Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo koopt wellicht kat in zak met dure voetbalrechten

  Tientallen miljoenen betaalt VodafoneZiggo aan de UEFA om de uitzendrechten van voetbalcompetities bij Ziggo Sport te laten belanden. Maar is dit plots geen miskoop?
  Jarco Kriek
  21 december 2023
  comments 2
  Ziggo koopt wellicht kat in zak met dure voetbalrechten
  Foto Getty Images

  De UEFA-voetbalcompetities Champions League, Europa League en Conference League zijn vanaf komende zomer minimaal drie jaar lang exclusief op de kanalen van Ziggo Sport te zien. Klanten van Ziggo kunnen deels gratis kijken. Wie een tv-abonnement bij een andere provider zoals KPN, Odido of Delta heeft, moet hiervoor extra betalen omdat een Ziggo Sport Totaal-abonnement nodig is. Uitzondering zijn wedstrijden van Nederlandse clubs in deze Europese voetbalcompetities. Deze moeten via het open net aan minimaal 75 procent van de Nederlandse huishoudens zonder meerkosten – bijvoorbeeld in het basispakket van een provider – worden aangeboden.

   

  Uitspraak

  Tientallen miljoen betaalt VodafoneZiggo in drie jaar tijd om deze uitzendrechten exclusief in bezit te krijgen. Het exacte bedrag is niet bekend. Schattingen van analisten lopen uiteen, maar verwacht wordt dat VodafoneZiggo een bedrag van meer dan 20 miljoen euro per jaar voor deze exclusieve rechten aan UEFA overmaakt. Maar is dit niet opeens een kat in de zak geworden nu het Europese Hof van Justitie heeft besloten dat UEFA geen monopolypositie meer heeft op het organiseren van Europese voetbaltoernooien voor landen- en clubteams? Voetbalclubs mogen nu zelf een onderling toernooi opzetten zonder dat de UEFA of landelijke voetbalbonden zoals de KNVB hen vanwege deelname aan dergelijk zelf opgezette toernooien deelname aan andere voetbaltoernooien en voetbalcompetities kunnen ontzeggen. Net zoals de UEFA geld verdient met de verkoop van uitzendrechten, kunnen voetbalclubs dit nu zelf doen als ze een eigen voetbalcompetitie opzetten.

   

  Super League

  En dus ligt er een bom onder de Europese voetbalcompetities die onder de UEFA-vlag worden gespeeld. Deze zullen gewoon blijven bestaan, maar de vraag is of spraakmakende en aantrekkelijke Europese voetbalclubs zoals Manchester City, Real Madrid, Bayern München en FC Barcelona hier de komende jaren nog aan deelnemen. Deze clubs hebben namelijk al langer plannen om een eigen Europese voetbalcompetitie met de naam Super League op te zetten. En dus zelf inkomsten zoals uitzendrechten zonder tussenpersoon als UEFA op te strijken en onderling te verdelen. Dat dit tot heden nog niet is gebeurd, komt doordat de UEFA dreigde hen uit te sluiten van deelname aan hun voetbalcompetities en de eigen landelijke competities. Landelijke voetbalbonden moeten de uitspraken van de UEFA namelijk volgen om zelf sancties van de Europese voetbalbond te ontlopen. Door de uitspraak van de hoogste Europese rechter – waartegen geen hoger beroep mogelijk is – is de situatie nu plots helemaal anders.

   

  Kwaliteit

  Als de Super League mogelijk al komend voetbalseizoen een feit wordt, is het niet uitgesloten dat de belangrijkste voetbalclubs in Europa kiezen voor deelname aan deze nieuwe voetbalcompetitie en dus de UEFA voetbalcompetities links laten liggen. In de eerste plannen rond de Europa League werd gesproken over twaalf deelnemende teams maar er zijn ook varianten denkbaar waarbij tot 50 teams zich bij deze competities kunnen aansluiten. Dit maakt de weg vrij voor meerdere Nederlandse clubs zoals Ajax, Feyenoord en PSV om zich bij Super League aan te sluiten. In dat geval worden de Champions League, Europa League en Conference League kwalitatief gedevalueerd. En heeft VodafoneZiggo voor Ziggo Sport dus dure voetbalrechten aangekocht van voetbalcompetities waar smaakmakende voetbalclubs niet aan deelnemen. Om deze voetbalclubs toch onderling in Europees verband aan het werk te zien, moeten betaald worden voor de uitzendrechten van de Super League. Eén ding is zeker: niet alleen VodafoneZiggo zal interesse voor deze uitzendrechten hebben.

  ZiggoVodafoneZiggoZiggo SportUEFAvoetbalChampions LeagueEuropa LeagueConference LeagueSuper Leagueuitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview