Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘Ziggo kan via Delta Fiber glasvezel eigen diensten aanbieden’

    Delta Fiber CEO nodigde VodafoneZiggo tijdens het Insight congres van Telecompaper uit om via hun glasvezel de vaste diensten tv en internet van Ziggo te gaan verkopen.
    Jarco Kriek
    26 juni 2023
    comments 3
    ‘Ziggo kan via Delta Fiber glasvezel eigen diensten aanbieden’
    Foto Getty Images

    Een open uitnodiging om op de Delta Fiber glasvezelnetwerken Ziggo-diensten te gaan aanbieden. CEO Marco Visser opende deze deur tijdens het onlangs georganiseerde jaarlijkse Insight congres van Telecompaper. Maar hoe moet zo’n samenwerking inhoudelijk gezien worden? Moet Ziggo dan bijvoorbeeld het eigen Horizon tv-platform met de bruikleendecoders Mediabox Next en Next Mini op de schop doen? En is het dienstenaanbod van Ziggo op alle netwerken dan identiek? Ziggo's HFC-netwerk biedt in ieder geval op dit moment niet de benodigde ruimte om symmetrische internetsnelheden te leveren, terwijl symmetrisch op Delta Fiber glasvezel de standaard is.

     

    Eigen diensten

    Het antwoord op alle vragen is dat Ziggo – mocht het besluiten om via Delta Fiber diensten te gaan aanbieden – zelf kan beslissen hoe de geleverde diensten er inhoudelijk uit gaan zien. Ook kan Ziggo het eigen Horizon tv-platform blijven gebruiken. Delta Fiber heeft weliswaar geen DVB-C mogelijkheden, maar de Mediabox Next en Next Mini zijn geschikt voor IPTV. En IPTV behoort wel tot de technische mogelijkheden van glasvezel.

     

    Welkom

    Dit wordt ook bevestigd door Levi Bosselaar van Delta Fiber. “Delta Fiber heeft zelf een open glasvezelnetwerk waarover alle partijen hun diensten mogen leveren. Dus net zoals andere providers diensten leveren over ons netwerk, is dat ook mogelijk voor VodafoneZiggo en KPN. Gezien de moedermaatschappij van VodafoneZiggo dat overal ter wereld ook al doet, is de benodigde kennis en technologie hiervoor ruimschoots aanwezig.”

     

    Gaat het gebeuren?

    Officieel heeft VodafoneZiggo nog niet gereageerd op de openbare uitnodiging van de CEO van Delta Fiber. De kans is klein gering dat VodafoneZiggo op netwerken van derden vaste diensten onder de merknaam Ziggo gaat aanbieden. Met veel fantasie is wellicht een scenario te bedenken waarin VodafoneZiggo en Delta Fiber de krachten bundelen en als één netwerkexploitant verder gaan. Het Delta Fiber deel kan in dat geval als beginpunt worden gebruikt om een vrijwel landelijk dekkend glasvezelnetwerk op te bouwen. Dit als vervanging van het oudere HFC coaxnetwerk van Ziggo. Eigenlijk vergelijkbaar wat KPN nu doet. KPN legt glasvezel aan ter vervanging van het eigen verouderde kopernetwerk.

    Delta FiberZiggoVodafoneZiggoglasvezeltvtelevisieinternetMediabox NextNext MiniinternetsnelheidHFCcoaxnetwerk

    Reacties

  1. TV-TIP Pawn Stars

    Pawn Stars
    RTL 7 om 15:00 uur
    Mensen die geld nodig hebben doen de gekste dingen, en de heren van Pawn Stars hebben door de jaren heen al heel wat maffe lui én bizarre voorwerpen gezien. Rick, Chumlee en Corey kijken terug op de meest bijzondere items die ze in de lange geschiedenis van Pawn Stars zijn tegengekomen. In de opener van het seizoen gaat Rick uit zijn plaat door een wonderlijke diamant: deze is gemaakt van koolstof uit een paar haren van componist Ludwig van Beethoven.

    TV-TIP Pretty Woman

    Pretty Woman
    RTL 8 om 20:25 uur
    Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

    Interview