Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo aankondiging begin uitfaseren DVB-C niet onverwacht

  De aankondiging dat Ziggo minder bekeken zenders alleen nog via IPTV levert en niet meer via DVB-C, komt niet als volslagen verrassing.
  Jarco Kriek
  3 juni 2024
  comments 5
  Ziggo aankondiging begin uitfaseren DVB-C niet onverwacht

  Ziggo is als onderdeel van VodafoneZiggo lid van de Liberty Global-familie. Dit van oorsprong Amerikaans mediabedrijf dat inmiddels onder de Ierse vlag opereert binnen Europa is samen met Vodafone Group eigenaar van VodafoneZiggo. Vodafone is verantwoordelijk voor de mobiele tak; Liberty Global voor de vaste diensten die onder de naam Ziggo worden aangeboden. In andere Europese landen waar binnen Liberty Global actief is, zijn inmiddels stappen gemaakt waardoor DVB-C naar de achtergrond is gezet en tv-diensten meer via IPTV worden geleverd.

   

  Telenet

  Voor Nederland speelt vooral de technische ontwikkeling in België een belangrijke rol. Een blik in het verleden leert dat veel nieuwe ontwikkelingen die bij Ziggo hebben plaatsgevonden enige tijd daarvoor bij Telenet werden doorgevoerd. Telenet is volledig eigendom van Liberty Global en heeft dus een hechte familieband met Ziggo. Het moment dat Ziggo voor de eerste keer officieel aankondigde een aantal zenders niet meer via DVB-C maar alleen nog via IPTV met de Next Mini te leveren, kwam minder onverwacht dan gedacht. Nog geen twee weken voor deze aankondiging van Ziggo liet Telenet immers al weten dat op termijn DVB-C toekomstig volledig uitgeschakeld wordt.

   

  Even geduld

  Die volledige uitschakeling van DVB-C gloort op langere termijn ook voor Ziggo aan de horizon. Als Ziggo helemaal geen plannen zou hebben om DVB-C uit de schakelen, had het bedrijf geen einde van de pakketten Hindi, Turks, Arabisch en Gay Lifestyle via DVB-C aangekondigd. Dat Ziggo DVB-C niet snel aan de kant schuift, is begrijpelijk. DVB-C maakt het onderscheid tussen Ziggo en glasvezelproviders als KPN, Odido en Delta. Het is een USP (Unique Selling Point) dat het kabelbedrijf niet snel los zal laten. Maar uiteindelijk wel los moet laten.

   

  Redenen

  Dat Ziggo aan nieuwe klanten alleen nog de IPTV-only bruikleendecoder Next Mini levert, is hier een voorbode van. Ziggo opereert in een zeer dynamische markt. Nederlandse consumenten hebben van providerhoppen een jaarlijks terugkerend spel gemaakt. Nu behalve Ziggo vrijwel alle providers gebruik maken van glasvezel en hierbij de tv-dienst via IPTV wordt geleverd, heeft Ziggo er baat bij dat het ook tv via IPTV kan leveren. Daarbij speelt vooral het in huis gebruikte kabelnetwerk een rol. Voor DVB-C is een ander type kabel nodig dan voor IPTV. Een providerhoppende consument stapt eerder over naar een provider die dezelfde kabels voor binnenshuis gebruikt. Ook technisch is het voor Ziggo nodig om op langere termijn te stoppen met DVB-C. De nu gebruikte DOCSIS-techniek met aankomende verbeteringen noodzaakt op enige moment de uitschakeling van DVB-C.

   

  Gefaseerd

  Ziggo stelt overigens zelf dat het de uitfasering van DVB-C wordt ingezet. “Ziggo gaat gefaseerd een aantal tv-pakketten overzetten van DVB-C naar IP. De tv-pakketten waar het om gaat zijn: Hindi, Turks, Arabisch en Gay Lifestyle. De klanten die dit betreft, worden hier vanaf 30 mei persoonlijk over geïnformeerd”, zo laat het kabelbedrijf weten. Opvallend is dat dit wordt tegengesproken door oudere Ziggo-klanten op het klant-helpt-klant community forum. Iedereen die ook maar stelt dat de uitfasering van DVB-C is begonnen, wordt door de zogenaamde TEAM-leden als fantast weggezet. Gelet op de eigen woorden van Ziggo kan dit het beste omschreven worden als vasthouden aan nostalgische oude dromen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum in zicht is.

  ZiggoVodafoneZiggoTelenetLiberty GlobaltvtelevisieDVB-CIPTVNext Mini

  Reacties