Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo kondigt werkzaamheden netwerk aan: opstap naar sneller internet?

  Ziggo gaat ook in het begin van dit nieuwe jaar in een aantal regio’s aan het netwerk sleutelen.
  Jarco Kriek
  6 januari 2023
  comments 6
  Ziggo kondigt werkzaamheden netwerk aan: opstap naar sneller internet?

  Ziggo rondde in december de uitrol van het vernieuwde, op DOCSIS 3.1 gebaseerde kabelnetwerk af. Eerder liet het bedrijf weten dat hierdoor onder meer sneller internet kan worden geleverd. Vooral de huidige uploadsnelheid – 50Mbps voor consumenten en 70Mbps voor de zakelijke markt – is voor een deel van de Ziggo-abonnees te weinig. De roep naar een snellere upload is dan ook al lang te horen. Ziggo heeft – bewust of onbewust – bij sommige abonnees in 2022 enige tijd een uploadsnelheid van 150Mbps geleverd.

   

  Glasvezel

  Hoewel de huidige maximale internetsnelheid die Ziggo op dit moment kan leveren voor het overgrote deel van de abonnees voldoende is, ziet het kabelbedrijf zich genoodzaakt om de internetsnelheid te verhogen. Dit heeft vooral te maken met de concurrentie van glasvezel. In steeds meer delen van het verzorgingsgebied is of komt op korte termijn glasvezel beschikbaar van onder meer KPN (KPN NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber (T-Mobile). Providers die internet via glasvezel aanbieden kunnen een symmetrische internetsnelheid - dus zowel up- als download - van 1Gbps aanbieden. Ziggo kan deze snelheid alleen bij download leveren. De uploadsnelheid is voor consumenten dus twintig keer lager.

   

  Hogere upload

  De netwerkwerkzaamheden die Ziggo voor de komende weken in diverse regio’s heeft aangekondigd vormen de opmaat naar een toekomstige verhoging van de uploadsnelheid. Wanneer dit gaat gebeuren, is niet duidelijk. Ziggo heeft in het hele verzorgingsgebied vorig jaar al bovengemiddeld veel netwerkwerkzaamheden uitgevoerd. Bij de huidige werkzaamheden lijkt het te gaan om de verdere uitbouw de zogenaamde OFDMA-infrastructuur. Dit kanaal is nodig om de uploadsnelheid aan te kunnen passen. In eerdere jaren werden snelheidsverhogingen in februari of maart aangekondigd, waarna de daadwerkelijke verhoging in april werd doorgevoerd. Ziggo gebruikte de in april verhoogde internetsnelheid als een van de argumenten bij de jaarlijkse prijsverhoging.

   

  Prijsaanpassing

  De prijsverhoging bij Ziggo wordt naar verwachting toch al forser dan in voorgaande jaren. Bij onder meer T-Mobile, Delta en Caiway blijkt dat de prijsstijging zelfs zonder snelheidsverhoging al op tien procent kan uitkomen door de hoge inflatie. Ziggo en KPN verhogen jaarlijks hun abonnementsprijzen op 1 juli.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheiddownloaduploadsnelheidsverhogingglasvezel

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)