Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo, KPN en andere providers kunnen zenderaanbod niet met FTA satellietzenders uitbreiden

  Veel klanten van providers als Ziggo, KPN en Odido zouden graag meer lineaire kanalen kunnen bekijken. Daarbij wordt vaak gewezen naar ongecodeerde satellietzenders.
  Jarco Kriek
  15 februari 2024
  comments 7
  Ziggo, KPN en andere providers kunnen zenderaanbod niet met FTA satellietzenders uitbreiden

  Via diverse in Nederland te ontvangen satellieten zijn duizenden tv- en radiozenders zonder abonnement te bekijken. Deze zenders worden ongecodeerd – ook wel Free to Air (FTA) genoemd – uitgezonden. Bij het opstellen van een wensenlijst voor nieuw toe te voegen tv- en radiozenders – zoals bijvoorbeeld in deze discussie op het klant-helpt-klant community forum van KPN – worden deze ongecodeerde zenders ook genoemd.

   

  Uitzendrechten

  Maar zo makkelijk gaat het toevoegen van ongecodeerd via satelliet uitgezonden zenders niet. Als de providers een zender uit het ongecodeerde satellietaanbod willen herverspreiden via eigen netwerken, moet hij namelijk een distributieovereenkomstsluiten met de eigenaar van de betreffende zender. Dit betekent dat de provider dus moet betalen voor de doorgifte, ondanks dat de zender ongecodeerd en dus gratis voor satellietkijkers beschikbaar is. Ook moet de zender zelf of de provider in kwestie zorg dragen voor afdracht van naburige rechten zoals bijvoorbeeld rechten voor muziek die in de uitgezonden programma’s te horen is aan BUMA/STEMRA en SENA. Hierdoor zijn niet alle gewenste Duitse tv- en radiozenders in het zenderaanbod van providers terug te vinden. Als dit wel het geval is, zoals bijvoorbeeld bij KPN, dan zijn deze zenders alleen na aanschaf van een specifiek Duits aanvullend abonnement te bekijken.

   

  Buitenlandse zenders

  Daarnaast staan er ook zenders hoog op het wensenlijstje van menige providerklant die niet beschikbaar zijn voor Nederlandse providers. Dit heeft te maken van rechten van films, series en programma’s. Hierdoor zijn bijvoorbeeld Vlaamse commerciële zenders als VTM en Play – hoe graag zijn het wellicht zelf ook willen - niet voor Nederlandse providers beschikbaar. Dit omdat de rechten van de content ook aan Nederlandse zenders verkocht zijn. Iets soortgelijks speelt zich af als het om Britse commerciële omroepen gaat. De kanalen van bijvoorbeeld ITV zijn dan wel ongecodeerd via de Astra2-satelliet te ontvangen, maar providers krijgen vanwege de rechtenkwestie een hard nee te horen als ze vragen naar de mogelijkheden van distributie via eigen netwerken.

   

  Canal Digitaal

  Wie via de satelliet naar lineaire tv kijkt, ziet de buitenlandse zenders die ongecodeerd uitzenden wel in de zenderlijst van Canal Digitaal terug. Dit komt omdat deze provider het voordeel heeft dat het ook zelf via de satelliet een programma-aanbod heeft. Bij dit aanbod kan het ongecodeerde zenderaanbod meegeleverd worden omdat het al gratis via de satelliet aanwezig is. Canal Digitaal heeft met deze zenders echter geen overeenkomsten. Deze zenders zijn dan ook niet beschikbaar op het OTT- en IPTV-platform van Canal Digitaal.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNOdidoCanal Digitaalsatellietzenderaanboddistributieuitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview