Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Zender op zwart vanwege uitzendrechten bij Ziggo, KPN en andere providers

  De uitzendrechten van sportevenementen worden duurder. Een direct gevolg hiervan is dat kopers het gebied van de aangekochte sportrechten strikter afbakenen.
  Jarco Kriek
  4 maart 2024
  comments 7
  Zender op zwart vanwege uitzendrechten bij Ziggo, KPN en andere providers
  Foto ProShots

  Nadat eerder de Duitse publieke omroep providers sommeerde om het beeld tijdelijk op zwart te zetten tijdens een live uitzending van een interland voetbalwedwedstrijd van het Duitse elftal, is het nu de beurt aan de Vlaamse publieke omroep VRT. Providers als Ziggo, KPN, Odido en Delta kregen in dit geval geen verzoek om de zender Sporza tijdelijk op zwart te zetten, maar de VRT voorzag het aanvoersignaal naar de Nederlandse providers zelf van een tekst waarin de kijker attent werd gemaakt dat het kijken naar de zender vanwege uitzendrechten tijdelijk niet mogelijk was.

   

  Sublicentie

  Het live uitzenden van de wielerkoers Strade Bianche kwam tot stand via een sublicentie. De uitzendrechten voor de Benelux waren in bezit van Warner Bros. Discovery, dat deze rechten voor sportzender Eurosport en streamingdienst discovery+ had gekocht. Voor distributie in België had de VRT een sublicentie gekocht. Omdat de wielerkoers in Nederland – inclusief reclameonderbrekingen – live te volgen was op Eurosport, was een van de voorwaarden bij aanschaf van de sublicentie dat de VRT de distributie van Sporza gedurende dit sportevenement actief moest blokkeren.

   

  TV Vlaanderen

  De hele situatie had ook gevolgen voor de Belgische TV Vlaanderen-abonnees die via de satelliet naar de VRT kijken. Ook zij kregen in plaats van de wielerkoers een tekst in beeld met de mededeling dat de uitzending voor hen geblokkeerd was, terwijl ze gewoon in België keken. Canal+ Luxembourg gebruikt namelijk voor zowel Canal Digitaal als TV Vlaanderen dezelfde satellietdistributie. Dit weekend bleek dat het gaat om het Nederlandse aanvoersignaal van de VRT-zenders. Voor Nederlandse wielerfans die via Canal Digitaal naar lineaire tv kijken was dit dubbel smeu. De provider biedt namelijk de kanalen van Eurosport niet aan, waardoor de wielerkoers Strade Bianche voor hen in het geheel niet te zien was.

   

  Uitzendrechten 2.0

  In de toekomst zijn meer tijdelijke blokkades van tv-zenders bij Nederlandse providers te verwachten. Het gaat hierbij echter niet om grote mondiale sportevenementen. Publieke omroepen in Europa hebben de uitzendrechten hiervan in de meeste gevallen gezamenlijk gekocht via de EBU. Komende zomer kan in Nederland dus gewoon via Duitse en Belgische publieke zenders worden gekeken naar onder meer het EK voetbal en de Olympische Zomerspelen.

  VRTWarner Bros. DiscoveryEurosportuitzendrechtenwielrennen

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview