aanzienlijk deel bij de providers belandt. Het gaat hierbij om percentages die kunnen oplopen tot wel dertig procent.

   

  Consequenties

  Ondersteuning van lineaire kanalen kan verschillende consequenties hebben, die voor Viaplay allemaal onaantrekkelijk zijn. In het ene geval zou het betekenen dat Viaplay Group minder inkomsten krijgt, wat moeilijk is omdat er al veel (te veel) geld voor uitzendrechten van sportcompetities is betaald. Een andere mogelijkheid is dat het Viaplay-abonnement enkele tientallen procenten duurder wordt. Zo'n prijsverhoging kan mogelijk oplopen tot wel vijf euro per maand.

  ViaplayViaplay GroupViaplay XtratvtelevisiesportstreamingdienstOTTonlinestreamingdienstsportlive streamingFormule 1voetbaldarts

  Reacties

 1. TV-TIP Downey's Dream Cars

  Downey's Dream Cars
  discovery om 17:30 uur
  Robert Downey Jr. werd een van de grootste filmsterren van de 21ste eeuw, door de rol van Tony Stark in de Marvel-films. In deze reeks documentaires hangt Robert écht de uitvinder uit. De acteur heeft een grote verzameling auto’s; de tijd is rijp om ze om te bouwen naar elektrische voertuigen. Downey trapt af met een Chevrolet K10 pick-uptruck die nú nog 1 op 6 rijdt. Verder op de planning staan een Corvette Stingray én het up-to-date brengen van een klassieke Volkswagen T1-bus.

  TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  Interview