Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo kan overstappen naar DOCSIS 4 en uitzendrechten Eredivisie kopen

  VodafoneZiggo heeft de mogelijkheid om bij Ziggo te investeren in content en verdere technische ontwikkeling. Het gaat hierbij om DOCSIS 4 en de uitzendrechten van de Eredivisie.
  Jarco Kriek
  10 januari 2023
  comments 2
  Ziggo kan overstappen naar DOCSIS 4 en uitzendrechten Eredivisie kopen

  Telecompaper analyseert de mogelijkheden die VodafoneZiggo heeft om in de toekomst technologische ontwikkelingen veilig te stellen en tevens de uitzendrechten van de Eredivisie te kopen. En dit zonder te tornen aan het dividend van aandeelhouders Vodafone Group en Liberty Global. Omdat extra geld lenen voor VodafoneZiggo moeilijk is, moet het wel de opstelpunten voor mobiele diensten in Nederland verkopen. Dit levert in de berekening van Telecompaper een tussen de 1,2 en 1,6 miljard euro op.

   

  Geld nodig

  VodafoneZiggo heeft de komende jaren veel geld nodig om technieken op te waarderen en daarmee de concurrentie met onder meer KPN en T-Mobile aan te kunnen gaan. De huidige abonnees moeten binnenboord worden gehouden en nieuwe abonnees moeten worden geworven bij zowel de bedrijfsonderdelen Vodafone Nederland als Ziggo. Op mobiel gebied staat de veiling van het 3,5 GHz-frequentiespectrum voor 5G in het vooruitzicht. Dit gaat VodafoneZiggo enkele honderden miljoenen euro's kosten. Het opwaarderen van het Ziggo HFC-netwerk van DOCSIS 3.1 naar DOCSIS 4 kost per aansluiting rond de 150 euro. Met meer dan zeven miljoen aansluitingen komt de eindrekening van deze opwaardering op ruim een miljard euro uit. VodafoneZiggo kan dit bedrag wel over meerdere jaren uitstrijken.

   

  Content

  Om te kunnen concurreren met de glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL/Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber – alsmede de providers die via deze netwerken hun diensten aanbieden – lijkt VodafoneZiggo DOCSIS 4 aangevuld met (deels exclusieve) content in te willen gaan zetten. Hierbij staat het Eredivisievoetbal hoog op het verlanglijstje. Met de verkoop van opstelpunten kan VodafoneZiggo de benodigde 150 tot 200 miljoen euro per jaar betalen die de uitzendrechten van Eredivisie vanaf medio 2025 moeten gaan kosten.

  TelecompaperonderzoekZiggoVodafoneVodafoneZiggo5GDOCSIS 4uitzendrechtenEredivisiecontent

  Reacties