Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo GO met Europees voetbal ‘open net kanaal’: mag dit wel en wat is mogelijk?

  VodafoneZiggo heeft voor kabelbedrijf Ziggo en betaalzender Ziggo Sport Totaal vanaf media 2024 de exclusieve uitzendrechten van Europees voetbal gekocht. Hoe gaat dit verder?
  Jarco Kriek
  11 november 2022
  comments 7
  Ziggo GO met Europees voetbal ‘open net kanaal’: mag dit wel en wat is mogelijk?
  Foto Getty Images

  VodafoneZiggo zet het tv-landschap op de kop. Het mediabedrijf is vanaf medio 2024 voor minimaal drie jaar in het bezit van de exclusieve uitzendrechten van alle UEFA voetbalcompetities voor clubteams. Dit zijn de Champions League, Europa League en Conference League. De overeenkomst kost VodafoneZiggo voor de gehele contractperiode volgens marktkenners een bedrag dat tussen de 75 en 100 miljoen euro ligt. Een bedrag dat met reclame niet terug te verdienen is. Een deel van de kosten wordt dan ook gedekt door het marketingbudget. De nog resterende ongedekte kosten komen naar alle waarschijnlijkheid op het bordje van de abonnees in de vorm van prijsverhoging van abonnementen of verschraling van het huidige zender- en contentaanbod.

   

  Mediawet

  Nu VodafoneZiggo de exclusieve uitzendrechten van de drie genoemde Europese voetbalcompetities heeft gekocht, moet het een manier zoeken om te voldoen aan de mediawet. Daarin is namelijk een evenementenlijst opgenomen. Hierin staat dat wedstrijden van alle Nederlandse clubs in Europese voetbalcompetities op een zogenaamd ‘open net kanaal’ moeten worden uitgezonden. Een tv-zender wordt als ‘open net kanaal’ aangemerkt als het in minimaal 75 procent van de Nederlandse huishoudens met een basis tv-abonnement te zien is.

   

  Ziggo GO

  VodafoneZiggo kan bij zijn kabelbedrijf Ziggo het eigen sportkanaal Ziggo Sport op voorkeuzepositie 14 gebruiken. Als wedstrijden van twee Nederlandse clubs gelijktijdig gespeeld worden, kan ook Ziggo TV op voorkeuzepositie 13 worden ingezet. Maar VodafoneZiggo voldoet hiermee niet aan de criteria die de overheid aan een ‘open net kanaal’ heeft gesteld. Ziggo bereikt op dit moment slechts 50 procent van de huishoudens, en als de trend van klantverlies wordt doorgezet in de toekomst zelfs nog minder. VodafoneZiggo stelt Ziggo GO in te willen zetten als ‘open net kanaal’ om toch minimaal 75 procent van de Nederlandse huishoudens te bereiken.

   

  Mediaconsumptie

  Maar geldt de OTT-dienst Ziggo GO wel als een ‘open net kanaal’ volgens de criteria van de mediawet? Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Internettoegang, die nodig is voor gebruik van een OTT-dienst, is aanwezig in meer dan 90 procent van de huishoudens. Daarnaast kan niet meer met zekerheid worden gesteld dat het bereik van lineaire tv medio 2024 nog wel 75 procent van de huishoudens bedraagt.

   

  Beren op de weg

  Maar VodafoneZiggo loopt wel tegen enkele problemen aan. Zo is Ziggo GO op dit moment wel in meer dan 75 procent van de huishoudens beschikbaar, maar alleen via een app voor tablets en smartphones. De Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV's is echter niet vrij toegankelijk, omdat voor toegang tot deze app een Ziggo internetverbinding noodzakelijk is. Ook is Ziggo GO niet voor alle Smart TV-internettelevisies – waaronder veel verkochte televisiemerken als Samsung en LG - via een app beschikbaar is. Het openstellen van de Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV's via internetverbindingen van alle aanbieders is voor VodafoneZiggo onwenselijk. Op deze manier kan het abonnement van tv-pakketten namelijk gedeeld worden met niet-Ziggo-abonnees.

   

  Mogelijkheden

  Er zijn verschillende manieren om Ziggo GO toch in te zetten als ‘open net kanaal’. Zo kunnen er met enkele providers afspraken worden gemaakt om Ziggo GO als app via hun bruikleendecoders aan te bieden. Alleen een overeenkomst met KPN zou er al voor zorgen dat het minimale bereik van 75 procent van de huishoudens wordt gehaald. KPN-woordvoerder Gerd de Smyter laat desgevraagd weten dat een dergelijk verzoek nog niet is binnengekomen en feliciteert Ziggo tevens met de aankoop van de uitzendrechten. In het algemeen stelt De Smyter het volgende: “KPN kijkers zijn vertrouwd met Ziggo Sport bij KPN. We kijken er naar uit om dit ook na medio 2024 door te geven aan onze klanten.”

   

  Even geduld

  Alle ogen zijn dus gericht op VodafoneZiggo. Maar, zoals woordvoerder Ronald van der Aart van dit bedrijf terecht stelt, het duurt nog anderhalf jaar voordat de uitzendrechten van de Champions League, Europa League en Conference League exclusief in handen van VodafoneZiggo belanden. Tot die tijd zijn de voetbalwedstrijden nog respectievelijk bij RTL 7, Veronica en ESPN te zien, naast natuurlijk Ziggo Sport Totaal dat de uitzendrechten van de Champions League achter de betaalmuur nu al bezit.

   

  Visie VodafoneZiggo

  VodafoneZiggo-woordvoerder Ronald van der Aart gaf uitgebreid antwoord op vragen van Totaal TV over de toekomstplannen bij Ziggo op dit gebied. "We hebben anderhalf jaar de tijd om aan de voorbereidingen van onze programmering en uitzendingen te werken. Daar gaan we nu hard mee aan de slag. De komende maanden zal alles duidelijk worden en zullen we alle voetballiefhebbers informeren hoe zij bij Ziggo Sport kunnen genieten van UEFA clubvoetbal."

   

  Via Ziggo GO

  "Voor nu kan ik laten weten dat wij zo veel mogelijk live-wedstrijden zullen uitzenden en ook samenvattingen van wedstrijden. Net als nu zullen we in de poulefase op een kanaal Ziggo Sport Switch programmeren, waarbij de hoogtepunten van alle live wedstrijden die worden gespeeld achter elkaar worden geschakeld. Naast onze voetbalpraatprogramma’s Rondo en Ziggo Sport Voetbal Café zullen we meer uitzendingen besteden aan de voorbeschouwingen en nabeschouwingen van de Europese wedstrijden, met veel aandacht voor de verrichtingen van de Nederlandse clubs. De thuis- en uitwedstrijden van Nederlandse clubs kunnen zonder kosten in heel Nederland worden bekeken via de Ziggo GO-app, ook door kijkers die (nog) geen klant zijn. Ziggo-klanten kunnen ook wedstrijden zien op kanaal 14. Ziggo Sport Totaal-abonnees kunnen het totale aanbod zien."

  ZiggoVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport TotaalZiggo GOmediawetvoetbaluitzendrechtenopen netUEFAChampions LeagueEuropa LeagueConference League

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)