Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo kondigt werkzaamheden netwerk aan: opstap naar sneller internet?

  Ziggo gaat ook in het begin van dit nieuwe jaar in een aantal regio’s aan het netwerk sleutelen.
  Jarco Kriek
  6 januari 2023
  comments 6
  Ziggo kondigt werkzaamheden netwerk aan: opstap naar sneller internet?

  Ziggo rondde in december de uitrol van het vernieuwde, op DOCSIS 3.1 gebaseerde kabelnetwerk af. Eerder liet het bedrijf weten dat hierdoor onder meer sneller internet kan worden geleverd. Vooral de huidige uploadsnelheid – 50Mbps voor consumenten en 70Mbps voor de zakelijke markt – is voor een deel van de Ziggo-abonnees te weinig. De roep naar een snellere upload is dan ook al lang te horen. Ziggo heeft – bewust of onbewust – bij sommige abonnees in 2022 enige tijd een uploadsnelheid van 150Mbps geleverd.

   

  Glasvezel

  Hoewel de huidige maximale internetsnelheid die Ziggo op dit moment kan leveren voor het overgrote deel van de abonnees voldoende is, ziet het kabelbedrijf zich genoodzaakt om de internetsnelheid te verhogen. Dit heeft vooral te maken met de concurrentie van glasvezel. In steeds meer delen van het verzorgingsgebied is of komt op korte termijn glasvezel beschikbaar van onder meer KPN (KPN NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber (T-Mobile). Providers die internet via glasvezel aanbieden kunnen een symmetrische internetsnelheid - dus zowel up- als download - van 1Gbps aanbieden. Ziggo kan deze snelheid alleen bij download leveren. De uploadsnelheid is voor consumenten dus twintig keer lager.

   

  Hogere upload

  De netwerkwerkzaamheden die Ziggo voor de komende weken in diverse regio’s heeft aangekondigd vormen de opmaat naar een toekomstige verhoging van de uploadsnelheid. Wanneer dit gaat gebeuren, is niet duidelijk. Ziggo heeft in het hele verzorgingsgebied vorig jaar al bovengemiddeld veel netwerkwerkzaamheden uitgevoerd. Bij de huidige werkzaamheden lijkt het te gaan om de verdere uitbouw de zogenaamde OFDMA-infrastructuur. Dit kanaal is nodig om de uploadsnelheid aan te kunnen passen. In eerdere jaren werden snelheidsverhogingen in februari of maart aangekondigd, waarna de daadwerkelijke verhoging in april werd doorgevoerd. Ziggo gebruikte de in april verhoogde internetsnelheid als een van de argumenten bij de jaarlijkse prijsverhoging.

   

  Prijsaanpassing

  De prijsverhoging bij Ziggo wordt naar verwachting toch al forser dan in voorgaande jaren. Bij onder meer T-Mobile, Delta en Caiway blijkt dat de prijsstijging zelfs zonder snelheidsverhoging al op tien procent kan uitkomen door de hoge inflatie. Ziggo en KPN verhogen jaarlijks hun abonnementsprijzen op 1 juli.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheiddownloaduploadsnelheidsverhogingglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)