Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo: geen glasvezel nodig, 50Mbps upload voldoende

  Een opvallende uitspraak van de kant van VodafoneZiggo. De huidige maximale uploadsnelheid die nu wordt geleverd, is voor consumenten voldoende.
  Jarco Kriek
  3 july 2021
  comments 10
  Ziggo: geen glasvezel nodig, 50Mbps upload voldoende
  Foto Getty Images

  Ziggo levert in bijna de helft van alle woningen en bedrijfspanden binnen het eigen verzorgingsgebied gigabit internet. Hierbij dient wel de kanttekening gemaakt te worden dat het alleen om een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) gaat. De upload blijft met maximaal 50Mbps ver achter. Dit in tegenstelling tot internetaanbieders die deze dienst via glasvezel aan klanten leveren. Via glasvezel kunnen symmetrische snelheden geleverd worden. In het geval van gigabit internet betekent dit dan ook dat via glasvezel zowel de download- als uploadsnelheid 1Gbps betreft.

   

  Voldoende upload

  Hoewel de vraag naar een hogere uploadsnelheid onder een deel van de klanten van Ziggo groot is, stelt VodafoneZiggo in een artikel in NRC dat het vindt dat een uploadsnelheid van 30 tot 50Mbps voldoende voor consumenten is. Ook bij het thuiswerken tijdens de coronacrisis en het nieuwe normaal waarbij meer thuiswerken bij veel beroepen de intrede maakt. Bij thuiswerken wordt de upload meer belast mede omdat bijvoorbeeld meer in de cloud wordt gewerkt en videovergaderingen via diensten als Zoom en Teams meer plaatsvinden. VodafoneZiggo reageert hiermee op onder meer uitspraken van KPN dat glasvezel het netwerk van de toekomst is omdat onder meer een symmetrische internetsnelheid geleverd kunnen worden. VodafoneZiggo denkt dat het HFC-netwerk van Ziggo nog voldoende rek heeft om in de toekomst te kunnen uitbreiden.

   

  Analoge radio

  In het midden gelaten of een maximale uploadsnelheid van 50Mbps voor consumenten voldoende is, roept deze uitspraak toch wel de nodige vraagtekens op. Ziggo is op dit moment juist bezig met het in het verzorgingsgebied gefaseerd uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Dit roept vooral bij oudere klanten van het kabelbedrijf de nodige vraagtekens op en zorgt voor het nodige ongemak. In DOCSIS 3.1 wordt de ruimte die nu door analoge FM-kabelradio wordt gebruikt, juist gereserveerd om de uploadsnelheid te verhogen. Analoge radio op het kabelnetwerk van Ziggo gaat dus verdwijnen om de uploadsnelheid te verhogen. Een uploadsnelheid die volgens Ziggo op dit moment dus al voldoende voor consumenten is om ook op grotere schaal te kunnen thuiswerken. De tegenstanders van de uitschakeling van analoge FM-kabelradio krijgen eigenlijk steun van Ziggo zelf om hun standpunt te onderbouwen dat deze dienst eigenlijk niet hoeft te verdwijnen.

  ZiggoVodafoneZiggogigabitGigaNetinternetinternetsnelheidsymmetrischglasvezelHFCcoaxkabel

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Dune

   Timothée Chalamet speelt Paul Atreides, de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekendstaat als Dune. Totaal TV mag de dvd van dit actie-avontuur vijf keer weggeven.

  TV-TIP Armageddon

  Armageddon
  Veronica om 20:00 uur
  Dit is een echte Michael Bay-film en wanneer een komeet naar de aarde komt, moet een groepje ruige mannen de wereld redden.

  TV-TIP G.I. Joe: Retaliation

  G.I. Joe: Retaliation
  RTL 7 om 20:00 uur
  G.I. Joe Retaliation is een van de eerste films waarin The Rock zich kon bewijzen als superster in een echte grote blockbuster.

  Interview

  • *

   Malou Gorter

   De verschrikkelijke jaren tachtig

   VPRO-dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tim Kamps. Het verhaal gaat over een woongroep in de jaren tachtig. Het negenjarige meisje Piet neemt de kijker mee in haar pogingen zich staande te houden binnen de ongewone gezinssituatie.
   Reacties0 reactie(s)