Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo: geen glasvezel nodig, 50Mbps upload voldoende

    Een opvallende uitspraak van de kant van VodafoneZiggo. De huidige maximale uploadsnelheid die nu wordt geleverd, is voor consumenten voldoende.
    Jarco Kriek
    3 juli 2021
    comments 10
    Ziggo: geen glasvezel nodig, 50Mbps upload voldoende
    Foto Getty Images

    Ziggo levert in bijna de helft van alle woningen en bedrijfspanden binnen het eigen verzorgingsgebied gigabit internet. Hierbij dient wel de kanttekening gemaakt te worden dat het alleen om een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) gaat. De upload blijft met maximaal 50Mbps ver achter. Dit in tegenstelling tot internetaanbieders die deze dienst via glasvezel aan klanten leveren. Via glasvezel kunnen symmetrische snelheden geleverd worden. In het geval van gigabit internet betekent dit dan ook dat via glasvezel zowel de download- als uploadsnelheid 1Gbps betreft.

     

    Voldoende upload

    Hoewel de vraag naar een hogere uploadsnelheid onder een deel van de klanten van Ziggo groot is, stelt VodafoneZiggo in een artikel in NRC dat het vindt dat een uploadsnelheid van 30 tot 50Mbps voldoende voor consumenten is. Ook bij het thuiswerken tijdens de coronacrisis en het nieuwe normaal waarbij meer thuiswerken bij veel beroepen de intrede maakt. Bij thuiswerken wordt de upload meer belast mede omdat bijvoorbeeld meer in de cloud wordt gewerkt en videovergaderingen via diensten als Zoom en Teams meer plaatsvinden. VodafoneZiggo reageert hiermee op onder meer uitspraken van KPN dat glasvezel het netwerk van de toekomst is omdat onder meer een symmetrische internetsnelheid geleverd kunnen worden. VodafoneZiggo denkt dat het HFC-netwerk van Ziggo nog voldoende rek heeft om in de toekomst te kunnen uitbreiden.

     

    Analoge radio

    In het midden gelaten of een maximale uploadsnelheid van 50Mbps voor consumenten voldoende is, roept deze uitspraak toch wel de nodige vraagtekens op. Ziggo is op dit moment juist bezig met het in het verzorgingsgebied gefaseerd uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Dit roept vooral bij oudere klanten van het kabelbedrijf de nodige vraagtekens op en zorgt voor het nodige ongemak. In DOCSIS 3.1 wordt de ruimte die nu door analoge FM-kabelradio wordt gebruikt, juist gereserveerd om de uploadsnelheid te verhogen. Analoge radio op het kabelnetwerk van Ziggo gaat dus verdwijnen om de uploadsnelheid te verhogen. Een uploadsnelheid die volgens Ziggo op dit moment dus al voldoende voor consumenten is om ook op grotere schaal te kunnen thuiswerken. De tegenstanders van de uitschakeling van analoge FM-kabelradio krijgen eigenlijk steun van Ziggo zelf om hun standpunt te onderbouwen dat deze dienst eigenlijk niet hoeft te verdwijnen.

    ZiggoVodafoneZiggogigabitGigaNetinternetinternetsnelheidsymmetrischglasvezelHFCcoaxkabel

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt

    De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Nederland kent veel instanties die kwetsbare jongeren proberen te helpen: soms zitten ze in zó’n rotsituatie dat zelfs de experts het niet meer weten. Ewout Genemans keert terug naar de Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hier wordt een ultieme poging gedaan om jongeren met zware psychische problemen of drugsverslavingen er bovenop te helpen. Ewout heeft openhartige gesprekken met de jongeren, en volgt ze op hun traject naar verbetering.

    Interview